• 515
    biraz araştırdım ancak hangi çim türü yada türleri ile stadımızın zemininin oluşturulduğunu bulamadım. ancak çok büyük bir ihtimalle lolium (ingiliz çimi) ağırlıklı olmak üzere karışım olarak hazırlandığını düşünüyorum. örneğin %30 festuca rubra rubra + %70 lolium perenne gibi. üçlü, beşli, yedili gibi daha fazla türün karıştırılması ile de yapılabiliyor. tek başına lolium da kullanılmış olabilir. önemli olan ince yapraklı, basılmaya dayanıklı, gölgeye dayanıklı, sıcaklık toleransı iklime uygun olması vb. örneğin bermuda türü de ince yapraklı ancak 10 derece hava sıcaklığı altında kış uykusuna geçiyor ve büyüme duruyor, 0 derece ve altında rengi kahverengine (kurumuş gibi görünüyor) dönüyor. ayrıca, kalın ve sert yapraklı türlerin topun hızını etkilediği biliniyor.

    ancak lolium çiminin futbol için çok elverişli olmasına karşın drenajı bozuk zeminlere daha doğrusu üzerinde su göllenmesine dayanımı çok zayıf. bu da bize drenajın çok önemli bir konu olduğunu gösteriyor. 14 şubat 2021 galatasaray kasımpaşa maçındaki görüntü drenajın durumunu gösterdi diye düşünüyorum. tek başına drenaj sebep değil elbette, şayet bakım işleri ile çim dokusu güçlü ve sağlıklı tutulmuş olsa idi bu kadar bozulmazdı.

    sanırım drenaj en son 2012 aralık ayı sonunda yenilenmiş.
    https://www.galatasaray.org/...asi-devam-ediyor/280

    zemin ise 2018 yılı ocak ayında hibrit çim uygulaması ile yenilenmiş.
    https://www.galatasaray.org/...ni-yenileniyor/37568

    bu da hibrit çim uygulamasını yapan firmanın web sayfası.
    https://www.sispitches.com/

    daha fazla detay merak edenler için trabzon ve rize stadyumlarında yapılmış hibrit çim uygulamaları incelenerek hazırlanmış bir araştırma makalesi. bizim stadyum zeminini yapan firma aynı zamanda trabzon ve rize stadyum zeminlerini yapmış.
    http://artium.hku.edu.tr/.../article-file/338711
App Store'dan indirin Google Play'den alın