resim
Muhammed Kerem Aktürkoğlu
Takım:Galatasaray
Mevki:Sol Kanat
Yaş:25
Boy:1.73
Uyruk:Türkiye
  • 1747
    bir gün içerisinde aynı başlığa 2. kez yazacağım ancak bir hususu hakikatten anlamış değilim. bu yüzden buna dair de tespit ve tanım yapmanın mantıklı olduğunu düşünüyorum. neye göre, hangi demecine göre, hangi tavrına göre kerem'in içinde olduğu anı kaldıramadığını falan düşünüyor insanlar? hakikatten bunu anlamıyorum. adamın bir demeci falan yok. saha içinde hep yaptıklarını zorluyor. eksikleri de artıları da riskleri de 2 maç öncesinden farklı değil.

    kerem geçen yıl da bu seneki maçlarda da aman aman bir ön alan baskıcısı değildi. buna sebepler bulabiliriz. benim önerdiğim sebep oynadığı yırtıcı oyunun kendisi üzerindeki yıpratıcılığı. başka bir sebep de olabilir ancak bunun üzerinden gidersek bu yapıyı değiştirmek istiyor musunuz? bunu değiştirmek zorunda değilsiniz. ancak futbolda bazı getirilerin aynı şekilde hem riskleri hem de götürüleri vardır. zaten taktik analiz bununla alakalı. o götürüleri rakipte ortaya çıkarmaya çalışırsınız. bu yırtıcı oyun sebebiyle çok mobil ve rakibin değişerek savunmak zorunda olduğu ezber bozan bir oyuncunuz oluyor. bunun seviyesini azaltıp diğer departmanlara yatırım yapabilirsiniz bu bir tercih ve üzerine çalışılmalı. ancak gerek var mı yok mu o başka bir şey. çünkü bu özellik de bir artı.

    top kayıplarından başarılı hareket sayılarından mı bu çıkarımı yapıyorsunuz? belki de rakiple alakalıdır. rakip kerem'i iyi etüt etmiştir. veya yine belki oynadığı oyunun maliyeti değil ama potansiyel maliyetinin riskidir bu? başarılı olduğunda getirisi çok büyük olduğundan dolayı bu potansiyel maliyete giriyorsunuzdur belki. yine bunu değiştirebilirsiniz ama gerek var mı? eğer bu maliyete girdiğinizde gerek oyuncuyu gerek oyunu değiştirip buna önlem alıyorsanız bu sorun olmayabilir. ya da daha verimli olacağına inanıyorsanız burada düzenlemeler yapabilirsiniz. hadi basketboldan örnek vereyim. houston rockets'ta oynayan harden izolasyonda o kadar iyiydi ki takım arkadaşlarını buna uygun hale getirdiler ve maç başına 7-8 top kaybını makul gördüler. basketbol özelinde bir oyuncu için çok fazla olan bu top kaybı miktarını bir maliyet riski olarak görüp getirileri hesaplayıp kabul ettiler. bunu yapmak zorunda değildiler. başka bir şey yapıp burayı çözebilirlerdi ancak bu bir tercihti. belki de kerem'in oyunu da getirileri, götürüleri ve riskleriyle bir tercih. tercihler değiştirilebilirler. ama değiştirilmek zorunda değiller.

    gol attıktan sonraki bakışı mı sizi bu fikre itiyor? bunun cevabı çok basit. fikirleri tahmin etmeyi bırakın artık. gergin bir maçta gol atmış oyunun temelinde her an topla alakalı (toplu-topsuz, oyun merkezinde veya merkezdekine alan açacak şekilde) yırtıcı bir şey yapmaya çalışan bir adam gol hem de tuhaf bir gol atmış. neden insanların nasıl sevineceklerine, hangi duyguları neye göre yaşayacağına bu kadar karışıyorsunuz?

    şu doğru bir analiz olabilir: oyunun merkezinde çok sıklıkla bulunan bir kerem iyice yıpranacağı için maliyetleri arttırabilir. bunun mental ve fiziksel yıpratıcılığıyla mücadele etmek zordur. buna göre ayarlamaları yapmak gerekebilir. ancak bu rakibinizin sizi etüdü ve siz dahil herkesin adaptasyonuyla ilgili bir şeydir. önümüzdeki maç yine ilk 11 başlayabilir. ya da 2 3 maç kenarda oturtulup bir nevi mola vermesi sağlanabilir. ancak herkesi "bir anda salan" insanlar olarak konumlamak bu beklentiden ötürü her bakışı, hareketi, nefes alışı, koşuşu, başarıyı, hatayı buna yormak doğru bir analiz değil. çok az veriyle güdümlü bir tavır içerisine sokar bu sizi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın