resim
İsmail Çipe
Takım:Boluspor
Mevki:Kaleci
Yaş:29
Boy:1.97
Uyruk:Türkiye
  • 291
    şimdi yazacağım entry'i aslında 27 şubat 2019 hatayspor galatasaray maçısonrasında yazmışım ve depolamışım. sonrasında da unutmuşum. 24 mayıs 2019 sivasspor galatasaray maçıiçin kendisi hakkında karalamaya gelince depolanmış entry'i gördüm ilk olarak ne yazmışım onu paylaşayım.

    "biraz metaforik bir şekilde kendisini değerlendireceğim ama anlaşılacağını düşünüyorum ve dediklerim sadece ismail çipe değil genel olarak tüm genç oyuncular içindir. mahmut mahlasını kullanalım
    mahmut ilkokulda iyi notları sayesinde iyi bir anadolu lisesini kazanmıştır. iyi bir üniversiteyi mesela boğaziçi olsun kazanabilmek için büyük gayret göstermesi gerekmektedir. ama mahmut'un lisedeki notları böyle ortalamaları pek iç açıcı olmasın ve mesela diyelim matematiğe pek kafası çalışmıyor. mahmut insan üstü bir efor ve iyi bir çalışmayla belki boğaziçini kazanabilir. dışardan baktığımızda şimdiye kadar ki performansıyla daha mütevazi bir anadolu üniversitesini kazanma ihtimali mesela yüzde 80 olarak değerlendirelim. boğaziçi'ni kazanma ihtimali şimdiye dek anadolu lisesinde ki performansı baz alınırsa çok düşüktür. tek tük deneme sınavlarında yüksek neticeler elde etmesi boğaziçi'ni kazandırmaz ama kazanma ihtimali her zaman vardır.
    ve mesela çok daha yüksek potansiyelli bir anadolu lisesi öğrencisinin bir sınavda leş bir not alması onun boğaziçi'ni kazanma ihtimali düşürmez. burada ki esas önem öğrencinin potansiyelinin ne olduğudur. boğaziçini kazanmayı sağlayacak potansiyeli de keza boğaziçi'nde başarılı olmasını garantilemez.

    böyle bir örnekten gittim çünkü bu sözlükte herkesin yaşadığı bir süreçti bu üniversite sınavları.
    alt yapıda aslında bu metafordan çok farksız değildir. bazı oyuncular daha potansiyellidir bazıları ise değildir. potansiyelli olmayanlar başarılı olabilir mi evet olabilir potansiyellilerden çok ama çok daha başarılı olabilir. galatasaray'ı da bu üniversiteyi kazandırabilecek butik bir dershane olduğunu varsayarsak galatasaray öğrenci olarak en potansiyelliler üzerinde durmalıdır. her öğrenci üniversiteyi kazanamaz keza her futbolcu da üst seviye olamaz.
    demek istediğim lisede bir öğrencinin az çok hangi seviyede bir üniversiteyi kazanacağı bellidir. bunun gibi hangi futbolcularında üst düzey, ülkesel seviye ve ya alt seviyede olacağı bellidir.
    bir oyuncu sadece genç diye üstünde durulmaya çalışılması bazı durumlarda olmayacak duaya amin demektir.

    ismail kardeşimiz 27 şubat 2019 hatayspor galatasaray maçında olmayacak bir hata yapmıştır. futbol bu hatalar olacak elbette ki inşallah hatalarından ders çıkarır güzel bir kariyeri olur. ama burada üst düzey kalecilerin komik hatalarını göstermek abesle iştigaldir.
    hep diyorum ozan kabak hem galatasaray alt yapısındaki çok büyük şans hem de büyük şanssızlık. genç oyuncuya şans verilince insanlar hepsi ozan gibi paralara satılacağını sanıyor.
    ozan'ı sanırım buradaki yazarlardan bile bu sene duyanlar olduğu için biraz konuyu karıştırıyor. ozan wonderkid'di arkadaşlar
    hani bildiğiniz fm'de almak için uğraştığımız oyunculardan olan bir wonderkid. u14 yaş gruplarından beri takip edilen bir oyuncu. galatasaray çok fazla alt yapıdan oyuncu çıkarmadığından insanların çok bilmediği bir proses.
    her oyuncu öyle 4 ay oynayınca bir kulüp 10 küsur milyon euro vermez. ozan'ın performansı dışında alt yapı kariyeride inceleniyor. bunun için stuttgart bu oyuncuyu aldı. hani ozan hata yaptığında üstünde durmasak ozan değil galatasaray kaybederdi. ozan muhtemelen bir takım tarafından alınır başka bir yerde kendini gösterirdi. bizde hayıflanırdık nasıl kaçırdık diye(fenerbahçe'nin merih örneği gibi).
    bu yüzden diyorum ozan şahsına münhasır bir örnektir. her alt yapı oyuncusunu kendi çerçevesinde değerlendirmemiz gereklidir. oyuncuların potansiyellerini doğru anlamak çok ama çok önemli.

    galatasaray öyle ya da böyle bir işletmedir. hayır kurumu da değildir. alt yapı oyuncusunun üzerinde elbette durmalıdır. ama üstünde durduğu oyuncunun potansiyeline dikkat etmek zorundadır. fırsat maliyeti doğru yapılmalıdır.
    bir oyuncuyu kazanacağım diye sadece maç ve ya maçlardan olmaz aynı zamanda onun yerine yetişen diğer alt yapı oyuncularına da zarar verir onların öne çıkmasını engeller. üstünde durduğu oyuncu da öyle aham şaham bir şey olmaz.
    benim kavgam x oyuncusu kötüyse "alt yapıdan mahmut oynasın yaa daha kötü olamaz." argümanıdır.

    not: hayatta başarılı olmak için üniversite okumaya ya da çok iyi bir üniversite mezunu olmaya gerek yok elbette. bu örnekte
    üniversite olarak bahsettiğim semboliktir."

    ne kadar futboldan anlıyor olursak olalım kalecilerin potansiyelini anlamak gerçekten çok zor iştir. çünkü bildiğimiz üzere kaleciler 90 dakika maç içerisinde değil. belli sayıda top gelir ve o belli sayıdaki topun içeri girip girmemesiyle değerlendiririz çoğumuz. bir top kurtarınca helal olsunlar başlar. alt yapı eğitimi almış kalecilik mesleğini seçen her oyuncunun zaten asgari seviyede topları tutması lazım. bir kalecinin kumaşını belli eden konular, topu kurtarışından öte handling'i eğer topu tutamıyorsa nereye çeldiği, pozisyon alması ve takıma güven vermesidir.
    24 mayıs 2019 sivasspor galatasaray maçında görüldüğü üzere ismail zaten sınıfta kalmış bir kaleciydi. 2018-2019 sezonu yaz kampına kadar ki performansı baya başarısızdı. hazırlık maçlarında acaba o kadar geliştirdi mi kendini olmuştum ama görüldüğü üzere muslera'yı allah korudu da bir şey olsaydı bu sezon başımıza gelecekler çok belliydi. acilen tecrübeli yerli bir kaleci almamız gerekiyor. ismail kardeşimize de bundan sonraki kariyerinde başarılar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın