• 10
    süper lig 2020-2021 sezonu`nda sezonun genelinde ve özellikle son 3 haftadır muzdarip olduğumuz hata çeşidi. bu hatalardan puan kaybettiğimiz maçlar *** kazandığımız maçlarda da bu tarz hatalar oldu ama bu yazıda bu maçlara odaklanmak istiyorum.
    bireysel hatanın farklı çeşitleri var; yüzde yüz golü kaçırmak da yanlış pas tercihi yapmak da gereksiz müdahale ile kırmızı kart yemekte aslında pozisyonuna göre bireysel hata olarak değerlendirebileceğimiz pozisyonlar. ancak bireysel hatanın en çok akıllarda kalanları yapılması haliyle yapılan hata sonucu gol pozisyona dönüşmesi ve hatta daha kötüsü sonucunda golü yemek.
    maalesef ki yukarıda alıntıladığım maçlarda bu hatalarımız maalesef ki golle sonuçlandı.
    benim futbol görüşüme göre futbol kollektif bir oyundur. mesela bir oyuncu performansıyla öne çıkıyorsa bireysel yeteneğinden harici doğru bir sistemle o kadroda bulunmasına bağlıdır. yıldız dediğimiz oyunların belli takımlarda başarılı olması ama başka takımlarda olamamasının esas sebebi aslında sistemdir. sistem, oyuncuların iyi özelliklerinin öne çıkartacak defolarını da kapatmasını sağlayarak 11 oyuncunun birbirini tamamlamasını sağlayan kavramdır.
    gerçek hayattaki futbol fifa gibi değil, bir oyuncuyu hangi takıma koyarsan koy ne kadar iyi oyuncu olursa olsun her zaman işlemez, hepimizin önemini bildiği ama bazen gerçek hayatta değerlendirirken atladığımız adaptasyon, takım kimyası gibi kavramlar bu sebepten öne çıkıyor. şimdi bu kadar ön giriş yazdım gelelim esas noktaya...

    bana göre eğer bir takımda yenen gollerde bireysel hatalar bu kadar öne çıkıyorsa, çıkmaya başladıysa burada takımdaki oyuncuların sisteme ( ya da sistemsizliğe) çok net bir şekilde uyum sağlayamamasından kaynaklanır. son bir kaç maçtır 4-4-2 baklava düzeninde oynamaya çalışan bir takımımız var. falcao ile mohamed'i beraber oynatabilmek için hatta emre akbaba'ya(?) yer açabilmek için ortasaha kontenjanından ödün veriyoruz. bu da orta sahamızı düşürüyor. marcao'nun da luyindama'nın yedirdiği iki golde de pas alternatifi bulamayan oyuncuların onlara pas vermesi suretiyle gerçekleşmiş hatalar. . burada çok daha detaylı bir analizler yapılabilir (gerçekten hiç vaktim yok)

    bu bireysel hataları marcao veya luyindama'ya sövmekten öte farklı yerlerde ararsak bu sıkıntıyı çözebiliriz. fatih terim'in gereğini yapacağını umut ediyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın