• 105
    uefa avrupa ligi 2020-2021 sezonu play-off karşılaşmasıdır. kazanan takım avrupa ligi gruplarına kalacak. rakibimiz olan rangers'ı incelediğimizde;

    1 ağustostaki açılış maçında aberdeen deplasmanına konuk olmuş ve maçı da 1-0 kazanmışlardır.
    bu maçta genel olarak sağ tarafı kullanarak hücum etmeye çalıştılar. defanstan çıkarken de sağdan çıkmaya çalışıyorlar -ki zaten golü de böyle attılar. aberdeen ofsayt çizgisini orta saha civarına çekmişti ve rangers takımı da 2 pasla kaleciyle karşı karşıya kaldı. golü atan ryan kent kalecinin sağına vurdu. asist ise morales'ten geldi. ayrıca bol bol uzaktan şut denemesi yaptılar.

    9 ağustosta evlerinde saint mirren takımını konuk ettiler. bu maçta ilk gol sağ taraftan geldi. ikinci gol sağdan atılan köşe vuruşunda, üçüncü gol ise sol kanattan geldi. üçüncü gol öncesi tek pasları muhteşem yaptılar ve rakip takımın bir anlık dalgınlığına gelip sol tarafı bomboş buldular. bu maçta da bol bol uzaktan şut denemesi yaptılar ve birçoğu tehlikeli oldu. morales bu maçta iki gol attı. ayrıca rakip takımı oyun kurmada baskıya zorladılar ve bu sayede birkaç pozisyon buldular. aynısı aberdeen maçında da oldu.

    12 ağustosta yine evlerinde st johnstone'u konuk ettiler. bu maçta ilk golü frikikten attılar ve faulden önce yine tek paslarla etkili oldular. ikinci golde yine sol tarafı bomboş yakaladılar çünkü maçın büyük bir bölümünde sağ tarafı kullandıkları için rakip takımı uyutuyorlar ve sol tarafta geniş alan buluyorlar. golde asisti yapan barisic, tıpkı bizde saracchinin yaptığı gibi topu penaltı noktasının gerisine doğru kesti. asisti yapan barisic, aynı zamanda frikik golünün de sahibi. üçüncü gol ise yine sağ taraftan kullanılan köşe vuruşunda geldi. saint mirren ve bu maçta atılan korner gollerinde asisti yapan tavernier. önceki 2 maçta olduğu gibi bu maçta da uzaktan şut atmayı sürdürdüler.

    16 ağustosta livingston deplasmanına konuk oldular ve maç 0-0 beraberlikle bitti. hücumlarının %70'i sağ taraftan geldi. soldan ise ryan kent rakip defansı allak bullak etti. aslında rangers iyi de fırsatlar buldu ama skora yansıtmayı beceremediler. stat zemininin kötü olması da oyunlarını bir nebze etkiledi. bu maçta da frikik oldu ve barisic'in barajın üstünden gönderdiği şutta kaleci ıkına ıkına çeldi ve top direkten dışarı çıktı.

    22 ağustosta evlerinde kilmarnock takımını konuk ettiler. ceza sahası dışından bol bol şut çektiler. ilk gol soldan bomboş kalan barisic'in yerden kestiği ortadan geldi, ikinci golde de tavernier asistiyle ryan kent golü attı. eski maçlara nazaran sol tarafı da efektif kullandılar. ryan kent'in müthiş bir oyun çıkardığını da eklemeden bitirmeyeyim.

    29 ağustosta hamilton deplasmanına gittiler ve 2-0 galip geldiler. ilk golü ianis hagi karambolden attı, ikinci golü ise ryan kent'in vuruşundan dönen topu tamamlayan tavernier attı. son birkaç maçta olduğu gibi sol tarafı da kullanmaya başladılar. tabi bunda ryan kent'in sürekli kanat değiştirmesinin büyük bir etkisi var.

    12 eylülde evlerinde dundee united takımını 4-0 yendiler. ilk golü soldan ryan kent atarken, ikinci golde de yine sol tarafta barisic'in ortasında tavernier'den geldi. üçüncü gol ise yine ve yeniden sol taraftan geldi. dördüncü golde ise ryan kent tek pasla asistin asistini yaptı(asisti ianis hagi yaptı). gollerden de anlaşılacağı üzere sol taraf baya efektif kullanıldı.

    20 eylülde hibernian deplasmanında 2-2 berabere kaldılar. ilk golde asisti ryan kent; ikinci golde ise ianis hagi yaptı. ryan kent bu maçta da nereye geçerse geçsin tehlike yaratmasını bildi.

    27 eylülde motherwell deplasmanına giden rangers 5-1'lik galibiyetle ayrıldı. tavernier 2 penaltı golü attı. bu penaltılardan birini kalecinin sağına, öbürünü de kalecinin soluna vurdu. ianis hagi bu maçta da asist yaptı. kenar ortaları genellikle sağ kanattan geldi.

    uefa kupasında ise 17 eylülde newcastle fc deplasmanından 5-0'lık galibiyetle ayrıldılar. tavernier frikikten attı(barajın üstünden atmadı) ikinci ve üçüncü gollerde ise barisic'in duran topları etkili oldu. diğer goller ise rakibin şuursuzca yaptığı baskıdan sonra buldukları kontradan geldi.

    yine uefa kupasında 24 eylülde oynadıkları williem ii maçını 4-0 kazandılar. ilk golü tavernier penaltıdan attı(ortaya vurdu) ikinci golü kaleciden dönen topu tamamlayan ryan kent atarken, üçüncü golün de asistini yaptı. dördüncü gol sağ taraftan barisic'in kullandığı korner vuruşundan geldi. williem takımı bu maçta baya pozisyona girdi ama beceriksiz kaldı.

    genel olarak durum böyle. şimdi değerlendirme kısmına gelelim:

    1-) ryan kent adlı oyuncuya inanılmaz derecede dikkat etmemiz gerekiyor. o kadar hareketli ki, bir sağda bir solda yardırıp gidiyor. hangi kanada geçerse geçsin o kanat çok tehlikeli bir hal alıyor. çok uyanık olmamız gerekiyor.
    2-) barisic ve tavernier duran toplardan çok etkili oluyorlar. zaten attıkları gollerin birçoğu bu iki oyuncunun duran toplarından geldi.
    3-) bek oyuncularımızın mümkün olduğunca defansta durması gerekiyor çünkü rakip takımın gerçekten çok yetenekli ve hızlı oyuncuları var. ayrıca marcao'nun savunduğu bölgeye ara pası atmayı çok seviyorlar. aman dikkat marcao.

    peki bu maçı nasıl kazanırız?
    1-) rakibi adeta çaktırmadan dövmeliyiz. sertliğe karşı çok hassaslar ve hemen oyundan düşebiliyorlar. galibiyetimizin şifresi %70 sertlik olacak.
    2-) duran topları etkili kullanıyorlar ama duran toplardan da çok pozisyon veriyorlar.
    3-) ayağa tek pasların her türlüsünde tehlikeli pozisyonlar buluruz.

    bu maçta orta sahayı kalabalık tutmalıyız ki, rangers hücuma kalktığında sağ ve sol tarafa yardım edebilelim. aksi halde geldikleri her hücumda yüreğimiz ağzımıza gelir. birde şu ayrıntı da var, bu maç avrupa ligine katılım bileti olduğu için mümkün olduğunca temkinli davranacaklar. bu sayede kısa tuttukları takım boyunu mecburen uzatacaklar, bu da ezbere bildikleri oyun sistemlerinden uzaklaşmaları anlamına gelir. bunu neden söyledim, çünkü galip geldikleri maçların yüzde doksan beşinde ilk yarılarını önde tamamlamışlar ve bu maçlarda defans oyuncuları orta sahaya kadar gelip rakibin çakılı kalmasını sağlamışlar ve nice tehlikeli ataklar gerçekleştirmişlerdi. eğer düşündüğüm gibi olmazsa ve yine takım boyunu kısa tutarlarsa formda bir feghouli, belhanda ve emre kılınçla çok güzel işler yaparız. yeter ki full konsantre olalım ve mümkün olduğunca sert oynayalım.

    bu maç önemli, bu maç galatasaray'ın "avrupa'da bende varım" deme maçı. bu maç kendimizi hatırlatma maçı...

    haydi bismillah.
App Store'dan indirin Google Play'den alın