• 62
    kendisini ilk kez bir bilbao deplasmanında izlemiştim yıl 2015, luka 16 yaşında… aynı sezon euroleague playoffunda real madrid, obradović’in fenerbahçe’si tarafından süpürülürken pek süre alamasa da oynadığı 2.maçta henüz 16 yaşındaki bir basketbolcunun avrupa basketbolunun zirvesinde ilerleyen yıllarda neler yapacağının fragmanını izletmişti. aradan geçen 2 yılda kendisini öyle geliştirdi ki, önce goran dragić’le birlikte ülkesine avrupa şampiyonluğu’nu daha sonra da real madrid’e de euroleague şampiyonluğu’nu ve ispanya ligi şampiyonluğu’nu getirdi. bunları yaparken aldığı euroleague normal sezon mvp’liği, euroleague final four mvp’liği, euroleague yükselen yıldız ödülü, acb ligi mvp’liği gibi kişisel ödülleri de var.

    luka, 28 şubat 1999 yılında slovenya’nın ljubljana kentinde dünyaya geldi. sırp asıllı bir aileden gelmekte olan luka’nın babası eski bir basketbolcuydu. sporla içli dışlı bir aileye sahip olan luka’nın basketbol topuyla tanışması henüz 7 aylıkken oluyordu. babası kendisinin basketbola ilgisinin küçük, plastik bir basketbol topu ve belki de çoğumuzun evine bir kez de olsa girmiş olan küçük minyatür bir potayla başladığını söylüyor.

    luka’nın gerçek bir pota ve basketbol topuyla tanışması ise 7 yaşına, ilkokula başlamasına denk geliyor. okulunun takımında basketbol oynamaya başlayan luka kendinden fizik ve yaş olarak daha büyük çocuklarla karşılaşıyordu.

    “her zaman kendimden daha büyük ve daha tecrübeli çocuklarla basketbol oynayıp, antrenman yapıyordum. çoğu benden daha fizikli, daha hızlı ve daha iyiydi. durum böyle olunca onları zekamla yenmek zorundaydım” diyor luka ve ekliyor: “o zamanlar yunan guard vassilis spanoulis’i çok beğeniyordum. tamamen beynini sahaya koyuyordu. idolüm her zaman o olmuştu.”

    luka 8 yaşına geldiğinde babası slovenya’nın köklü kulüplerinden union olimpija’da forma giyiyordu. olimpija’nın basketbol akademisinin koçu olan grega brozoveč, luka’yı kendi yaş grubundaki oyuncularıyla beraber oynaması için antrenmana davet etmişti. luka daveti tabi ki kabul etmişti ancak ortada bir problem vardı.

    antrenman başladıktan sadece 16 dakika sonra koç brozoveč kendisini üst yaş kategorisindeki çocukların yanına aldı. bir sonraki antrenmanda bu gruba da fazla geldiği anlaşılan luka’nın yeni durağı bir üst yaş kategorisi olan 14 yaş grubu oldu...

    http://plasedergi.com/...e-cocuk-luka-doncic/
App Store'dan indirin Google Play'den alın