• 101
    corona virüsünün evlere hapsettiği şu günlerde tekrardan sardığım fifa zımbırtısı. daha önce, ea sports'un ultimate team olayını iyice kazanç kapısına döktüğünden bahsetmiştik. ancak benim temas etmek istediğim şeyler bir takım yenilikler. daha doğrusu bana göre ileriki dönemlerde ea sports un dikkate alması gereken hususlar.

    1) her şeyden önce bunun bir oyun olduğunu tekrardan hatırlaması gerekiyor. yani ben bu meretin başına oturuyorsam keyif almak, stres atmak için yapıyorum bunu. evet bir oyun seni zorlamalı ancak bir takım şeylere ulaşmak, başarmak, iyi hissettirmek de kaf dağının ardında olmamalı.

    2) ultimate de takımını yapıyor, dizilimini, kadronu belirliyorsun ama ne hikmetse sen tüm bu seçimleri yaptıktan sonra rakiple eşleşiyorsun. iyi de kardeşim, detay detay diye kıçınızı yırtıyonuz da detayın babası burada. ben kime karşı oynayacağımı bilmeden, kadro, dizilim seçiyorum. böyle bir mantık olabilir mi? açık oynayacağım maç olacak, kapanacağım, temkinli olacağım maç olacak.

    3) bazı oyunculara ulaşım çok kolay fakat bazı oyuncular için ise imkansız. oynadığım sürüm de, 800 e, ratingi 82 futbolcu alabiliyorsun. oyuna yeni başlamış ve aslında hiç bir şey başaramamış biri için büyük lütuf. ancak ne kadar iyi bir oyuncu olursan ol, 84 rating ve üzerine ulaşmak feci derecede zorlu. ben olsam yeni bir formasyon geliştirirdim. takım ratingi 2 yıldıza kadar olan takımlar 60, 2,5 olanlar 66, 3 yıldız olanlar 71, 3,5 olanlar 77, 4 yıldız sahibi takımlar 84, 4,5 yıldızlılar 91, 5 olanlar ise 91 ve üzeri rating sahibi oyuncuları alabilmeliler. tabii buradaki değerler afaki. ama mantık okarak bu şekilde yürümeli. atıyorum, 4 yıldızlı valencia nasıl gerçek hayatta messi'yi alamaz ise oyunda da alamamalı. ya da, 3 yıldızlık bir ekip, tutup da 83 ratingli bir ismi kadroya katamamalı. takımın ratingi yükseldikçe bununla doğru orantılı mantıklı transferlere izin verilmeli.

    4) bir oyuncuya parayı basıp alıyorsun tamam ama bu evladiyelik gibi bir şey bu oyun için. kontrat alıyorsun ve devam ediyor. oyuncuyu kaybetme, elde tutamama riski yok. oyun bana, uçup giden genç bir yıldızımı elimde tutabilir miyim acaba hissiyatını bir şekilde verebilmeli.

    5) günümüz oyunlarında etkileşim oldukça önemli. sadece kullanıcı/arayüz değil aynı zamanda ikinci ve üçüncü şahıslar arasında da etkileşim olabilmeli. örnek vermek gerekirse, karşılıklı maç yaptığım bir oyuncunun x futbolcusu çok etkili oynadı ve bu adamı takımıma katmak istiyorum. direkt bu oyuncu için o kullanıcıya transfer teklifi sunabilmeliyim. kısaca, transfer piyasasını biraz kızıştırabilmeli yapımcı firma.

    6) ben uzun zamandır fifa serilerini, full manual ayarlarda oynuyorum. evet bazen abuk subuk şutlar çekiyorum, aptalca top kayıpları yapıyorum, kimi zaman beşlik altılık oluyorum ancak saha içinde bana tanıdığı özgürlük, kontrolün tamamen bende olması hoşuma gidiyor, daha gerçekçi oluyor. fakat anlamadığım bir nokta var. online kapışmalarda, adam tüm ayarları full yardımlı yapmış, eyvallah da bari ben kazandığım zaman verdiğim emeği de gözönüne alıp ona göre para veya puan ver bana. maç boyu kıçımdan ter akıyo, full konsantrasyon ama aynı kazanç. hiç adil değil.

    7) bu takım kimyası denen olayın içi de tamamen boş bana kalırsa. ne yani, aynı ligden on bir adamı kadroya tıkıştırdın ve olay kapandı mı yani? bu kadar kolay mı bu? senin kadro yapına uygun dizilim, oyuncularına verdiğin roller ve o oyuncuların verdiğin o rollere göre ne kadar yatkın olacağıyla alakalıdır takım kimyası. buradaki olay tamamen zırva.
App Store'dan indirin Google Play'den alın