• 18
    bugünkü formula 1 2019 abu dhabi grand prix ile sonlandırmış olduk.

    pilotlar klasmanı şöyle oldu;
    1 lewis hamilton mercedes 413
    2 valtteri bottas mercedes 326
    3 max verstappen red bull racing honda 278
    4 charles leclerc ferrari 264
    5 sebastian vettel ferrari 240
    6 carlos sainz mclaren renault 96
    7 pierre gasly scuderia toro rosso honda 95
    8 alexander albon red bull racing honda 92
    9 daniel ricciardo renault 54
    10 sergio perez racing point bwt mercedes 52
    11 lando norris mclaren renault 49
    12 kimi räikkönen alfa romeo racing ferrari 43
    13 daniil kvyat scuderia toro rosso honda 37
    14 nico hulkenberg renault 37
    15 lance stroll racing point bwt mercedes 21
    16 kevin magnussen haas ferrari 20
    17 antonio giovinazzi alfa romeo racing ferrari 14
    18 romain grosjean haas ferrari 8
    19 robert kubica williams mercedes 1
    20 george russell williams mercedes 0

    takımlar sıralaması ise şu şekilde oluştu;
    1 mercedes739
    2 ferrari504
    3 red bull racing honda 417
    4 mclaren renault 145
    5 renault91
    6 scuderia toro rosso honda 85
    7 racing point bwt mercedes 73
    8 alfa romeo racing ferrari57
    9 haas ferrari28
    10 williams mercedes 1

    öncekilere göre daha heyecanlı bir sezon izledik. f1'e olan ilgi de artmaya başladı gördüğüm kadarıyla. ama yine de bu mercedes'in 21 yarışlık sezonu, 9 yarışta 1-2 yaparak domine etmesine engel olamadı. sezonun ikinci yarısında hayvan gibi iyi bir ferrari aracı olsa da hem bireysel hatalar, hem de stratejik hatalarla ferrari mercedes'in işini baya kolaylaştırdı.

    sezonun diğer artıları (bana göre) genç pilotların performansı oldu. evvela leclerc;
    ferrari'deki ilk sezonunda takım arkadaşı sebastian vettel'i denize döktü. insanlar sezon başında aman genç pilot, ne olacağı belli olmaz, ferrari o yüzden raikkonen'i emekli etmedi leclerc batırırsa raikkonen geri gelsin falan filan derken leclerc monza'da ferrari'ye bir galibiyet getirdi ki allah allah.
    sıralamalar: vettel 9, leclerc 12.
    pole sayıları: vettel 2, leclerc 7 (sezonun da en fazla pole alan pilotu oldu ve dahi bu bilgi ferrari takımının vaziyetini daha da iyi ortaya koyuyor)
    yarışlar: vettel 12, leclerc 9.
    puan: vettel 240, leclerc 264.

    norris, her ne kadar takım arkadaşı sainz'ın gerisinde kalsa da, kişiliğiyle, yeteneğiyle ve gelişmekte olan mclaren ile çok pozitif bir geleceği olduğunu gösterdi. 22 yarışın 11 tanesinde puan potası içinde yer aldı.

    george russel, 21 yarışın tamamında takım arkadaşı kubica'yı sıralamalarda geçti. fakat puan almak bir türlü nasip olmadı. bir tek olaylı almanya gp'de takım arkadaşına geçildi, onda da kubica 1 puan almayı başardı.

    verstappen'den bahsetmeye lüzum dahi duymuyorum. red bull takımı onun üzerine kurdu bildiğiniz gibi ve şu ana kadar hata yapmış gibi de durmuyorlar.

    takım takım bakacak olursak
    mercedes: 22 yarışın 15 tanesini kazandılar. bu 15 tanenin 9 tanesinde 1-2 yaptılar. istikrardan ödün vermiyorlar. taş gibi bir takım var.
    ferrari: sezonun ikinci yarısında muazzam bir araçla geri döndüler. belçika, italya ve singapur'da üst üste zafer gelince dedik ki aha bir şeyler oluyor fakat gerek strateji ekibi, gerek pilotların bireysel hatalarıyla bu sene de yüzümüz gülmedi.
    red bull: sezona honda ile başlayacakları duyurulduğunda çok kişi billur geçmişti fakat honda bu sezon kendini aştı. galibiyetler, podyumlar, mercedes motoruyla drag yarışına girmeler (brezilya gp son düzlükteki gasly-hamilton yarışı) ile honda o kadar yatırımı boşa yapmadığını kanıtladı. 2021 senesine kadar da devam edecekler honda ile.
    mclaren: pilotlara verdikleri parayı azaltınca geliştirmeye daha çok vermeye başladılar herhalde ki (alonso mclaren'den pornografik miktarlarda para alıyordu) geri kalanların en iyisi olmayı başardılar. şaka bir yana renault ile iyi bir ortaklık kurdular. carlos sainz da hakikaten çok iyi bir sezon çıkardı. hatta podyum bile aldıla* (her ne kadar podyuma çıkamasalar da).
    toro rosso: bu sezon iki podyum aldı bu arkadaşlar. kvyat ve gasly birer kez podyumun üçüncü sırasına çıktılar. honda motoru için gayet pozitif bir işaret bu.
    alfa romeo: güzelliğin, estetiğin sembolü alfa romeo'yu kendilerine yakışacak bir güzellikte renk düzeni ile gridde gördük bu sezon. giovinazzi 14, raikkonen 43 puan topladı. hatta brezilya'da 1 pilot daha ceza alsaydı raikkonen podyum bile alacaktı. takımın geçmişine bakılacak olursa çok pozitif bir sezon geçirdiler.
    renault ve williams için diyeceğim bir şey yok fakat haas ve racing point (force india) ne düştü öyle be. baya tepe taklak gittiler. haas sezon boyunca lastik problemi yaşadı. bir türlü lastikleri çalıştıramadılar. force india'yı takip edemedim pek. fakat kaç sezon 4. sırada bitiren takımın bu hallere gelmesi. ne bileyim.

    sezonun çoğunluğunu takip etmeye, ilgili yarışların başlıklarında elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım. f1 izleyen yazar popülasyonunda bir artış da yaşadık güzel oldu. birlikte yarışları takip ettiğimiz arkadaşların hepsine teşekkür ederim.

    şimdi işin yoksa mağara adamı gibi futbol falan takip et.
App Store'dan indirin Google Play'den alın