34
https://gss.gs/yYW.jpg :(
"hangisi gerçek futbol" tartışmasına girmeden direkt olarak takımların isim geçmişlerine bir yolculuğa çıkarıyorum galatasaray sözlük'ü. ha bu arada, tabii ki tanrısı gheorghe hagi olan futbol esas futbol, adamı hasta etmeyin!
https://gss.gs/RYt.jpg
-----⭐-----⭐-----⭐-----⭐-----
(bkz: arizona cardinals)*
franchise'ın geçmişinde üç farklı lokasyon var; 1890'larda chicago, 1960'ta st. louis ve 1988'de şimdiki yurt olan arizona. takımın sahibi olan chris o'brien 1901 yılında chicago üniversitesi'nin kullandığı kestane rengi formaları satın alıyor ve hemen akabinde bu rengi kendince "kardinal kırmızısı" olarak lanse ediyor. organizasyonun rumuzunun temelinde yatan mevzu bu. 1947'ye gelindiğindeyse takım kardinal kuşunu: https://gss.gs/DJy.jpg logonun bir parçası olarak sahipleniyor, 1960 senesinden itibaren de kasketlerde bu kuşlu logoyu kullanmaya başlıyor: https://gss.gs/Lcw.jpg
(bkz: atlanta falcons)*
atlanta'ya amerikan futbolunu getiren arkadaşın adı rankin smith (kendisi bir sigorta yöneticisi). rankin abimiz şehri amerikan futboluyla tanıştırdığında ismi daha doğrusu rumuzu seçme fırsatını şehir halkına tanımak istemiş ve bir ad yarışması organize et(tir)miş. gelen öneriler arasında confederates, firebirds, lancers, peaches, thrashers ve vibrants tavsiyeleri ön plandaymış. bunlarla birlikte birkaç adet falcons seçeneği de mevcutmuş. falcons'ı önerenlerden biri de bir ilkokul öğretmeni olan julia elliott isimli hanımefendiymiş. julia hanım kağıda şu notu da iliştirmiş: "doğan onurlu ve asildir, aynı zamanda son derece cesurdur. avını asla bırakmaz, öldürücüdür." - franchise, julia hanımı 4 adet sezonluk bilet ile ödüllendirir, isim de atlanta falcons olur.
(bkz: baltimore ravens)*
baltimore sun isimli bölgesel bir gazete isim anketi düzenler şehrin takımı için. anketin sonucu tüm amerikan sporlarında düzenlenen benzer anketler ve yarışmalar içerisindeki en ezici, en net sonuçla neticelenir; ravens. ravens tercihi 33000 küsür girdinin 21000 küsüründe mevcuttur. adı zikredilen diğer seçenekler ise americans ve marauders (çapulcular) tavsiyeleridir. peki ravens niye bu kadar popidir? ravens, edgar allen poe'nun (dünyaca ünlü şair, yazar) meşhur şiirine, the raven'a referanstır. poe, baltimore'da hayata veda etmiştir ve mezarı yine baltimore'da bulunmaktadır. şehir insanı da bu detaydan yola çıkarak tarihe saygı mahiyetinde poe'yu onurlandırmıştır.
https://youtu.be/i4ufxYZiO2o
--- alıntı ---
şiir, sevgilisini kaybetmiş genç bir aşığın aslında yaslı ve hiç bitmeyen arayışın simgesi olan kuzgunla konuşmasıdır. kuzgun, kendisine yöneltilen her soruya "nevermore" (bir daha asla) cevabını verir; bildiği tek kelimenin bu olduğu apaçık ortadadır. ilerleyen zamanlarda söz konusu genç de bunu fark eder ama insanın kendine işkence etme arzusuyla ve biraz da boş inançla kuzguna soru sormaya devam eder.
--- alıntı ---
(bkz: buffalo bills)
orijini bisons olan organizasyonun bir zaman sonra bills'e evrilmiş hali. bunun altında yatan sebep ise 1846 ila 1917 yılları arasında yaşamış olan buffalo bill isimli amerikalı şovmene atıf, bu kadar. kendisi halk arasındaki isminden de anlaşılacağı üzere buffalo'lu bir figür, tam adıysa william frederick cody. şovmenliğinin yanında amerikan yerlilerine karşı yürütülen savaşlarda belli askeri gruplara önderlik etmiş de olan bir asker. bizon avcısı olarak da biliniyor imiş. bu arada, takımın adı bir isim yarışması neticesinde belirlenmiş, bill cody'nin bill'ine sadakat gibi bi' durum söz konusu.
(bkz: carolina panthers)*
basit bir kökene ve ilgi çekicilik konusunda sıfır bir geçmişe sahip rumuz mevzu; organizasyonun sahibi olan jerry richardson biraz süslü kelimelerle kabaca, "panterler olsun, panteri severim" demiş ve nick panterler olmuş. bitti. :(
(bkz: chicago bears)*
decatur staleys isimli organizasyon 1921 yılında chicago'ya taşınır ve rumuzunu olduğu şekliyle tutmaya karar verir. staleys adı takımın orijinal sponsoru olan staleys fabrikasından gelmektedir. ancak 1 sene kadar sonra takımın genel menajeri olan george halas -ki yıldız da bir oyuncu- yeni bir nick arayışına girişir. chicago'nun beyzbol ekibi chicago cubs'tır. cubs yavru aslanlar, ayılar vs. için söylenir, zaten cubs'ın logosunda da yavru bir ayı figürü mevcuttur. buradan yola çıkan halas, chicago'daki ayı akımını devam ettirmek ister ve franchise'ın ismini bears'a dönüştürür.
(bkz: cincinnati bengals)*
organizasyonun 3'ü 1 aradası (takımın sahibi, genel menajeri ve koçu) paul brown 1968 yılında organizasyonun rumuzunu bengals olarak belirler. bunu taraftarın çoğunun buckeyes önerisini sunmasına rağmen yapar. neden? çünkü bölgedeki ilk profesyonel amerikan futbolu takımı 1937 ila 1942 seneleri arasında aktif olan bengals ekibidir. brown geçmişe saygı düşüncesiyle bengals'in varlığını baki kılmak ister ve yeni bengals'i doğurur.
(bkz: cleveland browns)
buffalo bills atfının bir benzeri browns için de mevcut. franchise'ın ilk genel menajeri ve koçu olan paul brown'ı onore etmek amacıyla beyefendinin soyismi organizasyona rumuz olarak uygun görülmüş zamanında. hatta 1945 yılında düzenlenen bir taraftar anketi de bunu tasdiklemiş. ancak mr. brown öneriyi veto ederek franchise'ın adının cleveland panthers olmasını talep etmiş. tabii bu talebi maalesef kabul görememiş çünkü yerel bir iş adamı başka bir mevzudan dolayı "cleveland panthers"ın isim hakkına sahipmiş. sürecin sonucunda mr. brown durumu kabullenmiş ve soyadı cleveland'ın amerikan futbolu takımıyla entegre bir biçimde hayat bulmuş.
(bkz: dallas cowboys)*
1960 yılında nfl'de top koşturmaya başlayan cowboys için düşünülen ilk isim steers. fakat kısa bir süre sonra genel manajer texas schramm bunu iyice tartıp fikirden cayıyor. steers seçeneği yerine rangers tercihinin eyalete daha uygun olacağını düşünen schramm bu yönde birtakım çalışmalar içerisindeyken bir engele denk geliyor. şehrin yerel bi' beyzbol takımı mevcut, alt seviye liglerden birinde oynuyor ve söz konusu beyzbol takımının rumuzu da rangers. olası bir rangers yöneliminde bölge insanının takımları karıştırma ihtimalinden tırsan schramm, rangers'tan da vazgeçmek durumunda kalıyor. franchise rumuzunun bölgeyle alakalı bir şey olması gerektiği konusunda ısrarcı olan mr. schramm son olarak cowboys'ta karar kılıyor. ufukta herhangi bir engel durumu da görünmeyince yola cowboys ile devam ediliyor.
(bkz: denver broncos)*
denver ligin kurucu üyelerinden, şehirlerinden biri. ismin temeli bir ad yarışmasına dayanıyor. gelen 162 öneri arasından seçilen broncos, denver'ın sağına iliştiriliveriyor. 1921 yılında aynı isimli bir beyzbol takımının ortabatı beyzbol liginde şehri temsil ettiğini de belirtmek gerekir.
(bkz: detroit lions)*
george richards isimli bir radyocu (yönetici statüsünde biri) portsmouth spartans adlı takımı satın alır ve organizasyonu detroit'e taşıyıp rumuzu lions yapar. aynı dönem şehrin beyzbol temsilcisi olan tigers bağlı bulunduğu ligde galibiyetleri hunharca toplamıştır. richards işte bu başarılı grafikten etkilenerek sahibi olduğu franchise'ı ormanın kralı betimlemesiyle lige dahil eder.
(bkz: green bay packers)*
nfl'in toplamda 13 zaferle (9 title, 4 super bowl) en başarılı organizasyonu. packers'tan daha fazla super bowl kazanan birkaç takım var fakat title toplamıyla birlikte packers en yakın rakipleri olan bears ile new york giants'a 5 fark atmış durumda. kaynak biznıs insaydır: http://gss.gs/1Om
earl lambeau'nün (organizasyonun kurucusu) işvereni olan indian packing company franchise'ın ekipman ve ulaşım sponsoru. şirketin adı daha sonra acme packing company'e dönüşüyor ve akabinde mort. buna rağmen packing'e referans olan packers rumuzu green bay ile bir arada kalmaya devam ediyor. ayrıca acme demişken: https://gss.gs/4JA.jpg
(bkz: houston texans)*
özgün bir rumuz hikayesi yok bu organizasyonun. houston, teksas eyaletine bağlı bir şehir malumunuz. houston'ın sahibi olan abimiz (bob mcnair) zamanında texans ismini (diğer seçenekler apollos ile stallions imiş) tercih ediyor franchise için, bu kadar.
(bkz: indianapolis colts)*
1947 ila 1950 seneleri arasında adı bi' taraftar yarışması ile belirlenmiş olan bir amerikan futbolu mevcut, ismi de baltimore colts. ligin en genç takımı olmalarından ötürü yarışmanın kazananı olan vatandaş böyle bir yakıştırmayı uygun görmüş organizasyona. aynı zamanda kısa ve kolay söylenebilir bir isim olduğunu da eklemiş açıklamasına. gel zaman git zaman franchise 1984 yılında indianapolis'e taşındığından rumuz olduğu şekliyle kalmış.
(bkz: jacksonville jaguars)*
jacksonville bana direkt olarak fringe'i çağrıştıran bir şehir. dizide önemli bir yeri vardı, aynı zamanda jacksonville isimli bir bölüm de mevcut 2. sezonda: https://gss.gs/utM.jpg
takıma dönersek; isim bir ad yarışması ile belirlenmiş 1991 senesinde. diğer seçenekler sharks ve stingrays'miş. şu an jacksonville bölgesinde vahşi yaşam ortamında sallana sallana göt gezdiren bir jaguar yok. bölgenin yaşayan en yaşlı jaguarı jacksonville hayvanat bahçesinde bulunuyormuş (2017'de böyleymiş en azından, 2020 itibarıyla hala hayatta olup olmadığını bilmiyorum).
(bkz: kansas city chiefs)*
son şampiyon!
chiefs 1960 yılında dallas texans olarak boy gösteriyor ilk olarak. organizasyon 3 sene sonra kansas city'e taşınıyor. takımın sahibi olan lamar hunt isim değişikliğine gitmek istiyor. mules, royals ve stars seçenekleri de masada ancak hunt tercihini chiefs'ten yana kullanıyor. bunun bir net, bir de yan sebebi var; birincisi, hunt bölgede bir zamanlar ikamet etmiş olan kızılderililere saygı gayesiyle chiefs'e yöneliyor. ikincisi, kansas şehrinin belediye başkanı roe bartle adlı emmi ki lakabı da "the chief", çok da sevilen bir adam, yani bu abiye bir atıf da söz konusu.
(bkz: los angeles chargers)*
takımın maskotu şimşek, yıldırım simgeli bir figür. nikneym de "the bolts". bolca akım yüklü bir organizasyondan (şakalar, komiklerler falan hani ühüh) bahsediyoruz. charger'ı dilimize motamot çevirince garip bir anlam bütünlüğü oluşuyor ama durum bu yani. franchise'ın rumuz geçmişine değinirsek; takımın sahibi olan barron hilton bir isim yarışması düzenletiyor (daha doğrusu sponsor kendisi), kazanana da mexico city'e tur hediye edeceğini söylüyor. gelen mektuplar arasından birinde chargers'ı görüyor ve çok beğeniyor, diğer mektupları açmıyor bile. hilton'ın chargers'ı neden bu kadar çok tuttuğuyla ilgili bir hikayeye denk geldim ama doğruluğundan pek emin olamadım, sallıyorum bu yüzden. :(
(bkz: los angeles rams)*
geçmişinde üç farklı şehir bulunan melekler şehri temsilcisi. orijini cleveland'a dayanan organizasyon aynı zamanda bir st. louis ekibi de. kalıcı mabedi ise görüldüğü üzere los angeles. franchise'ın rumuzunun kökeni bronx/new york'ta bulunan fordham üniversitesi'nin fordham rams'ine dayanıyor. amerikan futbolu dışında birçok spor dalında yarışan fordham üniversitesi'nin spor takımlarının adı oluyor fordham rams. zamanında takımın genel menajeri olan damon wetzel'in favori takımıymış rams. şimdiki rams'in isim babası olan wetzel'e ilham kaynağı olan rams üniversite takımı olan rams kısacası. sevgi nelere kadir...
(bkz: miami dolphins)*
ege dolphins'e selam olsun: https://twitter.com/.../1248614642391236613
1966 yılında bir isim yarışması düzenleniyor şehirde. 20000 küsür öneri ulaşıyor kulübe ve bu önerilerin 600 küsür kadarı dolphins. yalnız şöyle bir detay var; ad yarışmasının kazananı olarak marjorie swanson isimli hanımefendi seçiliyor. 1965 yılında oynanan miami v notre dame kolej futbolu karşılaşmasının beraberliğini doğru tahmin eden yegâne kişi kendisi olduğu için böyle bir yönteme başvurulmuş. miami dolphins'in sahibi olan joe robbie de, "yunus denizlerin en akıllı ve en hızlı canlılarından biridir" diyerek rumuzu sahiplendiği deklare etmiş.
eski foça'nın yunuslarından atsanıza lan üstüme. :( eski foça demişken: https://youtu.be/P6D4JoGkVIw mert sezer abimiz youtube'ta kaliteli gezi içerikleri sunan bir içerik üreticisi, takip etmenizi öneririm.
(bkz: minnesota vikings)*
kuzeyin kuzeylileri! how i met your mother'ın marshall'ının takımı. organizasyon 1961 yılında nfl'e dahil olduğunda genel menajer bert rose franchise'ın yönetim kuruluna net bir biçimde "vikings" ismini öneriyor ve ekliyor: "vikingler agresif karakterleri ve kazanma güdüleriyle bilinirler, bu aynı zamanda kuzey ortabatı bölgesindeki nordik gelenekleri de temsil edecektir." - https://gss.gs/Iq7.jpg
(bkz: new england patriots)*
hiç kuşkusuz özellikle son dönemin en popüler nfl takımlarından biri, belki de birincisi. bunda yine hiç şüphe yok ki ana sebep, tom brady'nin bu sezona kadar bir patriot olması(ydı). ayrıca brady'li yıllara sığdırılan 6 super bowl zaferi de işin kaymaklı ekmek kadayıfı. isim mevzuna gelirsek; bir başka ad yarışmasıyla geleceği belli olan franchise. organizasyonun orijininde boston var, daha sonra new england'a geçiş yapılmış. takımın logosundaki pat patriot ise bir gönüllü asker figürü ve çizgi romandan esinlenme: https://gss.gs/yX7.jpg
(bkz: new orleans saints)*
1 kasım 1966'da, all saint's day'de nfl'e dahil edilen organizasyon, bu 1. jazz müziğin kalbi olan new orleans'ı temsil eden "when the saints go marching in" şarkısına referans, bu da 2.
(bkz: new york giants)*
zamanında şehrin aynı isimli beyzbol takımıyla aynı antrenman sahasını kullanan organizasyon için sahip tim mara'nın tercihi olmuş giants.
(bkz: new york jets)*
orijinalinde titans olan, 1963'e gelindiğinde jets'e evrilen franchise. zamanında new york times'ta ifade edilene göre ilk başta dodgers rumuzu düşünülmüş organizasyon için fakat mlb bu fikrin önüne set çekmiş, (bkz: los angeles dodgers). hemen akabinde gothams seçeneği masaya konmuş ancak bu düşünce de "goths"u yani gotikleri çağrıştırdığı için "gotikler iyi insanlar değildir" bakış açısıyla veto yemiş. son olarak da borros önerisi dillendirilmiş lakin borros'un burro'ya (eşek) benzemesi neticesinde bundan da cayılmış. sabırların tükendiği noktada ise takımın maçlarını oynayacağı sahanın laguardia havaalanına yakın olmasına ve buradaki uçak münasebetine binaen jets tercihi ile isim süreci sonuçlanmış.
(bkz: oakland raiders)*
1960 yılında düzenlenen bir isim yarışması; helen davis adlı polis "señors" önerisiyle 1. seçilmiş ve bahamalar'da tatil hediyesiyle ödüllendirilmiş. señors, oakland'ın bağlı olduğu kuzey kaliforniya eyaletindeki eski ispanyol yerleşimcilerine bir referans. ancak bir zaman sonra insanlar bu yarışmanın manipüle edildiğini sesli bir biçimde dillendirmeye başlamışlar. yerel bir spor yazarı da ñ harfinin telaffuz açısından zorlayıcı olduğu konusunda takımın genel menajerine bir mektup göndermiş o dönem. gm chet soda da olana bitene sessiz kalmamış ve señors'u iptal etmiş. lakers ile birlikte diğer bir finalist olan raiders'ı oakland'ın sağına iliştirerek günümüz oakland raiders'ını piyasaya sunmuş.
(bkz: philadelphia eagles)*
frankford yellowjackets 1933 yılında ekonomik olarak batınca organizasyon el değiştirir. yeni sahipler de yine 1933 yılındaki büyük ulusal endüstriyel iyileş(tir)me hareketi'nin sembolü olan kartalı takımın yeni rumuzu yaparlar.
(bkz: pittsburgh steelers)*
takımın ilk adında pirates var ve 1933 - 1940 seneleri arasında pittsburgh'un beyzbol takımıyla paylaşılmış bu nikneym. 1940'taki sezonun başlangıcında sahip art rooney yeni bir isim talebiyle halka açık yarışma düzenleme kararı almış. o dönem pittsburgh çelik fabrikasında çalışan joe santoni de birçok kişi gibi steelers rumuzunu önerenlerden biriymiş. nasıl olduğu konusunda net bir bilgiye denk gelemedim ancak kendisi sonuç olarak yarışmanın kazananı ilan edilmiş ve birkaç sezonluk kombine bileti ile ödüllendirilmiş.
(bkz: san francisco 49ers)*
1849 yılındaki büyük altın arayışında bölgede ikamet eden altın akıncılarına bir referans varmış organizasyonun nikneyminde.
(bkz: seattle seahawks)*
1975 yılında şehirde düzenlenen bir isim yarışmasıyla rumuzu belirlenen organizasyon. lumberjacks, pioneers, seagulls, skippers gibi önerilerin arasından sıyrılan seahawks kendisini seattle'ın yanına iliştirtivermiş. osprey de denen seahawk için bakınız: https://gss.gs/nJq.jpg ve avcılığı için bakınız: https://youtu.be/428L7cR4AMU
(bkz: tampa bay buccaneers)*
1975 senesinde adı belirlenen franchise. isim yarışması ve öne çıkan buccaneers rumuzu. 17. asır süresince tampa körfezinin bağlı bulunduğu florida eyaletine akınlar düzenleyen korsanlara bir atıf mevzubahis imiş.
(bkz: tennessee titans)*
"titan" kelimesini oldum olası çok karizmatik bulmuşumdur, tıpkı "viking" gibi. bence sert, vurucu sözcükler yani, bence! ad mevzu; aman ya, yine bir isim yarışması işte. 1995 yılında houston'dan tennessee'ye taşınan organizasyon ilk 2 sezonu oilers rumuzuyla oynamış. daha sonra ad değişikliği talep edilmiş bölge halkı tarafından. diğer öneriler copperheads, south stars, tornadoes ve wranglers'mış fakat titans daha bi' tutulmuş belli ki.
(bkz: washington redskins)*
franchise nfl onayı aldıktan 1 sene kadar sonra braves olan rumuzunu redskins'e evirir. muhtelif kaynaklara göre bu tercihin temelinde takımın koçu ve aynı zamanda amerikan yerlisi olan william henry dietz'i onore etme gayesi yatmaktadır.
-----⭐-----⭐-----⭐-----⭐-----
ana kaynak 2010'da scott allen tarafından klavyeye alınıp yayınlanan ve 2017'de revize edilen mental floss makalesidir. yer yer motamot olmayan çeviri, yer yer derleme ve yer yer eklenti içermektedir. bazı noktalarda bilhassa minnina'nın entry'lerinden de yardım aldım. yine çeşitli detayların farklı kaynaklarda hafif de olsa değişiklik gösterdiğine denk geldim, bu durumlarda en kafama yatanları entry'e yansıttım. saygı ft. sevgi alayınıza.
https://bleacherreport.com/...eams-got-their-names (çok daha yoğun içerik için bakınız)
https://www.mentalfloss.com/...ll-32-nfl-team-names
https://youtu.be/ovdbrdCIP7U
"hangisi gerçek futbol" tartışmasına girmeden direkt olarak takımların isim geçmişlerine bir yolculuğa çıkarıyorum galatasaray sözlük'ü. ha bu arada, tabii ki tanrısı gheorghe hagi olan futbol esas futbol, adamı hasta etmeyin!
https://gss.gs/RYt.jpg
-----⭐-----⭐-----⭐-----⭐-----
(bkz: arizona cardinals)*
franchise'ın geçmişinde üç farklı lokasyon var; 1890'larda chicago, 1960'ta st. louis ve 1988'de şimdiki yurt olan arizona. takımın sahibi olan chris o'brien 1901 yılında chicago üniversitesi'nin kullandığı kestane rengi formaları satın alıyor ve hemen akabinde bu rengi kendince "kardinal kırmızısı" olarak lanse ediyor. organizasyonun rumuzunun temelinde yatan mevzu bu. 1947'ye gelindiğindeyse takım kardinal kuşunu: https://gss.gs/DJy.jpg logonun bir parçası olarak sahipleniyor, 1960 senesinden itibaren de kasketlerde bu kuşlu logoyu kullanmaya başlıyor: https://gss.gs/Lcw.jpg
(bkz: atlanta falcons)*
atlanta'ya amerikan futbolunu getiren arkadaşın adı rankin smith (kendisi bir sigorta yöneticisi). rankin abimiz şehri amerikan futboluyla tanıştırdığında ismi daha doğrusu rumuzu seçme fırsatını şehir halkına tanımak istemiş ve bir ad yarışması organize et(tir)miş. gelen öneriler arasında confederates, firebirds, lancers, peaches, thrashers ve vibrants tavsiyeleri ön plandaymış. bunlarla birlikte birkaç adet falcons seçeneği de mevcutmuş. falcons'ı önerenlerden biri de bir ilkokul öğretmeni olan julia elliott isimli hanımefendiymiş. julia hanım kağıda şu notu da iliştirmiş: "doğan onurlu ve asildir, aynı zamanda son derece cesurdur. avını asla bırakmaz, öldürücüdür." - franchise, julia hanımı 4 adet sezonluk bilet ile ödüllendirir, isim de atlanta falcons olur.
(bkz: baltimore ravens)*
baltimore sun isimli bölgesel bir gazete isim anketi düzenler şehrin takımı için. anketin sonucu tüm amerikan sporlarında düzenlenen benzer anketler ve yarışmalar içerisindeki en ezici, en net sonuçla neticelenir; ravens. ravens tercihi 33000 küsür girdinin 21000 küsüründe mevcuttur. adı zikredilen diğer seçenekler ise americans ve marauders (çapulcular) tavsiyeleridir. peki ravens niye bu kadar popidir? ravens, edgar allen poe'nun (dünyaca ünlü şair, yazar) meşhur şiirine, the raven'a referanstır. poe, baltimore'da hayata veda etmiştir ve mezarı yine baltimore'da bulunmaktadır. şehir insanı da bu detaydan yola çıkarak tarihe saygı mahiyetinde poe'yu onurlandırmıştır.
https://youtu.be/i4ufxYZiO2o
--- alıntı ---
şiir, sevgilisini kaybetmiş genç bir aşığın aslında yaslı ve hiç bitmeyen arayışın simgesi olan kuzgunla konuşmasıdır. kuzgun, kendisine yöneltilen her soruya "nevermore" (bir daha asla) cevabını verir; bildiği tek kelimenin bu olduğu apaçık ortadadır. ilerleyen zamanlarda söz konusu genç de bunu fark eder ama insanın kendine işkence etme arzusuyla ve biraz da boş inançla kuzguna soru sormaya devam eder.
--- alıntı ---
(bkz: buffalo bills)
orijini bisons olan organizasyonun bir zaman sonra bills'e evrilmiş hali. bunun altında yatan sebep ise 1846 ila 1917 yılları arasında yaşamış olan buffalo bill isimli amerikalı şovmene atıf, bu kadar. kendisi halk arasındaki isminden de anlaşılacağı üzere buffalo'lu bir figür, tam adıysa william frederick cody. şovmenliğinin yanında amerikan yerlilerine karşı yürütülen savaşlarda belli askeri gruplara önderlik etmiş de olan bir asker. bizon avcısı olarak da biliniyor imiş. bu arada, takımın adı bir isim yarışması neticesinde belirlenmiş, bill cody'nin bill'ine sadakat gibi bi' durum söz konusu.
(bkz: carolina panthers)*
basit bir kökene ve ilgi çekicilik konusunda sıfır bir geçmişe sahip rumuz mevzu; organizasyonun sahibi olan jerry richardson biraz süslü kelimelerle kabaca, "panterler olsun, panteri severim" demiş ve nick panterler olmuş. bitti. :(
(bkz: chicago bears)*
decatur staleys isimli organizasyon 1921 yılında chicago'ya taşınır ve rumuzunu olduğu şekliyle tutmaya karar verir. staleys adı takımın orijinal sponsoru olan staleys fabrikasından gelmektedir. ancak 1 sene kadar sonra takımın genel menajeri olan george halas -ki yıldız da bir oyuncu- yeni bir nick arayışına girişir. chicago'nun beyzbol ekibi chicago cubs'tır. cubs yavru aslanlar, ayılar vs. için söylenir, zaten cubs'ın logosunda da yavru bir ayı figürü mevcuttur. buradan yola çıkan halas, chicago'daki ayı akımını devam ettirmek ister ve franchise'ın ismini bears'a dönüştürür.
(bkz: cincinnati bengals)*
organizasyonun 3'ü 1 aradası (takımın sahibi, genel menajeri ve koçu) paul brown 1968 yılında organizasyonun rumuzunu bengals olarak belirler. bunu taraftarın çoğunun buckeyes önerisini sunmasına rağmen yapar. neden? çünkü bölgedeki ilk profesyonel amerikan futbolu takımı 1937 ila 1942 seneleri arasında aktif olan bengals ekibidir. brown geçmişe saygı düşüncesiyle bengals'in varlığını baki kılmak ister ve yeni bengals'i doğurur.
(bkz: cleveland browns)
buffalo bills atfının bir benzeri browns için de mevcut. franchise'ın ilk genel menajeri ve koçu olan paul brown'ı onore etmek amacıyla beyefendinin soyismi organizasyona rumuz olarak uygun görülmüş zamanında. hatta 1945 yılında düzenlenen bir taraftar anketi de bunu tasdiklemiş. ancak mr. brown öneriyi veto ederek franchise'ın adının cleveland panthers olmasını talep etmiş. tabii bu talebi maalesef kabul görememiş çünkü yerel bir iş adamı başka bir mevzudan dolayı "cleveland panthers"ın isim hakkına sahipmiş. sürecin sonucunda mr. brown durumu kabullenmiş ve soyadı cleveland'ın amerikan futbolu takımıyla entegre bir biçimde hayat bulmuş.
(bkz: dallas cowboys)*
1960 yılında nfl'de top koşturmaya başlayan cowboys için düşünülen ilk isim steers. fakat kısa bir süre sonra genel manajer texas schramm bunu iyice tartıp fikirden cayıyor. steers seçeneği yerine rangers tercihinin eyalete daha uygun olacağını düşünen schramm bu yönde birtakım çalışmalar içerisindeyken bir engele denk geliyor. şehrin yerel bi' beyzbol takımı mevcut, alt seviye liglerden birinde oynuyor ve söz konusu beyzbol takımının rumuzu da rangers. olası bir rangers yöneliminde bölge insanının takımları karıştırma ihtimalinden tırsan schramm, rangers'tan da vazgeçmek durumunda kalıyor. franchise rumuzunun bölgeyle alakalı bir şey olması gerektiği konusunda ısrarcı olan mr. schramm son olarak cowboys'ta karar kılıyor. ufukta herhangi bir engel durumu da görünmeyince yola cowboys ile devam ediliyor.
(bkz: denver broncos)*
denver ligin kurucu üyelerinden, şehirlerinden biri. ismin temeli bir ad yarışmasına dayanıyor. gelen 162 öneri arasından seçilen broncos, denver'ın sağına iliştiriliveriyor. 1921 yılında aynı isimli bir beyzbol takımının ortabatı beyzbol liginde şehri temsil ettiğini de belirtmek gerekir.
(bkz: detroit lions)*
george richards isimli bir radyocu (yönetici statüsünde biri) portsmouth spartans adlı takımı satın alır ve organizasyonu detroit'e taşıyıp rumuzu lions yapar. aynı dönem şehrin beyzbol temsilcisi olan tigers bağlı bulunduğu ligde galibiyetleri hunharca toplamıştır. richards işte bu başarılı grafikten etkilenerek sahibi olduğu franchise'ı ormanın kralı betimlemesiyle lige dahil eder.
(bkz: green bay packers)*
nfl'in toplamda 13 zaferle (9 title, 4 super bowl) en başarılı organizasyonu. packers'tan daha fazla super bowl kazanan birkaç takım var fakat title toplamıyla birlikte packers en yakın rakipleri olan bears ile new york giants'a 5 fark atmış durumda. kaynak biznıs insaydır: http://gss.gs/1Om
earl lambeau'nün (organizasyonun kurucusu) işvereni olan indian packing company franchise'ın ekipman ve ulaşım sponsoru. şirketin adı daha sonra acme packing company'e dönüşüyor ve akabinde mort. buna rağmen packing'e referans olan packers rumuzu green bay ile bir arada kalmaya devam ediyor. ayrıca acme demişken: https://gss.gs/4JA.jpg
(bkz: houston texans)*
özgün bir rumuz hikayesi yok bu organizasyonun. houston, teksas eyaletine bağlı bir şehir malumunuz. houston'ın sahibi olan abimiz (bob mcnair) zamanında texans ismini (diğer seçenekler apollos ile stallions imiş) tercih ediyor franchise için, bu kadar.
(bkz: indianapolis colts)*
1947 ila 1950 seneleri arasında adı bi' taraftar yarışması ile belirlenmiş olan bir amerikan futbolu mevcut, ismi de baltimore colts. ligin en genç takımı olmalarından ötürü yarışmanın kazananı olan vatandaş böyle bir yakıştırmayı uygun görmüş organizasyona. aynı zamanda kısa ve kolay söylenebilir bir isim olduğunu da eklemiş açıklamasına. gel zaman git zaman franchise 1984 yılında indianapolis'e taşındığından rumuz olduğu şekliyle kalmış.
(bkz: jacksonville jaguars)*
jacksonville bana direkt olarak fringe'i çağrıştıran bir şehir. dizide önemli bir yeri vardı, aynı zamanda jacksonville isimli bir bölüm de mevcut 2. sezonda: https://gss.gs/utM.jpg
takıma dönersek; isim bir ad yarışması ile belirlenmiş 1991 senesinde. diğer seçenekler sharks ve stingrays'miş. şu an jacksonville bölgesinde vahşi yaşam ortamında sallana sallana göt gezdiren bir jaguar yok. bölgenin yaşayan en yaşlı jaguarı jacksonville hayvanat bahçesinde bulunuyormuş (2017'de böyleymiş en azından, 2020 itibarıyla hala hayatta olup olmadığını bilmiyorum).
(bkz: kansas city chiefs)*
son şampiyon!
chiefs 1960 yılında dallas texans olarak boy gösteriyor ilk olarak. organizasyon 3 sene sonra kansas city'e taşınıyor. takımın sahibi olan lamar hunt isim değişikliğine gitmek istiyor. mules, royals ve stars seçenekleri de masada ancak hunt tercihini chiefs'ten yana kullanıyor. bunun bir net, bir de yan sebebi var; birincisi, hunt bölgede bir zamanlar ikamet etmiş olan kızılderililere saygı gayesiyle chiefs'e yöneliyor. ikincisi, kansas şehrinin belediye başkanı roe bartle adlı emmi ki lakabı da "the chief", çok da sevilen bir adam, yani bu abiye bir atıf da söz konusu.
(bkz: los angeles chargers)*
takımın maskotu şimşek, yıldırım simgeli bir figür. nikneym de "the bolts". bolca akım yüklü bir organizasyondan (şakalar, komiklerler falan hani ühüh) bahsediyoruz. charger'ı dilimize motamot çevirince garip bir anlam bütünlüğü oluşuyor ama durum bu yani. franchise'ın rumuz geçmişine değinirsek; takımın sahibi olan barron hilton bir isim yarışması düzenletiyor (daha doğrusu sponsor kendisi), kazanana da mexico city'e tur hediye edeceğini söylüyor. gelen mektuplar arasından birinde chargers'ı görüyor ve çok beğeniyor, diğer mektupları açmıyor bile. hilton'ın chargers'ı neden bu kadar çok tuttuğuyla ilgili bir hikayeye denk geldim ama doğruluğundan pek emin olamadım, sallıyorum bu yüzden. :(
(bkz: los angeles rams)*
geçmişinde üç farklı şehir bulunan melekler şehri temsilcisi. orijini cleveland'a dayanan organizasyon aynı zamanda bir st. louis ekibi de. kalıcı mabedi ise görüldüğü üzere los angeles. franchise'ın rumuzunun kökeni bronx/new york'ta bulunan fordham üniversitesi'nin fordham rams'ine dayanıyor. amerikan futbolu dışında birçok spor dalında yarışan fordham üniversitesi'nin spor takımlarının adı oluyor fordham rams. zamanında takımın genel menajeri olan damon wetzel'in favori takımıymış rams. şimdiki rams'in isim babası olan wetzel'e ilham kaynağı olan rams üniversite takımı olan rams kısacası. sevgi nelere kadir...
(bkz: miami dolphins)*
ege dolphins'e selam olsun: https://twitter.com/.../1248614642391236613
1966 yılında bir isim yarışması düzenleniyor şehirde. 20000 küsür öneri ulaşıyor kulübe ve bu önerilerin 600 küsür kadarı dolphins. yalnız şöyle bir detay var; ad yarışmasının kazananı olarak marjorie swanson isimli hanımefendi seçiliyor. 1965 yılında oynanan miami v notre dame kolej futbolu karşılaşmasının beraberliğini doğru tahmin eden yegâne kişi kendisi olduğu için böyle bir yönteme başvurulmuş. miami dolphins'in sahibi olan joe robbie de, "yunus denizlerin en akıllı ve en hızlı canlılarından biridir" diyerek rumuzu sahiplendiği deklare etmiş.
eski foça'nın yunuslarından atsanıza lan üstüme. :( eski foça demişken: https://youtu.be/P6D4JoGkVIw mert sezer abimiz youtube'ta kaliteli gezi içerikleri sunan bir içerik üreticisi, takip etmenizi öneririm.
(bkz: minnesota vikings)*
kuzeyin kuzeylileri! how i met your mother'ın marshall'ının takımı. organizasyon 1961 yılında nfl'e dahil olduğunda genel menajer bert rose franchise'ın yönetim kuruluna net bir biçimde "vikings" ismini öneriyor ve ekliyor: "vikingler agresif karakterleri ve kazanma güdüleriyle bilinirler, bu aynı zamanda kuzey ortabatı bölgesindeki nordik gelenekleri de temsil edecektir." - https://gss.gs/Iq7.jpg
(bkz: new england patriots)*
hiç kuşkusuz özellikle son dönemin en popüler nfl takımlarından biri, belki de birincisi. bunda yine hiç şüphe yok ki ana sebep, tom brady'nin bu sezona kadar bir patriot olması(ydı). ayrıca brady'li yıllara sığdırılan 6 super bowl zaferi de işin kaymaklı ekmek kadayıfı. isim mevzuna gelirsek; bir başka ad yarışmasıyla geleceği belli olan franchise. organizasyonun orijininde boston var, daha sonra new england'a geçiş yapılmış. takımın logosundaki pat patriot ise bir gönüllü asker figürü ve çizgi romandan esinlenme: https://gss.gs/yX7.jpg
(bkz: new orleans saints)*
1 kasım 1966'da, all saint's day'de nfl'e dahil edilen organizasyon, bu 1. jazz müziğin kalbi olan new orleans'ı temsil eden "when the saints go marching in" şarkısına referans, bu da 2.
(bkz: new york giants)*
zamanında şehrin aynı isimli beyzbol takımıyla aynı antrenman sahasını kullanan organizasyon için sahip tim mara'nın tercihi olmuş giants.
(bkz: new york jets)*
orijinalinde titans olan, 1963'e gelindiğinde jets'e evrilen franchise. zamanında new york times'ta ifade edilene göre ilk başta dodgers rumuzu düşünülmüş organizasyon için fakat mlb bu fikrin önüne set çekmiş, (bkz: los angeles dodgers). hemen akabinde gothams seçeneği masaya konmuş ancak bu düşünce de "goths"u yani gotikleri çağrıştırdığı için "gotikler iyi insanlar değildir" bakış açısıyla veto yemiş. son olarak da borros önerisi dillendirilmiş lakin borros'un burro'ya (eşek) benzemesi neticesinde bundan da cayılmış. sabırların tükendiği noktada ise takımın maçlarını oynayacağı sahanın laguardia havaalanına yakın olmasına ve buradaki uçak münasebetine binaen jets tercihi ile isim süreci sonuçlanmış.
(bkz: oakland raiders)*
1960 yılında düzenlenen bir isim yarışması; helen davis adlı polis "señors" önerisiyle 1. seçilmiş ve bahamalar'da tatil hediyesiyle ödüllendirilmiş. señors, oakland'ın bağlı olduğu kuzey kaliforniya eyaletindeki eski ispanyol yerleşimcilerine bir referans. ancak bir zaman sonra insanlar bu yarışmanın manipüle edildiğini sesli bir biçimde dillendirmeye başlamışlar. yerel bir spor yazarı da ñ harfinin telaffuz açısından zorlayıcı olduğu konusunda takımın genel menajerine bir mektup göndermiş o dönem. gm chet soda da olana bitene sessiz kalmamış ve señors'u iptal etmiş. lakers ile birlikte diğer bir finalist olan raiders'ı oakland'ın sağına iliştirerek günümüz oakland raiders'ını piyasaya sunmuş.
(bkz: philadelphia eagles)*
frankford yellowjackets 1933 yılında ekonomik olarak batınca organizasyon el değiştirir. yeni sahipler de yine 1933 yılındaki büyük ulusal endüstriyel iyileş(tir)me hareketi'nin sembolü olan kartalı takımın yeni rumuzu yaparlar.
(bkz: pittsburgh steelers)*
takımın ilk adında pirates var ve 1933 - 1940 seneleri arasında pittsburgh'un beyzbol takımıyla paylaşılmış bu nikneym. 1940'taki sezonun başlangıcında sahip art rooney yeni bir isim talebiyle halka açık yarışma düzenleme kararı almış. o dönem pittsburgh çelik fabrikasında çalışan joe santoni de birçok kişi gibi steelers rumuzunu önerenlerden biriymiş. nasıl olduğu konusunda net bir bilgiye denk gelemedim ancak kendisi sonuç olarak yarışmanın kazananı ilan edilmiş ve birkaç sezonluk kombine bileti ile ödüllendirilmiş.
(bkz: san francisco 49ers)*
1849 yılındaki büyük altın arayışında bölgede ikamet eden altın akıncılarına bir referans varmış organizasyonun nikneyminde.
(bkz: seattle seahawks)*
1975 yılında şehirde düzenlenen bir isim yarışmasıyla rumuzu belirlenen organizasyon. lumberjacks, pioneers, seagulls, skippers gibi önerilerin arasından sıyrılan seahawks kendisini seattle'ın yanına iliştirtivermiş. osprey de denen seahawk için bakınız: https://gss.gs/nJq.jpg ve avcılığı için bakınız: https://youtu.be/428L7cR4AMU
(bkz: tampa bay buccaneers)*
1975 senesinde adı belirlenen franchise. isim yarışması ve öne çıkan buccaneers rumuzu. 17. asır süresince tampa körfezinin bağlı bulunduğu florida eyaletine akınlar düzenleyen korsanlara bir atıf mevzubahis imiş.
(bkz: tennessee titans)*
"titan" kelimesini oldum olası çok karizmatik bulmuşumdur, tıpkı "viking" gibi. bence sert, vurucu sözcükler yani, bence! ad mevzu; aman ya, yine bir isim yarışması işte. 1995 yılında houston'dan tennessee'ye taşınan organizasyon ilk 2 sezonu oilers rumuzuyla oynamış. daha sonra ad değişikliği talep edilmiş bölge halkı tarafından. diğer öneriler copperheads, south stars, tornadoes ve wranglers'mış fakat titans daha bi' tutulmuş belli ki.
(bkz: washington redskins)*
franchise nfl onayı aldıktan 1 sene kadar sonra braves olan rumuzunu redskins'e evirir. muhtelif kaynaklara göre bu tercihin temelinde takımın koçu ve aynı zamanda amerikan yerlisi olan william henry dietz'i onore etme gayesi yatmaktadır.
-----⭐-----⭐-----⭐-----⭐-----
ana kaynak 2010'da scott allen tarafından klavyeye alınıp yayınlanan ve 2017'de revize edilen mental floss makalesidir. yer yer motamot olmayan çeviri, yer yer derleme ve yer yer eklenti içermektedir. bazı noktalarda bilhassa minnina'nın entry'lerinden de yardım aldım. yine çeşitli detayların farklı kaynaklarda hafif de olsa değişiklik gösterdiğine denk geldim, bu durumlarda en kafama yatanları entry'e yansıttım. saygı ft. sevgi alayınıza.
https://bleacherreport.com/...eams-got-their-names (çok daha yoğun içerik için bakınız)
https://www.mentalfloss.com/...ll-32-nfl-team-names
https://youtu.be/ovdbrdCIP7U