• 1
    yerel ve uluslararası turnuvalarda(lig, şampiyonlar ligi vs.) üst üste birini ve ya tek seferde hepsini kazanmak suretiyle başarılar kazanmış futbolcular için tabir edilen durum.

    hayatım boyunca anlam veremedim şu olaya. günümüz futbolunun endüstriyel bir kimlik kazandığını düşünürsek; futbolcular bu işi belli bir misyon dahilinde yapmıyorlar ki o seviyeye geldiğinde "artık dahasına gerek yok" mantığıyla hareket etsin. artık futbol romantizmi diye bir şey kalmadı, futbol bir gelir kapısı ve futbolcular da pastadan payını almak için sürekli olarak belli bir seviyenin üstünde kalmak zorunda. günümüz futbolunda kalecileri tenzih edersek ortalama futbol oynama yaşı 34 maksimum 35. futbol yaşamının son senelerinde iyi bir sözleşme kapan futbolcu öyle ve ya böyle paramı alacağım düşüncesinde olabilir fakat bu da başarıya doymak değildir.

    şimdi gelelim mevcut galatasaray futbol kadrosuna...* yukarıda belirttiğim bırakmak üzereyken sözleşme kapan futbolcular familyasından yalnızca 35 yaşına geldiğinde sözleşmeleri bitecek olan falcao ve babel'i söyleyebiliriz. peki başarıya doymuş mudur bu arkadaşlar? geçmişte başarıları var fakat galatasaray formasını daha yeni giymeye başladılar durumlarını zaman gösterecek. başarıya doyanlar olarak lanse edilenler(aynı zamanda performanslarından memnun olunmayanlar) ise; nagatomo, mariano, belhanda ve soso. bu arkadaşlar 3. sezonlarını oynuyorlar bizde ve geçtiğimiz 2 sene üst üste şampiyonluk gördüler. nagatomo ve mariano ikilisi 33 yaşında ve sözleşmelerinin son senesi. onlar artık başarıya doymaktan öte futbol onlara doymuş. fiziksel olarak bitik haldeler başarıya doymuşlukla alakası yok. belhanda ve soso'nun ise yaşları 29. önlerinde en az 3 sene var futboldan iyi paralar kazanabilmeleri için. belhanda'nın sözleşmesi 2021 haziranda soso'nun ise 2022 haziranda bitiyor. galatasaray'da yaşayacakları keskin düşüş önlerindeki seneleri maddi açıdan tehlikeye atar. belhanda hiçbir zaman kendini doyuracak kadar katkı veremedi zaten bu takıma onun böyle bir düşünceye kapılması çok mantıksız. soso ise 2018-2019 sezonu şampiyonluğunda büyük rol oynadı ikinci yarı. nitekim onun da performans düşüşünün başarıya doymuşluktan değil, afrika kupasından kaynaklandığını ve gün geçtikçe daha iyi olacağını düşünüyorum.

    sonuç olarak 2019-2020 sezonunda kadroda başarıya doyan ya da doyma lüksü olan bir futbolcu olduğunu düşünmüyorum. nasıl ki mevcut formsuzlar listesinin en başına yazılacak olan fatih hoca 20 küsur kupa kazanmışken başarıya doydu denmiyorsa, futbolcuları da başarıya doymuş olarak nitelemek bana yanlış geliyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın