• 30
    (bkz: brooklyn nets)

    new york'un ayar olduğu, new york'lularda "ya biz de new yorker sayılırız" diyen new jersey'lilere aduket çekme isteğini uyandıran küçük mü küçük abd eyaletinin eski ve yeni takımı. neden brooklyn semalarında değiliz de new jersey'deyiz? şundan; tıpkı vancouver → memphis grizzlies'te olduğu gibi brooklyn nets'in de kökü esasen new jersey'e ait. zaten bu satırları okuyan bir yazar çok büyük olasılıkla jason kidd'li, kenyon martin'li, richard jefferson'lı, stephon marbury'li, vince carter'lı njn'i hatırlıyordur ve söz konusu detaya hakimdir. bu arada tabii ki unutmadım; henüz 28 yaşında hayata gözlerini yuman, nba'cilerin avrupa basketboluna bakış açısını değiştirdiği sürecin fitilini ateşleyen büyük üstat drazen petrovic de bir net idi zamanında.

    https://eksiup.com/484826972526 (entry'i hazırlarken gss.gs patlaktı, mecburen farklı alternatife yöneldim)

    hadi çok uzatmadan dalalım asıl mevzuya.

    nets franchise'ının tarihi new jersey ve new york arasında mekik dokumakla geçmiş. 1967 yılında nba'den bağımsız olarak varlığı sürdüren aba için bir new york takımı kurma fikri doğmuş. fikir hayata da geçmiş ve new york americans organizasyonu aba'in yeni takımlarından biri olarak resmen var oldurulmuş. yalnız o dönem nba'de cirit atan new york knicks franchise'ı bu durumu kabul etmemiş ve "new york'un tek sahibi var, o da benim" diyerek americans'ın önüne sürekli taş koymuş. bunu nasıl yapmış? işte sürekli bir çamur at izi kalsın politikası, dönemin gazeteleri aracılığıyla hep bir americans boklama (amerikalı americans'ı bokluyor, evet) falan filan. ama knicks, americans'a asıl pisliği salon konusunda yapmış; americans'a new york'ta salon verdirmemiş.

    kahpelik nirvana!

    durum bu olunca americans franchise'ı bakmış ki gidişat sıkıntılı, çözümü new york'un hemen dibindeki new jersey'e taşınmakta bulmuş. tası tarağı toplayan organizasyon new jersey'e doğru yol almış ve new jersey americans bu sayede basketbola "selam" çakmış.

    aba'deki ilk sezonunun sonunda americans tuhaf bir sorunla karşı karşıya kalmış. playoff'lara yükselen americans'ın normal sezon maçlarını oynadığı salon başka aktiviteler için çok önceden ayarlanmış durumda imiş. birden göt gibi ortada kalan franchise'ın yöneticileri geçici olmak kaydıyla "long island (new york eyaletine bağlı bir ada)" hamlesini yapmışlar o dönem.

    gelgitli sezon sona erince organizasyonun başındakiler franchise'ı tekrar new jersey'e götürmek istememişler o zaman. bu noktada nasıl olmuşsa artık (net bir bilgi bulamadım, parça buçuk şeyler yazılmış ama öykümsü bir tat sezdiğimden geçtim) patronlar takımı long island'ta tutmayı başarmış.

    isim konusu da tam bu noktada şu anki formuna kavuşmuş.

    new york'taki amerikan futbolu takımın adının jets, beyzbol takımının adının da mets olduğunu gören yöneticiler bunlarla uyumlu olacak bir isim aramışlar ve nets isminde fikir birliği sağlamışlar. aslında bu hoş da bir tesadüf zira basketbolda çemberdeki fileye net de deniyor aynı zamanda. bir nevi su akmış yolunu bulmuş hesabı.

    1976'da nba'e geçen nets organizasyonu için işler new york'ta daima tırt devam edince (hem performans olarak hem de knicks'in çok fazla gölgesinde kalma babında) franchise tekrar new jersey'sine doğru yol almış. böylece nets ebedi evceğizine, tabii ki kavuşamamış yine. :(

    2009 yılında rus iş adamı mihail prohorov (nba tarihinde kuzey amerikalı olmayan ilk kulüp sahibi) tarafından satın alınan nets franchise'sı 2012'de brooklyn'e taşındı ve şu an bildiğimiz haline büründü.

    böyle bir geçmişe sahip işte nets. entry'i hazırlarken aklıma şu soru takıldı; hani benfica futbol takımının avrupa kupalarında bir türlü sonuca ulaşamamasına sebep olan bir lanet var. adamın biri zamanında büyü gibi bi' şey yapmış falan; acaba knicks'in nets'e çektirdiği eziyetlerin bir sonucu mu knicks'in uzun yıllardır yaşadığı başarısızlık döngüsü, loser'lık? adamlar bela falan okudu da knicks'e, bu yüzden mi bir türlü götü toplayamıyor nyk? bence olabilir yani. :(

    bu kadar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın