resim
Albert Roger Mooh Miller
Görev:Sportif Müdürü
Takım:-
Yaş:71
Uyruk:Kamerun
  • 12
    uzun diye okumamazlik etme sozluk, eglenceli bi hikayedir asagidaki..

    babasi, bu soyadini, almanlarin futbol yildizi muller'den esinlenerek almistir. 1976'da afrika'da yilin futbolcusu secilmis ve bundan bir yil sonra fransa'da top kosturmaya baslamistir. 12 yil boyunca burada top kosturduktan sonra, 38 yasinda neredeyse unutulmus bir durumdayken, hikayesinin aslinda yeni basladiginin farkina varmistir.

    donemin kamerun diktatoru biya, milla'nin kadroya dahil edilmesini emretmistir. bu sayede 90 dunya kupasinda kamerun kadrosunda yer almis, ve daha da otesi, sempatikligi ile, dunya kupasinin en eglendirici oyuncusu odulunu almistir. o donemde orta yasli oyuncularin ve hatta erkeklerin sembolu haline gelmistir.

    milla, bu basarilarinin sahadaki performansi sayesinde elde edildigini dusunse de, aslinda bu cok da dogru degildir. onun, 38 yasinda golden sonra bayrak direginin yaninda dans ederek golu kutlamasi, digerlerinden daha belirgin olabilmek icin kafasini kazitmasi, ve kamerun'un takim halindeki basarisi, onun sohretine sohret katmisti.

    tabi milla da bu sohretin ruzgarina kendini fena kaptirmisti. dunya kupasindan sonra bircok ulkede para karsiligi gosteri maclarina katildi, hatta 1991'de wembley'de oynanacak olan ıngiltere-kamerun macindan once, ıngiltere futbol federasyonundan ozel bir ucret talep etmistir. talebi karsiliksiz kalinca, bu karsilasmada forma giymemistir. baska bir anektod ise nijerya'da geciyor. nijerya'daki bir kabile tarafindan her yil duzenlenen bir turnuvada en iyi oyuncu secilir milla. bu kupa her yil el degistirir, yani bir sene onceki yilin kazanani, bir sene sonra gelip, kupayi teslim etmek zorundadir. fakat milla, orjinal gumusten yapilmis kupayi, bir nevi bir katilma bedeli olarak kabul ederek, bir sonraki yil teslim etmemistir. zavalli kabile reisi de yeni bir kupa yaptirmak zorunda kalmistir. uzun kariyerinden sonra da siyasete atilmistir zaten kendisi..

    milla'nin diger bir iddaasi ise, kariyeri boyunca 1000'den fazla gol atmis oldugudur. fakat bunu hicbir zaman kanitlayamamistir..

    uzun lafin kisasi, zamaninda kamerun futbolunun ve turiziminin tanitiminda onemli katkilari vardir bu abimizin. yazar da bu yaziyi yazarken afrika futbolu ile ilgili yazmayi ozledigini hissetmistir. bi rahatlama geldi sozluk..
App Store'dan indirin Google Play'den alın