• 6
    https://www.facebook.com/...ts/2661195767269605/

    --- alıntı ---

    yeni yazi yayimda!

    jesse sekidika hayat hikayesi!

    jesse, 14 temmuz 1996 yılında nijerya’nın en büyük şehri olarak bilenen ve rivers eyaletinin nehirlerin başkenti olarak gösterilen port harcourt’ta dünyaya geldi. eğitim hayatını leicestershire (ingiliz mahalli bölgesi) merkezli özel yatılı okul olan brooke house college’da aldı. burada futbola başlayan jesse alt kategorilerde kendisini göstermesiyle birlikte 2013 yılında stoke city antrenörlerin dikkatini çekmeyi başarmıştı.
    2013 yılında stoke city forması altında ilk olarak denenmeye alınan sekidika, aynı yıl içerisinde amatör ve yarı profesyonel oyuncuların boy gösterdiği keele cup'ta şans buldu. burada ki performansı ile manchester united scout ekibinin dikkatlerini çekti ve kırmızı şeytanların akademisinde deneme antrenmanlarına çıktı.

    carrington antrenman sahasında bulduğu fırsatı değerlendiren nijeryalı genç oyuncu hem yaşı gereği hem de avrupa pasaportu bulunmaması nedeniyle çalışma iznine ihtiyacı olmasından dolayı profesyonel sözleşme imzalayamadı. ingiltere macerasının ardından futbol yaşantısına avrupa'da devam etme kararı alan sekidika ve menajeri, ilk olarak portekiz ekiplerinden vitoria guimaraes ile sözleşme imzaladı. 2014 yılında portekiz ekibinin akademisinde boy gösteren sekidika, kısa bir süre sonra benfica scoutlarının dikkatlerini çekmeyi başardı.

    transfer sezonun son saatlerinde benfica ile sözleşme imzaladı
    2015 yılında yeni bir macera arayan jesse, transferin bitmesine son saatler kala benfica ile sözleşme imzaladı. benfica ile sözleşme imzaladıktan sonra nijerya genç milli takımlarına seçilen jesse, nijerya u20 ile oynadığı maçta dikkatleri üzerine çekti ve beklentileri yukarıya çıkardı.
    2014-2015 sezonunun ikinci yarısında benfica u19 takımında forma giyerek eğitimi alan jesse, uefa gençlik ligi’nde çok iyi performans göstererek takımıyla birlikte çeyrek final oynama başarısı yakaladı. buradaki performansı ile benfica ile 1 yıl daha sözleşme uzatan jesse sekidika, a takım forması giymeyi beklerken bir türlü davet almadı. 2015-2016 sezonunda takımdan ayrılma kararı alıp daha sık forma giyeceği takım arayışına giren jesse sekidika gelen transfer tekliflerini değerlendirmeye aldı.

    sırbistan’dan türkiye’ye uzayan kariyeri
    jesse sekidika, benfica’dan ayrılma kararı aldıktan sonra birçok teklifle karşı karşıya kaldı. kadrosunda görmek isteyen portekiz ekibi maritimo, norveç ekibi viking ve isveç ekibi aik tekliflerine rağmen sırbistan takımı napredak’a transfer olmayı tercih etti. düzenli olarak forma giyip kendini göstermek istediği takımla anlaşmak istediğini söyleyen sekidika, sırp takımı ile anlaşma yaparak yeni yol haritası olarak sırbistan’ı seçti. sırbistan 2. ligi’ne sezonun son bölümünde takıma katılan ve play-off mücadelelerinde adeta takımını sırtlayan nijeryalı oyuncu, forma giydiği 5 maçta 4 gollük katkısıyla sırp ekibinin adını sırbistan süper ligi'ne yazdırmasında önemli bir rol oynadı. 2016-17 sezonunda sırp ekibi ile süper lig’de fazla forma şansı bulamadı. napredak ile süper lig’de 12 maça çıkan jesse sekidika, toplam 407 dakika sahada forma şansı buldu. 12 maçta skor katkısı bulamayan sekidika bir sene sonra takımı ile düzenli forma giymeye başladı. 2017-18 sezonunda büyük bir kısmı ilk 11'de ve 90 dakika olmak üzere 30 maçta görev yaparken, 3 gol ve 1 asistlik performansa imza attı.

    2018-2019 yılında 60 bin euro gibi bir ücret ile türkiye yolunu tuttu. eskişehirspor’a transfer olan jesse burada da şansızlık ile karşı karşıya kaldı. eskişehirspor’un transfer yasağından dolayı ligin ilk yarısında lisansı çıkarılamadı. sadece takımla antrenmanlara çıkan jesse, transfer yasağının 2019 yılının şubat ayında açılmasıyla birlikte eskişehirspor'un ilk olarak lisans çıkarttığı isimlerin başında geldi. sekidika ligin ikinci yarısında forma giydiği 13 maçta 6 gol ve 1 asistlik performansıyla eskişehirspor’u ligde tutmayı başardı.

    2019-20 sezonunda tff 1.lig'de geçirdiği ilk yarıda tamamı ilk 11 ve 90 dakika olmak üzere 16 maçta 8 gol ve 2 asistlik katkı sağlayan nijeryalı oyuncu, uzun bir süre kulüp tarafından maaşının ödenmemesi üzerine takımdan ayrılma kararı aldı. eskişehirspor’un başka kulüplerle anlaştık ama jesse bizim teklifimizi kabul etmedi açıklamasından sonra uzun süredir görüştüğü ve anlaştığı konuşulan galatasaray ile sözleşme imzaladı. galatasaray’da 28 numaralı formayı giyecek olan jesse kariyerinde daha önce ulaşmak istediği seviyeye ulaşmış durumda. bakalım galatasaray ile kimyası uyuşup beklenen performansı sergileyecek mi… galatasaray bu transfer için bonservis bedeli ödemedi. maaş olarak ise bu sene sonuna kadar 125 bin euro geri kalan 4 sezon boyunca 250 bin euro’ya anlaştı.

    - ali bozkurt

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın