• 15
    1936 berlin olimpiyatlarında adeta gövde gösterisi yapmış ve bütün dünyaya "führer"'in kim olduğunu göstermiş totaliter rejimin diktatördür. tabi hitler gibi adamlar doğuştan böyle değildir ya da bir günde böyle olmamıştır; - her ne kadar seri katil ve psikopatların beyninde orbitral korteks aktivitesinin düşük olması sebebiyle şiddet duygularının bastırılamaması ve empati duygusu yoksunluğu gibi kimyasal etkiler olsa da - tarihi neden sonuç ilişkisi içinde okumak gerekir.

    birinci dünya savaşı'nın sonlanması ile birlikte osmanlı imparatorluğu gibi imparatorluklar son bulmuş; yeni bir dünya düzeni kurulmuştur. burada türkiye cumhuriyeti gibi coğrafyada tek olma özelliği taşıyan ve inanılmaz bir vizyona dayalı reformlarla türkiye'yi çok çok ileri götürmüş gözümüzün nuru, müthiş deha mustafa kemal atatürk ve silah arkadaşları ile o dönemde taşın altına elini koyan cefakar halkı anmadan geçemeyeceğim. ruhları şad olsun. itilaf devletleri meşhur versay antlaşması ile almanya'nın tabir-i caizse boğazına çökmüştür. çok ciddi tazminatlar ödemek zorunda olan ülke, hiper enflasyonda boğulmakta, işsizlik had safhaya gelmektedir, halk bıkkındır. zaten ikinci dünya savaşı sonrası bu tazminat işinin çalışmadığını ülkeler anlayacak, başka türlü sömürge yollarına gidecektir. demek ki bunun anlaşılması için 65 milyon insanın ölmesi gerekecektir!

    tam da o dönemlerde 1929 büyük buhranı dünyanın finans merkezinin kaydığı abd'de patlak vermiş ve tüm dünyayı etkilemiştir; almanya ve abd ekonomisi 1929-1936 arası resesyona girmiştir. insan psikolojisi zor zamanlarda kendi içine kapanmaya müsaittir; bu dönemi hitler çok iyi kullanmış ve ülkede yükselen faşizm rüzgarlarını arkasına almış, mutlak güç olmuş; savaş ekonomisi çarkları dönmeye başlamış, teknoloji ve üretim bu dönemde hızlı bir atlama gerçekleştirmiş; blitzkrieg taktiğiyle de avrupa'nın adeta içinden geçmiş ve ancak abd'nin japonya zorlamasıyla ikinci dünya savaşı'na girmesiyle durdurulabilmiştir.

    kendisi ve emrindekiler soykırım yapmış, dolaylı ya da dolaysız eski kıta avrupası ve birleşik krallığa çok ciddi acılar çektirmiştir ancak tarihi kazananların yazdığını da unutmamak gerekir. sovyet rusyası çok daha fazla adam öldürmüş, gulag'larda milyonlarca insan hayatı söndürmüştür, ancak kurtarıcı olarak anıldığı kaynaklar vardır. yine abd'nin japonya'da kullandığı 2 adet atom bombasını realistik ve yeni bir çağın başlangıcı olarak düşünürüm fakat acımasız bulurum. neden realistik bulduğumu soranlar için ise "operation downfall" hakkında araştırma yapmalarını öneririm.

    konu çok dağıldı ancak geleceğim nokta hitler'in 1936 olimpiyatlarında çekilmiş görüntüsü;

    https://gfycat.com/immensebiglaughingthrush

    kendisi sigara ve uyuşturucuya karşıtlığı ile bilinirdi ancak theo morell isimli şahsi doktoru, kendisine günlük iğneler yaparak glikoz ve vitamin adı altında metamfetamin gibi çok güçlü uyuşturucular verdiği ve bir yandan parkinson hastalığı ile mücadele ettiği biliniyor. büyük ihtimalle bu hareketler yoksunluktan kaynaklanmaktadır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın