• 1063
    izafiyet teorisi doğrultusunda yorumlanabilecek bir formatı vardır. buna göre şampiyonluk kavramı izafidir, zira futbol farklı ülkelerde farklı seviyelerde oynanmaktadır.

    örneğin, 2019-2020 la liga sezonunu beşinci bitirerek şampiyonlar ligi bileti almanın kıyısından dönen getafe, spor toto süper lig ortalama kalitesindeki bir kümede rahatlıkla şampiyonluğa oynayabilecektir. öte yandan, norveç ligi şampiyonu ise spor toto süper ligi'nde dahi büyük ihtimalle şampiyonluk mücadelesi veremeyeceğinden dolayı bu formata göre grup aşamasından önce bir play off oynaması gayet mantıklı geliyor. kısacası bir ligin şampiyonu diğer ligin standartlarında şampiyon olamıyor. bu bakımdan belli bir kalitede kalabilmek adına eşitlikçi yaklaşımlar vasatı aşağıya çekmekten başka bir işe yaramıyor.

    daha "eşitlikçi" bir formata ulaşma fantezisini de michel platini son olarak uygulamaya çalışmıştı, ancak kendi sistemi dört büyük ligin özgül ağırlığının altında kalmıştı. bu ligler finansal açıdan o kadar büyük özgül ağırlığa sahipler ki futbol pazarına aynı büyük yıldızların uzayı daha fazla bükmesi gibi daha büyük bir gravitasyonel kuvvet uyguluyorlar. örneğin, premier lig o kadar kuvvetli bir oluşum ki buranın düşme hattındaki takımı türkiye süper ligi şampiyonundan futbol kalitesi bakımından geri olsa dahi bir sonraki sezon aradaki farkı rahatlıkla kapatabilecek kadroyu kurabilir.

    özetle dört büyük lig hem zamanının ötesinde bir futbol kalitesi olmasıyla diğer liglere göre daha hızlı hareket ediyor; hem de kütle olarak daha büyük! şampiyonları izlemek isteyen insanlara şampiyonları izletmek lazım. bir takım kendini ve kendi kümesini aşkınsa zaten şampiyonlar ligi'nde hak ettiği yere gelir. büyük galatasaray taraftarı'nın takımından beklentisi de bu doğrultudadır.

    edit: etimolojik analizlere bazen çok takılan bir renktaşınız olarak; "şampiyon" sözcüğünün aynı zamanda "çok üstün, meziyetli" sıfatları olarak karşılanabildiğini belirtmek isterim (en azından ingilizce'de bu böyle; fransızca kökenli olduğundan mütevellit oradaki karşılığına bakmak daha yararlı olacaktır). dolayısıyla illa ki her kümenin yeganesi akıllara gelirse kapsamlı bir düşünme yapılmış olduğu iddia edilemez, keza 2019-2020 premier lig sezonu ikincisi liverpool örneği taze şekilde önümüzde duruyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın