• 127
    fenerbahçe'nin 2-1 kazandığı ve 2019-2020 sezonuna 2 de 2 ile başladığı karşılaşma.

    maça fenerbahçe hazırlık maçlarında ve ilk süper lig maçında olduğu gibi 4-2-3-1, istanbul başakşehir'in 4-3-3 gibi dizildiği maçın ilginç kısmı, ilk yarı oyun kontrolünde olan, istedikleri daha çok yapan, orta sahayı daha seri paslarla geçen fenerbahçe ilk yarıyı 1-0 geride kapatırken, oyununun tamamen başakşehir'in kontrolüne girdiği, 2'yi çok rahat bulabileceği bir oyuna dönerken yediği 2 golle maçı kaybettiği bir maç oldu.

    ilk yarı fenerbahçe'nin iyi oynamasında en büyük etken emre belözoğlu'nun yaşına rağmen sahanın en iyisi olmasından kaynaklanıyordu. 3-4 defa arda'nın ayağından top çaldı, aldığı topları hızlı, kısa ve uzun topları takım arkadaşlarıyla buluşturmasıyla orta sahayı çabuk geçti ve savunma hattını orta sahaya yaklaştırabildi. en iyi oynadıkları zamanda bile çok net pozisyon bulmakta zorlandı fenerbahçe. özellikle emre'ye baskı olduğu zamanlarda kruse'nin de orta sahaya yaklaşmasıyla tek alternatifleri deniz'in açacağı ortalarla pozisyon bulmaktı. bunu da 1-2 kez yaptı fenerbahçe ama başarılı olamadı. fenerbahçe'nin bu kadar etkili olmasında başakşehir'in azubuike haricinde orta sahada top çalan, basan oyuncusunun olmamasıydı. mossoro ve arda, tempoları ve mevcut durumlarıyla fenerbahçe orta sahasına karşılık veremedi. arda'nın en iyi olduğu zamanlarda bile box to box orta saha oynayamadığı göz önünde bulundurulursa okan hoca'nın bu denemesi takımın kazandığı topları çabuk kaybetmesine sebep oldu. gerçi, mahmut ve irfancan'ın olmadığını düşünürsek çok da alternatifi yoktu. bütün bu olumsuzluklara rağmen mert günok'un asistinde crivelli'nin attığı güzel golle ilk yarıyı 1-0 önde kapattı.

    ikinci yarı, fenerbahçe emre 'nin yorulmasından mı yoksa emre'yi ileride daha aktif kullanmak istemesinden mi bilmiyorum, ilk topları tolga almaya başladı. tolga hayatının hiç bir anında yapamadığı geriden oyun kurma işini yine yapamadı ve maç tamamen başakşehir'in kontrolü altına girdi. bu dönemde visca iki defa çok net pozisyon buldu, biri direkten dönerken bir pozisyonu çok götü bitirdi. oyun ilerledikçe başakşehir tamamen geri yaslandı. orta sahada top tutamadığı için de sadece azubuike'nin kendi çabasına kaldı. fenerbahçe ise oyun kuramadığı ve pas bağlantısını iyi yapamadığı için sadece iki seçenek kaldı hücuma çıkmak için. 1. si vedat'a şişirmek, ikincisi ozan'ın sağ bekten topla beraber kat ederek topu karşı alana taşıması. bu arada ozan'a değinmek istiyorum. ne tam bir sağ bek ne de tam bir orta saha oyuncusu. dripling yeteneği ve gücü gerçekten türkiye standartlarının üstündeyken, oyun kurma ve oyun görüşü açısından vasatın altında. bence kendisinden en iyi verim tudor'un badou ndiaye'yi kullandığı gibi, yani 3-4-2-1 sisteminde sağ iç olarak kullanılarak ya da 4-3-3 te box to box orta saha olarak kullanılarak alınabilir . bu maçta da ozan oyun kuramayan fenerbahçe için x faktör oldu ama gerçek x faktör tolga'nın uzun topunun asist olması oldu. tolga tudor zamanında da bu uzun ters topları denerdi ve çoğunda başarılı olurdu. bu sefer biraz daha merkeze atarak asist oldu ve gerçekten oyun kurmada ve pozisyon bulmada çok sıkıntı yaşayan fenerbahçe için can simidi oldu. maç berabere olduktan sonra tekrar başakşehir'in kontrolüne girdi fakat çok kısa sürdü. son dakikalarda daha fazla enerji ve istekli olan takım fenerbahçe kazandığı topu iyi değerlendirerek maçı kazandıran golü attı.

    maç fenerbahçe ve başakşehir'in artılarını ve eksilerini göstermesi açısından iyi bir gösterge oldu. fenerbahçe'nin enerjisi ve isteği, bütün taraftarı ve yöneticileri arkasına almasına sebep oldu. bu gerçekten çok önemli ve bu psikoloji çoğu zaman ligi sonuna kadar kovalamasına yardımcı olabilecek bir durum. tabi ki bunun yanında takım sistemi de önemli. fenerbahçe defans oyuncularını orta sahaya kadar çıkararak oynamaya çalışıyor. bu oyunu oynaması için tempolu ve ayağında topu tutabilen oyuncularla oynaması lazım. emre ve kruse tempo açısından, ozan, tolga ve garry ise pas alma ve verme özelliklerinden dolayı bu oyunu sürekli oynaması çok zor. geri ikilisinin zanka ve adil rami olacağını da düşünürsek, bu sistem fenerbahçe için sıkıntı olabilir. bence çözmeleri gereken en büyük sıkıntı bu.

    başakşehir ise, hala pas oyunundan geçiş oyununa uyum sağlayamadılar. bir de en büyük sıkıntıları visca olacak gibi duruyor. başakşehir'in hedefsiz kalması moralini bozabilir ve daha büyük takıma gitmek isteyebilir. bu maç , türkiye'ye geldiğinden beri en kötü oyunlarından biri olabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın