• 14
    son 10 yıllık periyotta avrupa basketbolcuların ve avrupa basketbolunun başlıca kilometre taşlarını ele almak istersek:

    10- nba'de rekor sayıda avrupalı oyuncunun yer alması:

    2017-18 sezonunda 74 ile rekor seviyeye ulaşan avrupalı oyuncu sayısı bu sezonun* açılış gecesinde 65 olarak kaydedildi (çift vatandaşlıklar ve g-league'de başlayan çaylak oyuncular da dahil olmak üzere). avrupalı oyuncuların yükselen grafiği şu şekilde:

    https://images.eurohoops.net/2017/10/Europe1.jpg

    2018 yılına kadar nba'de oynamış tüm oyuncuların ülkesel dağılımı:

    https://images.eurohoops.net/2017/10/Europe2.jpg
    https://images.eurohoops.net/2017/10/Europe3.jpg

    9- dirk nowitzki ve tony parker'ın emekliliği:

    kutsal üçlünün (paul gasol, dirk nowitzki ve tony parker) 2'sinin basketbol hayatına nokta koyması 2010'lu yılların bir başka kayda değer olayı. parker'ın 03, 05, 07 ve 14 yılından yüzüğü bulunuyor. ayrıca parker 2007 finallerinin mvp'si olmuştu ve 9 numaralı forması san antonio tarafından emekli edildi.

    dirk nowitzki'nin ise 2011'de yaşadığı epik şampiyonluk mevcut. 2007'de normal sezonun mvp'si, 2011'de de nba finallerinin mvp'si olmuştu. tamı tamına 14 kere all-star maçında yer aldı. henüz daha forması emekli edilmiş değil ancak yakın zamanda 41 numaralı forması american airlines center'ın çatısına çekilecektir.

    8- fiba uygulamaları ve basketbol şampiyonlar ligi:

    fiba bu süreçte ulusal düzeyde normal sezon içinde eleme maçı uygulaması getirdi. ayrıca 2015 yılına kadar yürüttüğü fiba eurochallenge uygulamasını bozarak yerine eurocup ve hatta euroleague ile mücadele edebilecek (durum gerçekte pek de öyle değil) basketball champions league (bcl) ve fiba europe cup uygulamalarını yürürlülüğe koydu.

    7- euroleague'in yeni formatı:

    2016-17 sezonundan sonra euroleague gerçekten bir 'lig' halini aldı. formattan grup maçları çıkartıldı ve tüm takımların birbiriyle içeride ve dışarıda maç yaptığı gerçek bir lig statüsünü aldı. böylelikle nba'den sonra en büyük çaplı uygulama olarak kendini tescil ettirdi.

    6- olympiakos'un arka arkaya kazandığı euroleague şampiyonlukları:

    hepimizin hatırladığı 2012 euroleague sezonunda olympiakos, spanoulis, printezis, kyle hines'li müthiş kadrosuyla birçoklarına göre açık ara favori olan cska'yı istanbul'da yenerek kupayı kaldırmıştı. ardından bir sonraki sezon (2013'te) londra'da olympiakos, real madrid'i yenerek üst üste 2. kere euroleague'i kazandı. bunu daha önce 04 ve 05 sezonlarında maccabi başarmıştı. taaa 89, 90 ve 91 sezonlarında ise şu anki ismiyle kk split üst üste 3 kez kazanmıştı.

    5- fenerbahçe beko'nun euroleague'i kazanan ilk türk takımı olması:

    hepimizin bildiği gibi zeljko obradovic'in gelişiyle birlikte fenerbahçe avrupa'nın en çok bütçe harcayan ve aynı zamanda en elit kulüplerinden biri haline gelmişti. 2015 ve 2016'da final-four'a katılıp sırasıyla 4. ve 2. olduktan sonra 2017'de istanbul'da şampiyonluğa ulaşmıştı. takımın en önemli oyuncularından olan bogdan bogdanovic bu sezondan sonra nba'in yolunu tutmuştu.

    4- ispanya'nın 2019 dünya kupası'nı kazanması:

    abd'nin madalyanın çok uzağında kalarak 7. olabildiği son dünya kupasında ispanya, arjantin'i finalde 95-75 ile yenerek altın madalyaya ulaşmıştı. bu başarıyı 2006'da yine yakalamıştı ve belki de o zamanki daha epik bir şampiyonluktu. çünkü abd o turnuvaya açık favori olarak gelip yarı finalde yunanistan'a kaybetmişti. mike krzyzewski'nin 'diamantidis de iyi oyuncuymuş.' ifadesi epey konuşulmuştu.

    3- doncic'in nba'e dahil oluşu:

    18 yaşını doldurduktan yalnızca birkaç ay sonra avrupa tarihinin en iyi birkaç takımından birini (real madrid) euroleague'de şampiyonluğa taşıyabilecek düzeye gelen doncic 2018 draftlerinde 3. sıradan atlanta tarafından seçilmişti (dallas'a takası gerçekleşti). herkes doncic'in nba'de de rahatlıkla yer edinecek bir oyuncu olduğunu düşünüyordu fakat drazen petrovic ve arvydas sabonis gibi avrupa kahramanlarının mirasını devam ettirebilecek kalitede bir oyuncu olduğunu kanıtladı.

    2- giannis antetokounmpo'nun 2019 mvp'si olması:

    sadece antetokounmpo'nun mvp'liği değil gobert'in yılın savunmacısı ve doncic'in yılın çaylağı seçilmesi geçen sezona damga vuran en önemli olaylardan birisiydi. antetokounmpo'yu yunanistan haricinde hemen hiç kimse 2013 yılından önce tanımıyordu fakat müthiş atletizmi ve yıllar içinde geliştirdiği şut repertuarı ile nba'in en elit oyuncularından birisi haline geldi.

    1- dirk nowitzki'li dallas'ın 2011 nba şampiyonu olması:

    aslında analizimizi milenyumun başından itibaren alacak olursak en epik nba şampiyonluğu muhtemelen 06'daki miami'dir. hemen sonrasında 11 dallas ve daha sonra 13 miami veya 19 toronto gelir. ancak 2011'deki dallas hayran olmamak elde değildi. hiç şüphe yok ki; kariyerinin en iyi dönemlerini geçiren nowitzki'nin gözündeki alevi görmemek imkansızdı ve konferans yarı finalinde lakers'ı süpürmeleri ile beraber herkes dallas'ın şampiyonluğa yürüyeceğini anlamıştı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın