resim
Lionel Andrés Messi Cuccitini
Takım:Miami
Mevki:Sağ Kanat
Yaş:37
Boy:1.70
Uyruk:Arjantin
  • 2592
    çok büyük bir futbolcu olmasına rağmen daima başka futbolcularla karşılaştırılacak. en başta cristiano ronaldo ile. bunun yanında diego maradona, pele gibi dünya futboluna damga vurmuş bir çok isim var karşılaştırılabileceği. ronaldo'dan daha yetenekli olduğu %100 doğru. kimse ile bunu tartışmam ama daha büyük bir futbolcu değil. bence ronaldo messi'den daha büyük bir futbolcu. bunu birkaç sene öncesine kadar messi'yi en iyisi olarak gören bir futbolsever olarak söylüyorum. messi atması gereken adımları atamadı ve tarih boyunca "tartışmasız en iyisi" olmayı başaramayacak gibi görünüyor. bunu okuyanlardan bazılarınız, bunu doğru bulmayabilir ama doğru bulanlarda olacak. tüm mesele bu zaten, messi'nin büyüklüğünü domine bir şekilde kabul ettirememesi. daima farklı düşünenler olacak. birçok kişi tarafından tarihin en büyük futbolcu olarak anılabilir ama bence asla bir "real madrid en büyük futbol kulübüdür" nesnelliğine ulaşamayacak.

    barcelona kariyeri ile ilgili de birkaç şey yazmak gerekli. öncelikle messi seneler önce ayrılmalıydı. son 2-3 senesinde kendi seviyesinin çok altında bir performans gördük. hem kendi adına hem kulübü barcelona adına. bu ayrılma cesaretini gösterememesi yukarıda bahsettiğim en büyüğü meselesinin en büyük etkenlerinden birisi. yeterince cesur olamaması bende büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. bunun barcelona efsanesi olmakla ve bu kulüpte bırakmak düşüncesiyle ilgili olduğunu düşünmüyorum. ben bunu ancak ve ancak "korku" kelimesi ile tanımlayabiliyorum.
    barcelona takımına gelirsek; barcelona'nın son 15 sene içerisinde gösterdiği performansa bakarak söylenebilir ki, hem en büyük şansı messi'ydi hem de en büyük şanssızlığı. messi dünya tarihinin en büyük futbolcularından biri olmasına rağmen barcelona kulübünü kendine bağımlı hale getirdi ve süreç içerisinde kulübü kendisi yönetmeye başladı. öyle bir yönetim şekli ortaya çıktı ki alınan her oyuncuda hatta teknik direktörde messi'nin istekleri öncelikli tutuldu. kötü hocalar ve vasat transferler bizzat kendi isteğiyle kulübe alındı. kulübü bizzat kendisi yönetti de denilebilir. bunu dünyanın en büyük futbolcularından birisi olmasına rağmen doğru bulmuyorum. zira barcelona'nın son seneleri bunu kanıtlar nitelikte. sanırım bu konuda barcelona'yı yöneten adam olarak messi'yi sorumlu tutabilirim çünkü en büyük amaçları olan avrupa arenasında real madrid'i geçme konusunda, real madrid'in 3 sene üst üste bu kupayı almasıyla hayaller suya düştü. böylelikle real madrid aradaki farkı korumayı başardı. bu süreçte messi'nin çok yıprandığını da göz ardı etmemek gerek.

    artık futbolu bırakma evresinde ve barcelona eğer yeterince büyük ve profesyonel bir kulüp olabilseydi messi ile yollarını ayırıp yeni bir yapılanma ile zirveye oynayabilirdi. real madrid'de olduğu gibi. real madrid, ronaldo olmamasına rağmen hala madrid. bu sene uzun bir sürenin ardından ligi yeniden kazandılar ve ilerleyen yıllarda tekrar şampiyonlar ligini kazanacaklardır. buna kuşkum yok. elbette real madrid gibi dünyanın gelmiş geçmiş 1 numaralı kulübüyle barcelona'yı kıyaslamak doğru değil(real madrid'den hoşlanmam). barcelona'nın yükseliş ve dev olma hikayesinde messi büyük pay sahibi. bu noktada real madrid ile birbirlerinden ayrılıyorlar. ne real madrid kadar ne de bayern münih kadar profesyonel bir kulüp değiller. ya da juventus, liverpool, manchester united(son senelerde vasat hatta kötü bile diyebiliriz ama uzun bir süreci göze aldığımı varsayabilirsinz.) gibi büyük bir kulüp.

    her şeye rağmen, messi'nin hala "tek büyük" olduğunu kanıtlamak gibi bir şansı mevcut. bu sene uzun bir aradan sonra barcelona ile şampiyonlar ligini alıp premier lig'de bir takıma transfer olursa ve bir şampiyonlar ligi kupası daha alırsa en büyük olduğunu kanıtlar diye düşünüyorum. özellikle de ronaldo'nun juventus ile şampiyonlar ligi kupasını kazanmadığı durumunda(gerçi bu sefer de milli takımda somut bir başarı elde edememesi durumu var). fakat futbolu barcelona'da bırakacağını düşünüyorum.
    tüm bunlara karşın, messi messidir. adını futbol tarihine altın harflerle yazdırmayı başarmıştır. fakat kabul etmek gerek, son yıllarda kariyerini iyi yönetemedi ve bu messi için hep bir "acaba?" olarak kalabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın