• 12
    ticaret hukuku terimi. kısaca ne olduğunu açıklamak için ;

    --- alıntı ---

    ibra, bir sorumluluktan kurtulma müessesesidir. aklama, temize çıkarma demektir. ttk deki ibra ile, yönetim kurulu üyeleri ve şirket yöneticilerinin işlemlerinin onaylandığı ve şirkete karşı sorumluluklarının kalmadığı anlaşılır. yönetim kurulu üyeleri ilgili dönemdeki işlemlerinden aklanmış olurlar.

    --- alıntı ---

    şimdi gelelim bizi ilgilendiren, daha doğrusu türk futbolunu ilgilendiren kısma. malumunuz futbol takımlarımız şirket statüsünde, dolayısıyla ttk hükümlerine tabi. ancak kulüplerin genel kurulunda ibra oylamaları egzersizden ibaret.

    ibra edilmemenin sonucunda ; yönetim azledilir, genel kurulun kararıyla yöneticilere karşı sorumluluk davası açılabilir. işte en kritik nokta da bu; koskoca köklü kulüpleri parası var diye başkan yapılmış kişiler sorumsuzca batırıp, sonra yalandan bir ibra oylamasıyla ibra olup ceketlerini alıp çıkıyorlar. bugün gaziantepspor, kocaelispor vs. tarihin tozlu sayfalarına karışmışsa, kayserispor, eskişehirspor vs. sürünüyorsa yöneticilerin hesap vermemesindendir.

    artık federasyon eliyle mi olur, devlet eliyle mi olur bilemem, ibra müessesesi adam gibi işletilmelidir kulüplerde. bir kişi başkan oluyorsa bilmelidir ki yaptığının hesabını verecektir. ayağını yorganına göre uzatmalı, saçma sapan olmayan parayı saçmamalı, kulüpleri batırmamalıdır, aksi halde cebinden tazmin etmelidir. kulüpleri bankalar birliğiyle borç vermekle falan kurtaramazsınız. kulüpler adam gibi yönetilir ve olmayan parayı saçmazsa kendiliğinden düze çıkar. aksi halde değişen hiç bir şey olmayacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın