• 15
    küfür etmiyorsa eleştirilmesi değil yüceltilmesi gereken yazar. bu küfür meselesi erkeklik imgesi olarak pazarlanıyor bin yıllardır birileri tarafından. böyle gelmiş böyle gider misali.

    ama kazın ayağı pek öyle değil. çoğu kişinin basit şekilde yaşanılan duruma serzeniş ya da kendini ifade ediş biçimi olarak gördüğü küfür aslında ataerkil bir silah.

    özellikle kadınları pıstırmak için, susturmak için erkeklerin kullandığı şey küfür. neden? küfür ne mesela? küfür şu; orada dikkat edin istisnasız hepsinde erkek aktif, kadın edilgen. işte mesela erkek yapıyor, kadın duruyor falan. böyle bir şey var, seni oraya koymak istiyor. ve sana böyle saldırıyor.

    çünkü işte bazı erkeklere göre kadın her zaman az bilir, eksik bilir, o yüzden erkek olarak dur ben senin dediğini bir düzelteyim diye düşünülür. sırf bu yüzden mesela inanın 30-35 yaşında kadınlara doğum kontrolü anlatmaya çalışan herbokolog erkekler var. ayıp. bırak da o daha iyi bilsin değil mi, sen kadın değilsin, kadın olan o yani. onu bile erkekler daha iyi biliyor kendilerine göre, pes.

    hele hele konu siyasetse örneğin veya iktisatsa, zaten algı şu: işte sarışın kadın, ne anlar bu, dudağını boyamış konuşuyor, dur sen bak ben sana bi izah edeyim doğrusunu falan.

    medya ve reklamcılıkta da kadınlara layık görülen şey; moda, diyet, dekorasyon, burç falan. yani senin kafan ekonomiye basmaz, sen git de nevresim bak falan diyor. yani medya da kadın edilgendir, kadın yarım akıllıdır, bıdıdır falan bunu besleyip, yönlendirmeye çanak tutmuş oluyor bu şekilde.

    küfürler, toplumların bakış açısını da yansıtıyor. mesela bazen sosyal medyada görüyorum, özellikle kadına şiddetle ilgili paylaşımlarda falan, orada böyle "adamlığı kadınlardan öğrenmesi gereken erkekler var" diyor mesela. yani orada da yine iyi olan adamlık, erkeklik; kötü olan kadınlık, "vay efendim erkek gibi kadın" yani iyi olan adamlık falan, "adamlığı öğrensinler". yine eril bir dil görüldüğü gibi. bunu aşamıyoruz, bir şekilde kafamızın içinde fokuslanıyoruz, yahut foskuslandırılıyoruz.

    yani küfür temelde istemsizce de olsa bunlara hizmet ediyor. ve durum böyleyken, eğer sevgili kowalski küfretmiyorsa, cinsiyetçiliğe hizmet etmiyordur ve bu nedenle eleştirilmesi değil, parmakla gösterilip takdir edilmesi gerekiyordur.

    kendisine selam olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın