• 27
    bu istatistikler çok şey ama her şey değil.

    koşu mesafesi; bakıyorsun adam en çok koşan oyuncu ama saha içinde bir varlığını hissedememişsin. rakip topu aldığında dibinde bitmemiş, ani kontra ataklarda top sürmemiş. sadece gitmiş gelmiş kaçak dövüşmüş.

    isabetli pas; oyuncu hiç riske girmeden, sürekli geriye hatta muslera'ya oynarsa, tabii ki istatistik onu ön plana çıkaracak.
    ileriye isabetli pas desen, o da göreceli durum. ilerideki bomboş adama atılan düz pas ile, topun yönünü ve şiddetini ayarlaman gereken bir pas arasında çok fark var. zor pasları deneyen adamın istatistiği kötü, sadece daha kolay ve garanti pasları deneyen adamın istatistiği iyi. işte bu kısım hepimizi yanıltıyor.

    gol beklentisi; özellikle bunu merak ediyorum, neye göre gol beklentisi?
    sağ çaprazdan emre akbaba'nın çektiği şut bu istatistiğe giriyor mu mesela? çünkü topun kaleye gitmesi mucize olur.
    babel'in sol çaprazdan yürüyerek gelip, sağa çekip vurduğu şut gol beklentisi olarak sayılıyor mu? çünkü %99 rakibe çarparak kontra yememize sebep oluyor.
    ama hiç istatistiğe girmeyen, belki anlık atılamayan bir pas belki de büyük gol beklentisiydi. özetlere bile girmez ama ''ah be soldan bomboş gidiyordu, görse çok tehlikeli olurdu'' dediğimiz pozisyonlar da oluyor.

    modern futbolda istatistik çok önemli. bu verilere önem verilmesi elzem oldu.
    fakat benim düşüncem bu verileri kullanmak, takip etmekle beraber, her şey olmadığının bilincinde olmak gerekiyor.

    takım iyi mi oynuyor, kötü mü oynuyor? bunun en büyük ölçütü tribünlerdir, taraftardır.
    galatasaray'ın maçını iple çekiyor musun, maçı büyük bir heyecanla izliyor musun, maçın bitişi yaklaşınca hafif üzülüyor musun, maçtan sonra defalarca kez geniş özeti izliyor musun, muhteşem oynadığımız maçtan sonra rıdvan'ın yüzünü görmek istiyor musun, bütün spor programlarını tek tek izleyip hakkımızda ne demişler merak ediyor musun ????

    ama son 2 yıldır, ''maçı izlemesem de olur'' modundayım. kazanırsak gollere bakıyorum, kaybedersek dünya ile bağlantımı koparıyorum. keyif almıyorum. böyle bir durumda, istatistikler isabetli pas attığımızı, en çok pozisyona giren takım olduğumuzu, hava toplarını en çok kazanan takım olduğumuzu yazsa ne olur yazmasa ne olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın