• 33
    namıdiğer, "motown (motor town) city pistons". namıdiğer dediğime bakmayın, hiçbir yerde resmi olarak böyle geçmiyor pistons'ın adı. bu daha çok abd kültürüyle alakalı bir deyiş. bizden örnek verirsem; trakya insanı "a be kızanım bea"dır, trabzon başta olmak üzere karadeniz insanı "uyy uşağum"dur vb. motown da kültürle (ve elbette şehrin dinamikleriyle) ilgili bir tasvir biraz. esasen verdiğim örnek tam oturmadı lakin anlatmak istediğimi anlamışsınızdır. :(

    bizler için daha çok mehmet okur anlamına gelen (ayrıca koç larry brown, ben wallace, chauncey billups, rasheed wallace, rip (adam hayatta) hamilton ve tayshaun prince) pistons detroit şehrinin en önemli spor simgesi... değildir! motown city'nin spordaki has figürü, markası, simgesi aslında detroit red wings buz hokeyi takımıdır. bu organizasyonun adını hiç duymamış olsanız bile eminim ki logosuna bir yerlerde denk gelmişsinizdir. zira tıpkı chicago bulls logosu gibi ya da new york yankees beyzbol takımının logosu gibi red wings'in de logosu müthiş bir pazarlama ve tekstil başarısıdır. takım şu sıralar nhl'de çok iddialı durumda olmasa bile logo halen popülerliğini korumaktadır.

    ve işte, o meşhur logo: https://gss.gs/CLz.jpg

    bu amblemin daha doğrusu bir buz hokeyi takımı olan red wings'in bu kadar popüler olması biraz ilginç. neticede buz hokeyi her ne kadar soğuk ülkelerde en çok sevilen 1-2 spor kolundan biri olsa da dünya genelinde çok fazla oynanan ve takip edilen bir dal değil (ek bir bilgi; abd'de yapılan bir araştırmanın sonuç skalasına göre kültür seviyesi en yüksek seyirci/taraftar kitlesi buz hokeyini takip eden kitleymiş, takım sporları için tabii zira tahminimce golf ve tenis zkp atar skalayı). o halde red wings bu popülaritesini neye borçlu? soruyu değiştiriyorum; red wings bu popülaritesini "kime" borçlu? cevap veriyorum:

    (bkz: wayne gretzky)*

    michael jordan basketbol için neyse, muhammed ali boks için neyse, roger federer tenis için neyse gretzky de buz hokeyi için o. işte, red wings'in dolayısıyla da detroit'in spordaki bilinirliğinin asıl sebebi bu adam.

    konudan saptım, ilk sapaktan ana yola dönüyorum...

    detroit pistons'ın pistonla cidden ilgisi var. şöyle ki; takımın kurucusu bir piston üreticisi olan fred zollner. fred bey'in iş sahası da indiana'nın fort wayne şehri. zaten franchise'ın ilk ismi "fort wayne zollner pistons" imiş (yıl 1941). daha sonra nba'e dahil olduklarında ad "fort wayne pistons"a evrilmiş (yıl 1948).

    1950'li yılların ortalarına gelindiğinde fred bey işiyle ilgili birtakım sıkıntılar yaşamaya başlamış. sahip olduğu tesis indiana'da olsa da müşterileri daha çok detroit civarındanmış. iki lokasyon arasındaki mesafenin 370 km civarında olmasından dolayı zollner birtakım sevkiyatlarda sıkıntı yaşamaya başlamış (70 yıl öncesinden bahsediyoruz neticede, ne araçlar ne de yollar yeterli). bununla birlikte fort wayne şehri nba organizasyonu için son derece küçük bir pazar imiş ve taraftar azlığı başlı başına problem yaratıyormuş. bu iki ana etmen zollner'in cebine zarar yazmaya başlamış.

    1957 yılına gelindiğinde zollner yapması gerekeni yapmış ve franchise'ı detroit'e taşımış. buyrun size detroit pistonları.

    entariyi sonlandırmadan önce bir iki şeyden bahsedeyim; başlarda pistons'ın asıl figürleri olarak belirttiğim adamlar eyvallah ama pistons franchise'ı için isiah thomas ve joe dumars isimleri bambaşka iki simgedir. bunun yanında spor dışına çıkarsak; 8 mil izlemişseniz bilirsiniz ki detroit aynı zamanda eminem de demektir.

    hatırlayalım: https://youtu.be/GvdDthpXFQw

    sözlük, detroit budur. i'm outta here bruh!

    son bir ek: detroit abd'nin en önemli otomotiv pazarlarında biri konumundadır. bu da bilinsin yaaane.

    edit: entropia'nın dikkati bir imayı düzeltmemi gerektirdi, kendisine teşekkür ediyorum. | gretzky esasen bir red wings oyuncusu olamadı hiçbir zaman, bunun için kendisi de çabalasa da kenarından döndü. olayı ilk fırsatta açacağım. yanılgı için affola. yeni bir edit ile değineceğim detaya.

    edit 2: (bkz: wayne gretzky/#2685712)

    derleme kaynağı: https://seyler.eksisozluk.com/...inin-ilginc-oykuleri
App Store'dan indirin Google Play'den alın