• 507
    açıkçası bu maçın sonucu ve oynadığımız oyun konusunda sözlüğün genelinden daha az kızgınım fatih hoca ve ekibine. sebeplerini de şu entry'mde açıklamaya çalıştım (bkz: #2989168). ctrl+f yapıp rangers yazarsanız rangers maçından bahsettiğim kısımları bulmanız daha kolay olur kanaatindeyim*.

    gelgelelim ben de kesinlikle eksik analiz yapıldığı, ya da yeterince cesur davranılmadığı kanaatindeyim. hem 2018-19, hem de 2019-20 sezonunda real ve psg gibi takımlara karşı bile kullandığımız 3-5-2'yi bu maçta da kullanmamız çok işimize yarardı düşüncesindeyim.

    sebeplerine gelince:

    1- marcao çok iyi bir stoper, ama çok kritik yerlerde alanını hatalı boşaltabiliyor. rangers 1. golü de o sayede attı zaten. (bkz: #2989372) bu entry'de de dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. 3'lü oynamak marcao'nun bu alan boşaltmalarından kaynaklanan zaafları azaltabilirdi. luyindama-donk ikiliye dönebilirdi marcao yerini kaybettiği zaman. tabii bu 1 ekim 2019 galatasaray paris saint germain maçı'nda yetmedi, marcao alanını boşalttı, donk dolduramadı, yine yedik ama rangers o seviyenin çok altında bir takım. ayrıca o pozisyonun tekrarını izletip gerekli uyarıları hem marcao'ya hem de donk'a yapardık düşüncesindeyim.

    2- falcao kariyerinin en iyi dönemlerinde bile hep çift forvette daha iyi verim verdi. falcao'nun yanına koyacağımız bir babel (diagne de olabilir ama az da olsa dribling yeteneği olduğu için babel) hem sıkıştığımızda uzun oynamamızı sağlayacak (hava toplarında çok iyi bir oyuncu babel), hem de falcao'yu iki kalıplı stoperle tek başına boğuşmaktan kurtaracaktı.

    3- linnes ve omar da 3-5-2'nin kanat beklerine çok uygun oyuncular, ikisi de bol bol koşarlardı ileri geri artık. özellikle barisiç ve tavernier'i orta saha oyuncularımızın da gerekli yardımı yapmasıyla çok daha iyi durdurabilirdik.

    4- orta sahayı da taylan-belhanda-(emre ya da ömer ya da etebo (dinamizm yahut yetenek tercihimize göre)) şeklinde şekillendirip seçmediğimiz 2 oyuncuyu da yedekten takviye kuvvet olarak sokabilirdik.

    5- üst üste oynamış ve yorulmuş feghouli'yi yedekte tutup daha dinç bir şekilde oyuna sokabilirdik. feghouli 3-5-2'nin orta sahasında oynayabiliyor, geçen sene iç saha psg ve deplasman antep maçlarında kullanmıştık o bölgede.

    6- taylan'ı 2 stoper arasına sıkıştırmayıp daha öne atıp orta sahada arfield-kamara-davis 3'lüsünü direkt karşılayacak 3'lü yapıyı oluşturabilirdik.

    7- donk ile birlikte savunmadan top çıkarma opsiyonlarımız artardı, maçta topla çıkarken iyi kötü kullanabildiğimiz tek opsiyonumuz marcao-linnes-babel hattıydı, bu değişebilirdi. donk'un hem kısa pas, hem de uzun top becerisinden faydalanabilirdik.

    8- hagi-morelos-kent 3'lüsüyle stoperlerimizin önünde kalabalıklaşıp, yine bu oyuncuları ya da davis-arfield ikilisine half-spaceleri kullandırmayı seviyorlar. ilk golü de böyle attılar. 3'lü savunma bunu da engellerdi, engellemese bile etkisini düşürürdü. omar ve linnes'in gerektiği yerlerde stoperlerimize yaklaşıp half-space'leri savunma konusunda bu maçta sınıfta kaldığını söylemeliyim via: kaideyi taciz eden istisna :)

    9- rangers teknik ekibini ve oyuncuları şaşırtacaktık. bence mutlaka 3-5-2 oynama ihtimalimizi hesap etmişlerdir ama esas formasyonumuza çalıştıkları ölçüde çalışmamışlardır kesinlikle. kaldı ki teknik ekip çalışsa bile oyuncularının 3-5-2'ye karşı çok oynadıklarını düşünmüyorum, mutlaka oyuncuları da bocalardı.

    4-1-4-1'de etebo'yu veya ömer'i kullanıp emre'yi kanada atmanın, falcao yerine diagne'yi denemenin vs. de faydası olmayacağı kanaatindeydim açıkçası ve hala da öyleyim. ama 3-5-2 bize pozitif yönde bambaşka bir oyun ve skor getirebilirdi. kısmet değilmiş :(

    edit: (bkz: #2985772) hay allah, maçtan 2 gün önce emre'yi kanada atalım, orta sahada etebo ya da ömer'i deneyelim demişim*. kimseye yakalanmadan ben itiraf edeyim dedim. biraz çelişkili olmuş oldu ama maçın hemen öncesinde bu değişikliğin işe yaramayacağı düşüncesinde olduğuma yemin edebilirim*. demek ki o 1 günde değişmiş fikrim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın