• 271
    geçen ay başında bir şeyler karalamıştım, şimdi bakıyorum da, hakikaten önü baya açıkmış. (bkz: #2473663)

    şu an resmi mb(merkez bankası) politika faizi 17,75(mb ile bankalar arası faiz), dolar kuru 6,45. fakat bir bant açıklığı var, 19,25’ten piyasayı fonlayabiliyor. piyasaların gösterge faizi ise 24,34(bankaların kendi arasında ve müşterilerine sattıkları tahviller, 2 yıllık tahviller). yani zaten piyasa faizi, politika faizinin yaklaşık 700 bp(baz puan) üstünde.

    13 eylül 2018 perşembe ppk(para politikası kurulu) var, faiz artışı bekleniyor.

    200-300 bp arttırsa dolar kuru anlık düşer sonra yine artar.

    500 bp civarında arttırırsa, düşer baya. fakat dolar düştüğünde alıcılar gelecektir ve 5.97 desteği çevresinde gezinecektir. fakat burada şu önemli, eğer ki gelecek ay toplantısına da mesaj verirse, o zaman bu destekte kırılır ve 5.50'leri görebiliriz. yani kademeli faiz artışının ilk ayağını görmüş oluruz.

    750-1000 bp bandında arttırırsa, doların işini bitirmeye doğru adım atılmış olur, 6'nın altına gelir. 5.97 desteği var, haftayı bunun altında kapatırsa(ki kapatır), aşağı doğru yolu baya açık. kalıcı olur mu ? bunu sıkılaştırma politikaları, davranışlar, sayın bakan berat albayrak'ın açıklayacağı orta vadeli plan(ovp), olası siyasal krizler, siyasi ilişkiler vb. konular belirleyecek.

    ola ki, mb faiza arttırmazsa,yani sadece açıklamalarla geçiştirirse, 7.20 rekorunu önce kırar, sonrasında da yukarı doğru yeni rekoru için serbest uçuş başlar. böyle bir adım atar mı ? son toplantıda da arttırması bekleniyordu, pas geçti. kur patladı. şu anda piyasa arttırmasını bekliyor, fiyatlamalar en az 500 bp arttırması yönünde gerçekleşiyor. yurt dışındaki, jp morgan gibi piyasalarda etkisi ve bilgisi olan kuruluşlar, yapılması gerektiğini göstermiş. işin bir de siyasi tarafı var.siyasi taraftan bakarsak, sayın cumhurbaşkanımız faiz karşıtı ve faiz lobisine prim vermek istemiyor. bakalım her taraftan faiz artışı baskısı yiyen mb artışa gidecek mi ?

    haftaya da fed(amerika merkez bankası) toplantısı var, orada fed faiz arttıracak. bu da piyasa tarafından fiyatlanıyor. fed'in faiz arttırımları, her daim doları değerlendirir.

    böyle bir ortamda, neler olacağını merakla bekliyoruz.zevkli, dalgalı 1-2 hafta geçireceğiz.

    adettendir, yazdıklarım kişisel görüşümdür. yatırım tavsiyesi değildir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın