• 529
    bütçe konusuna girmeyeceğim, kendisini de fenerbahçe'ye ciddi başarılar yaşattığı için de sevmem ama bir gerçek var ki; ayrıldığı takımların kendisinden sonra beli bir türlü doğrulamıyor. böyle söyleyince fenerbahçe beko açısında kötü bizim açımızdan gayet iyi bir durummuş gibi gözüküyor. ancak benim burada asıl vurgulamak istediğim obradovic etkisi. şimdi biraz daha yakından bakalım.

    herkesin bildiği gibi željko obradović 1 tane partizan belgrad'dayken, 1 tane joventut badalona'dayken (o zamanki adı joventut 7up), 1 tane real madrid baloncesto'dayken, 5 tane panathinaikos bc'deyken ve 1 tane de fenerbahçe beko'dayken toplamda 9 tane euroleague kupası kazandı. euroleague kazandırtamadığı tek takım bennetton idi ve onla da 2 kere saporta kupası'nı kazanmayı başarmıştı. ayrıca 1997 yılında yani benetton treviso'u (o zamanki adı benetton basket) çalıştırmaya başladığı ilk yıl final four görmüştü.

    obradovic henüz 31 yaşındayken partizan'ın başındaydı ve 2 yıl boyunca bu takımı çalıştırdı. yugoslavya'daki iç karışıklık sebebiyle o zamanlarda partizan iç saha maçlarını bildiğim kadarıyla ispanya'da yapıyordu. 1992 yılında obradovic ile birlikte euroleague şampiyonluğu yaşadılar. obradovic 1993 yılı sonrasında takımdan ayrıldı. daha sonra ne oldu hemen bakalım: partizan, 1998 ve 2010’da final four’a kalmayı başardı ama her ikisinde de maç kazanamadı ve 4. oldu. maddi sebeplerden dolayı 2014’ten beri euroleague’den uzak kalıyorlar.

    1992 euroleague finalinde partizan ile yıktığı takım olan joventut'un başına 1993'te geçti. 93-94 sezonunda finalde olympiakos'u yıkan joventut bu sefer sevinen taraf oldu. aynı partizan gibi joventut için de bu euroleague zaferi ilk ve tek oldu. ayrıca ispanya basketbolu da 1979-80 sezonundan (real madrid) sonra ilk kez euroleague’i kazanmayı başardı. obradovic’in ardından joventut bir daha asla o günlere dönemedi. sponsor değişikliğiyle (o dönem sponsoru 7up idi) birlikte küçülen ispanyol ekibi, birkaç küçük euroleague macerası dışında pek bir iz bırakmadı.

    obradovic'in bir sonraki durağı 3 yıl boyunca çalıştıracağı real madrid idi. en son taaa 1980 yılında euroleague'i kazanan real madrid'i henüz daha ilk sezonunda, yani 1995'te, avrupa'nın en büyüğü yaptı. bu finalde joventut'ta olduğu gibi yine olympiakos'u devirmişti. 1997 yılında da saporta kupası'nı kazandı. 10 kere ile euroleague'in en başarılı takımı olmasına rağmen obradovic sonrasında real madrid'i karanlık günler beklemişti. bir daha final four'u 2010-11 sezonunda görebilmişlerdi ve 2014-15 sezonunda da pablo laso önderliğinde euroleague'i 18 yıl sonra tekrar kazanabilmişlerdi.

    1997-99 yılları arasında obradovic bennetton'u çalıştırdı. euroleague kazanamadığı tek ekip olan bennetton ile de ilk sezonunda final four yapıp 3. olmuştu ve bir sonraki sezonda saporta kupası'nı kazanmıştı. belki de obradovic sonrası dönemden en az etkilenen takım gibi gözüken bennetton, 2002-03 sezonunda, yani obradovic bıraktıktan 3 sezon sonra, final four görüp finalde barcelona lassa'ya kaybetmişti. ama daha sonraki yıllar bennetton için felaket oldu. 2007'den itibaren onları euroleague'de dahi göremiyoruz.

    pana'yı uzun yıllar çalıştıran obradovic tam 5 sefer euroleague kazandı. obradovic öncesinde 1995-96 sezonunda euroleague'i kazanmayı başaran pana, obra ile beraber 5 sefer euroleague'i kazandı ve halen bu kupayı en çok kazanan maccabi tel aviv ile beraber 3. takım konumunda. ayrıca yunan basketbolundaki dengeleri de alt üst etmişlerdi. 1999-00 sezonundan 2010-11 sezonuna kadarki 12 sezonun 11'inde (yalnızca 2001-02 sezonunda aek'ya şampiyonluğu kaptırmışlardı) yerel ligde şampiyon oldular. pana'nın yerel ligde toplam 18 şampiyonluğu bulunuyor ve 11'i obra ile gelmiş. ek olarak, yunan basketbol liginde playoff uygulamasının geldiği 1986-87 sezonundan bu yana obradovic öncesinde pana'nın yalnızca 2 şampiyonluğu vardı. obradovic 2012 yılında panathinaikos bc'den ayrıldıktan sonra pana yerel ligde şampiyonluklar gördü ancak bir daha hiç final four göremedi ve sürekli koç değiştirerek eski havasını yakalamaya çalıştı. aradıkları saadeti bir türlü bulamadılar ve bir süre daha bulamayacaklar gibi gözüküyor.

    sıra fenerbahçe beko'da...
App Store'dan indirin Google Play'den alın