• 7
    ekolden ziyade jenerasyondur. ekol dediğin hollanda gibi total futbol gibi anlayış üretmekle olur. romanya 1980'lerin sonundan aşağı yukarı tüm 1990'lar boyunca iyi bir jenerasyon yakaladı.

    bu jenerasyon hagi, popescu, petrescu, lupescu, răducioiu, ilie, filipescu gibi hakikaten sağlam ve avrupa'nın kalontor takımlarına transferler yapacak kadar dikkat çekmiş futbolcuları içeriyordu.

    zaten bizim dedelerimiz, babalarımız en son menderes döneminde dünya kupası gördük diye içlenirken bu jenerasyon 1994 dünya kupasında çeyrek final oynuyor, 1998 dünya kupasında grubunu namağlup lider tamamlayıp bir üst tura yükseliyordu falan.

    işte mesela o dönem yabancı haklarımızı hagi, popescu, ilie, filipescu gibi rumen futbolcularla kullanıp doğru bir işe imza attık ve unutamayacağımız başarılara ulaşma konusunda doğru bir adım attık.

    sonra 2000'lere geldiğimizde romanya'nın bu futbolcuları tek tek jübile yaptı ve rumen futbolu düşüşe geçti.

    yerlerine gelen futbolcular varlık gösteremedi. sadece aralarda adrian mutu gibi bir iki futbolcu çıkarabildiler futbol piyasasına.

    ama o dönem fatih terim ne yaptı mesela, şampiyonluğu beşiktaş'a kaptırınca sanki ilk döneminde başarıların sırrı yabancı futbolcuların rumen olmasıymış gibi bitmiş rumen liginden futbolcular transfer ettirdi. tamas, petre ve bratu.

    bu şey gibiydi, atıyorum mesela bir kulüp bizden bülent korkmaz'ı, ümit davala'yı ve ergün penbe'yi transfer ediyor ve çok memnun kalıyor. birkaç yıl sonra bu kez sabri sarıoğlu, mustafa sarp ve mehmet batdal'ı alıyor. sonuç umdukları gibi olmuyor. işte iki terim dönemindeki rumen transferleri arasındaki fark böyleydi. birinde jenerasyon iyiydi, diğerinde kötü.

    sonra hagi mesela ikinci geldiğinde benzer bir hataya düştü. rumen liginden culio, zapata ve stancu'yu aldırdı. sonuç yine hüsrandı. çünkü 2011'e geldiğinde rumen futbolu daha da bir tükenmişti. rumen liginde oynayan yabancılar da vasat denilecek türdendi. taraftar doğal olarak hiç memnun kalmadı bu üç futbolcudan.

    romanya bugün yine iyi bir jenerasyon yakalamış görünmüyor. ancak gerek hagi'nin akademisi gerek bazı yatırımlarla eskiye göre umut veriyor.

    mesela florin andone kimse tarafından eleştirilmedi. sakatlıktan pek izleyemedik ama iyi bir futbolcuya benziyordu.

    cicaldau, morutan, ianis... hep konuşuluyor. belki başarıyı getirirler belki getirmezler ama 90'larda romanya futbolu başkaymış.

    eğer bir jenerasyondan iskelet oluşturulacaksa avrupa futbol şampiyonasında çok uyumlu orta saha ikilileri, üçlüleri, uyumlu forvet, stoper eşleri vardı. onları da göz önünde bulundurmak daha rasyonel olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın