resim
Mario René Junior Lemina
Takım:Wolverhampton
Mevki:Ön Libero
Yaş:30
Boy:1.84
Uyruk:Gabon
  • 1196
    19-20 sezonunun ikinci yarısında oynadığımız oyunun çok kilit bir parçası.

    umarım yanılırım ama hem lemina'nın sakatlık anındaki tepkilerine hem de açıklamalara bakarsak durumu ciddi gibi görünüyor. fakat şu an sakat olmasa bile ileride herhangi bir maçta sakatlanabilir veya kart görebilir. lemina'nın bu iki duruma da yatkın bir oyuncu olduğunu söylemek de mümkün. peki böyle bir durumda planımız ne olacak?

    sezonun ikinci yarısında galatasaray, lemina'nın 90 dakika süre almadığı iki maç oynadı:
    1- lemina'nın kart cezalısı olduğu 2 şubat 2020 galatasaray kayserispor maçı
    2- lemina'nın sakatlanarak sadece uzatmalarında oynamadığı 16 şubat 2020 galatasaray yeni malatyaspor maçı
    aslında sadece kayserispor maçında oynamamış sayılır. onun haricinde kupa maçları dahil bütün maçlarda oynamış. bu veri bile lemina'nın oyun için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

    yukarıda saydığım iki maçta hoca lemina'nın yokluğu için iki farklı çözüm denedi:
    1- kayseri maçı: seri'nin lemina'nın yerine alınıp seri'nin yerinde belhanda'nın oynaması
    2- yeni malatyaspor maçı: ahmet çalık'ın oyuna girmesiyle 3'lü savunmaya dönüş ve emre akbaba'nın seri ile beraber merkezde orta saha olarak oynaması.

    2. maçtaki çözümün skoru koruma ile alakalı olduğu bir gerçek. hoca oyundaki gelişimden de bu kadar memnunken büyük ihtimalle kayseri maçındaki gibi oyuncu değişikliğiyle sorunu çözmeye çalışacaktır. fakat hangi oyuncu ile?

    belhanda: 2 şubat 2020 galatasaray kayserispor maçında kayserispor gibi güçsüz bir takımın bile seri-belhanda ikilisini delebildiğini gördük. kaldı ki bu ikiliye yapılacak pres de bizim için büyük problemler oluşturabilir. bu ikili oynadığı takdirde aynı zamanda lemina'nın hava toplarındaki etkinliğinin de yeri dolmayacak.

    ahmet çalık: aslında bu seçenekte lemina'nın yerine geçecek olan oyuncu donk olacak. hocanın transfer döneminde de orta sahadansa ısrarla stoper istemesinin asıl sebebi, donk ile lemina'yı yedekleyebileceğini düşünmesiydi bence. şimdi ahmet'in stoper oynadığı bir düzende donk'u lemina'nın yerine çekmek isteyebilir. bu şekilde hem defansif anlamda o mevkide daha tecrübeli bir oyuncu oynamış olur hem de hava toplarında sıkıntı yaşanmaz. fakat bu düzenin de oldukça fazla problem oluşturacağı ortada. bir kere stoperde ahmet'in oynayacak olması problem. donk'un bu düzende defansif orta saha olarak oynaması da çok büyük sorunlar oluşturabilir.
    rakibi karşılarken 4-4-2 şeklinde diziliyoruz. donk bu dizilimde orta sahanın merkez ikilisinde yer alacak, önceki sezonlarda orta saha 5'li formatlarda dizilirken bile oynadığı pozisyon için fazlasıyla yavaş ve hantal kalabilen donk; artık daha fazla pozisyon kaymaları yapması gereken bir orta saha yapısında çok daha fazla sırıtacaktır. lemina oyunun yapısı gereği rakip kontra ataklarında hücum oyuncularını geniş alanda karşılıyor. donk, stoperde bile geniş alanda yakalanınca sorun yaşayabiliyorken merkez orta saha oynadığında bu problemler daha fazla büyüyebilir.
    mariano'nun sezonun ikinci yarısında yakaladığı çıkış ortada. yine bu çıkışta da lemina'nın katkısı oldukça büyük. lemina özellikle sağ tarafa fazlaca yardıma gidiyor. sağa yardıma ve kademeye gittiği gibi çoğu zaman stoperlere kademe yapıyor. donk'un bu kadar alana ve oyuncuya sürekli olarak yardım ve kademeye gitmesi de çok zor. yani donk defansif orta saha olarak oynadığında diğer oyuncuların mevcut seviyelerinin düşme ihtimali de çok yüksek.

    selçuk inan: sadece kadrodaki mevcut alternatiflerden biri diye yazdım. yoksa herhangi bir şekilde o mevkide oynama ihtimali yok.

    taylan antalyalı: forvet arkasında oynattığımız bir oyuncu. o mevkide de başarılı olan bir futbolcu. fakat ben kendisini lemina'nın yerinde izlemek isterdim. devre arasında oynadığımız hazırlık maçlarında seri'nin yerinde oynadı. o bölgedeki görüntüsü çok iyi değildi. taylan'ı izleyenler 18-19 sezonunda erzurumspor'da 8 numara olarak oynarken çok fazla absürt pas hataları yaptığından bahsediyorlar. yine bu sezon seri'nin yerinde oynadığı maçlarda da bazı absürt pas hataları oldu. fakat lemina'nın mevkisi, pozisyon almadan oyuncunun görebildiği (tarayabildiği) alana kadar, seri'nin mevkisine göre çok daha farklı bir mevki. fizik direnci ve dinamikliğiyle belki bu mevkide başarılı olabilir diye düşünüyorum.
    dediğim gibi kendisini lemina'nın yerinde, en azından fikir sahibi olma amacıyla, izlemek isterdim. fakat hoca ile çalışan oyuncular genel olarak hocanın sürekli olarak antrenmanlarda herkesi çok farklı mevkilerde denediğini söylerler. hoca taylan'ı seri'nin yerinde oynattığı halde, lemina'nın yerinde oynatmıyorsa muhtemelen taylan o mevki için beklediğimden çok daha yetersizdir.

    ömer bayram: lemina'nın yerinde ömer bayram'ın oynatılmasını, özellikle devre arası yazılarında, sinan yılmaz * önermişti. o yazılardan biri: https://ivansshatov.blogspot.com/...tay-mac-analizi.html
    ben ömer'in o bölgede oldukça fazla sırıtacağını düşünüyorum. dinamizm olarak lemina seviyesinde oynayabilir. fakat özellikle takımın defanstan çıkarken kullandığı sette çok fazla problem oluşturabilir. ömer merkez orta sahada da topu atan rollerdense topu alan rollerde daha başarılı. ligin asist krallarından biri olmasına rağmen, çok fazla kişinin ömer'in kadrodan çıkarılıp onyekuru'nun oynamasını istemesinde de en büyük etken; ömer'in topla olan ilişkisinin ortalama bir çizgi oyuncusu kadar olması. pas kalitesi bir orta saha için oldukça düşük. bu durum lemina'nın yerinde oynadığında ve özellikle de rakip takım pres yaptığında büyük sorunlar doğurabilir.

    sistem değişikliği de bir seçenek tabi. fakat her türlü sistem değişikliğinde emre'den alınan verim düşer gibi duruyor.
    mesela donk'un defansif orta saha oynadığı fakat takımın rakibi karşılarken, 18-19 sezonundaki gibi, 4-1-4-1 karşıladığı bir düzen denenebilir. bence bir sistem değişikliği olacaksa da muhtemelen bu şekilde olacaktır. bu düzende emre akbaba muhtemelen sağ iç veya sol iç gibi oynayacaktır. özellikle 18-19 sezonunda sergilediği sol iç performansı pek beğenilmiyordu. zaten emre gibi oynayan bir oyuncunun da forvete yakın ve alanları kullanmakta daha serbest rollerde oynaması gerekiyor. emre'nin topsuz oyununun toplu oyununa göre daha güçlü olduğu bir gerçek. sol iç-sağ iç gibi oynadığında da toplu oyuna daha fazla ihtiyaç duyacağı için oyun seviyesinin düşmesi muhtemel. 4-1-4-1'e dönülmesi durumunda, sezonun ikinci yarısında şu ana kadar kullandığımız 4-4-2'nin sayısal avantajlarından faydalanamamız da özellikle pres yaparken önemli bir sorun olabilir.

    muhtemel olabilecek bir diğer sistem değişikliği de 16 şubat 2020 galatasaray yeni malatyaspor maçının uzatmalarında kullanılan üçlü savunma. üçlü stoper hattı ile oynadığımızda savunmadan çıkışta kullandığımız 3-1-5-1 dizilişini uygulamaya devam edebiliriz. yine üçlü stoper hattı, stoper oyuncularımızın savunma zaafiyetlerinin azaltılması açısından faydalı olabilir.
    fakat bu dizilişte de seri'yi orta saha hattında yalnız bırakamayacağımız için hücum oyuncularından birini çıkarıp seri'nin yanına bir orta saha oyuncusu koymamız gerekebilir. bu durumda emre, onyekuru, feghouli üçlüsünden birinin çıkarılması gerekebilir. aynı zamanda kalan iki oyuncunun da oynadığı yerlerin değişmesi gerekebilir ki bu da sezonun sonuna yaklaşmış bir takım için oldukça zor bir değişim olur.

    inşallah lemina'nın bir sorunu yoktur. oyun lemina'ya bu kadar ihtiyaç duyuyorken uzun süreli bir sakatlığı bizi çok etkiler. lemina'nın olmadığı senaryolarda da teknik ekip muhtemelen en az zarar verecek değişimi hesaplamaya çalışacaktır. en az zarar diyorum çünkü lemina'nın yapıp onun yerinde oynama ihtimali bulunan diğer oyuncuların yapamadığı çok fazla şey varken, diğer oyuncuların yapıp lemina'nın yapamadığı bir şey neredeyse yok.

    edit: entryi yazdıktan sonra twitter'a girdim ve bu entry ile çok alakalı olduğunu düşündüğüm şu twiti de sizlerle paylaşmak istedim: https://twitter.com/...129495665352706?s=20 *
App Store'dan indirin Google Play'den alın