• 4
    baskenti ve en buyuk kenti londra'dir. anayasal monarsi ve parlamenter demokrasi karisimi ile yonetilir. gunes batmayan imparatorluk diye yerini tarihte alan britanya imparatorlugu'nun devamidir.

    1 mayis 1707 yilinda galler'i de iceren ingiltere kralligi ile iskocya kralligi'nin birlesmesiyle ilk temelleri atilmis olup buyuk britanya kralligi kuruldu. 1801 yilinda irlanda kralligi'nin da dahil olmasiyla bu birlik buyuk britanya ve irlanda kralligi halini aldi. 1922'de ise irlanda'nin buyuk bir bolumu krallik'tan ayrildi ve o gunden itibaren buyuk britanya ve kuzey irlanda birlesik kralligi olarak adlandirilir.

    irlanda ve kuzey irlanda meselesi kendi basina bambaska mesele.

    iskocya'nin krallik ve ozellikle ingilizler ile olan iliskisi de cok enteresandir. tarihten gelen bu iliski gelecek yillarda nasil sekillenecek gorecegiz. iskoclar 2014 yilinda referandum sonucunda %55.3 ile krallik'ta kalmak istedi. fakat, tekrardan bir referandum icin zaman zaman sesler cikiyor. iskocya petrolden bir miktar para kazaniyor fakat yine bu konu da cok detayli anlasilmasi gereken bir konu.

    ilgilenenlerle gerek tarih kulubunde gerek ozelden konusabiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın