• 14
    işbu girdiyi marcao'nun olası newcastle transferi iddiaları sebebiyle yazmaktayım. henüz a milli seviyede brezilya forması giymemiş bir oyuncunun ingiltere premier lig için çalışma iznini nasıl alabileceğine dair de genel bir çerçeve çizecektir. ancak belirtmem gerekir ki aşağıda yer alan çalışma izni kriterleri mevcut şartlar olsa da brexit sonrası süreç için birçok değişiklik bekleniyor.

    aşağıda verdiğim alıntıyı @sikkofield1905'in girdisinden aldım. kendisi çalışma izninin a part'ını çevirmiş. bir de bunun gibi part b var. kurallara göre milli takım şartını sağlayamayan oyuncular aşağıda belirtilen part a'dan dört puan alırlarsa çalışma iznine sahip olabiliyorlar. bu yeterli olmazsa part a ve part b'den toplam beş puan almaları gerekiyor ancak part b olayı daha çok asyalı ve afrikalı oyuncuların yararlanabildiği bir kısım. sadece part a'yı inceleyecek olursak;

    marcao galatasaray'la ülkenin en iyi liginde oynadığı ve son 12 ay içerisinde şampiyonlar ligi'nde oynadığı ve iki ayrı kategoride de toplam sürenin yüzde 30'undan fazlasında süre aldığı için 5. ve 6. maddeleri yerine getirmiş oluyor ve 2 puanı cebe koyuyor.

    1. ve 2. maddeye göre marcao eğer son iki sezonun transfer bedellerinin ortalamasının üstünde yer alırsa en az 2 puan alıyor. eğer 14.395.750 pound ve üzeri bir bonservisle transfer olursa 2 puan, 21.593.625 pound ve üzerine transfer olursa da 3 puan kazanıyor. umarım yanlış hesaplamamışımdır ama sanıyorum ki doğru.

    neyse gelelim 3. ve 4. maddelere. bu maddeler de marcao'nun transfer olacağı kulüpte alacağı maaşla ilgili. gittiği takımda en kötü ihtimalle en çok maaş kazanan 15. oyuncu olması durumunda 2 puan da oradan kazanacak marcao. newcastle üzerinden gidersek 19/20 sezonunda takımın en çok maaş alan 14. ve 15. oyuncuları sırası ile martin dubravka ve florian lejeune idi. ikisinin de yıllık maaşı 2.173.600 euro'ydu. yani marcao bu bedelin üstüne kontrat yaparsa oradan da 2 puan alacak. 2.500.000 euro'nun üstündeki kontrat içinse 3 puan alabilecek.

    şu tabloya bakarsak marcao farklı farklı maddelerden 4 puanlık kombinasyonu çok rahat bir şekilde sağlayabiliyor. hatta benim tahminime göre marcao bu tablodan zaten alınabilecek maksimum 8 puanın 6'sını dahi çok rahatlıkla alabilir.

    --- alıntı ---
    ab vatandaşlığı bulunmayan bir futbolcunun ingiltere'de oynayabilmesi için öncelikle milli takımda oynuyor olması gerekiyor. eğer böyle bir durum sözkonusu değilse, ingiltere futbol federasyonu tarafından belirlenen puanlı kriter maddelerinden en az 4 puan toplaması gerekiyor. dolayısıyla brezilya milli takım formasını henüz giymeyen marcao'nun çalışma izni alması için aşağıda yer alan 6 maddeden en az 4 puan alması gerekiyor.

    1 - oyuncu için ödenen transfer ücreti, premier lig'in önceki 2 sezonunda yapılan transferlerin %25'lik üst diliminde yer almalı. (3 puan)

    2 - oyuncu için ödenen transfer ücreti, premier lig'in önceki 2 sezonunda yapılan transferlerin %50 ila 75'lik üst diliminde yer almalı. (2 puan)

    3 - oyuncunun maaşı, kulüpte en çok kazanan 30 isim arasında %25'lik üst diliminde yer almalı. (3 puan)

    4 - oyuncunun maaşı, kulüpte en çok kazanan 30 oyuncu arasında %50 ila 75'lik üst diliminde yer almalı. (2 puan)

    5 - oyuncu transfer olmadan önceki kulübü ile ülkenin en iyi liginde oynamış ve maçların %30'unda forma giymiş olmalı. (1 puan)

    6 - oyuncunun transfer olmadan önceki kulübü son 12 ay içerisinde şampiyonlar ligi, avrupa ligi veya copa libertadores'in grup aşamaları veya ilerisinde oynamış ve maçların %30'unda forma giymiş olmalı. (1 puan)

    kaynak: (bkz: marcos do nascimento teixeira marcao/#2960540)
    kaynak dipnotu: kaynak her ne kadar sözlük içinden olsa da ingilizce olarak şöyle bir dışkaynak da bırakabilirim https://latitudelaw.com/...ns-following-brexit/
    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın