• 112
    öncelikle belirtmek isterim. 8 eylül 2018 serena williams naomi osaka maçının sadece ilk setini izleyebildim. sabah uyandığımda sözlükte maç başlığına girilenleri görünce ne oluyor diye baktım ve maalesef ki büyük sıkıntı yaşanmış olduğunu gördüm ve bunun büyük oranda sorumlusu serena williams.

    hakem serena'nın koçundan talimat aldığına dair bir kural ihliali görüyor ve bunu uygulamaya koyuyor. tabi serena böyle bir şey olduğunu kabul etmiyor ve hakemle tartışmaya başlıyor. (burada önemli bir nokta da serena'nın koçu maç sonunda bu ihlali kabul ediyor). tartışma sonunda serena raketini kırıyor ve bu da normalde bir ihlal olduğu için hakem 2. ihlal kararı veriyor. serena buna daha da kızıp hakemin üstüne yürüyor ve bu sefer de video'dan anlayabildiğim kadarıyla şu cümleleri sarf ediyor.

    "you are a liar."
    "you are attacking my character."
    "say you are sorry." (emri vaki bir şekilde)
    "you are never going to be in my court again" (minvalinde bir şey)
    "how dare you implicate(?) i was cheating?"
    "you are a thief."

    bunlar konuşmasında doğru anlamaya çalışarak çıkarabildiklerim. hakem bunların üzerine 3. ihlali devreye sokarak oyunu naomi osaka'ya veriyor. kural açısından bakacaksak uygulamaların tamamı doğru. asıl itiraz edilen şey hakem carlos ramos'un başkasının uygulamadığı kuralı sakin bir şekilde durumu kabullenmek yerine sert bir mizaçla direk uygulamaya koyması. tabi her daim mağduru oynayabilme potansiyeline sahip amerikalılar ve abd spor basını olayı,

    - bir erkeğin değil de bir kadının bu lafları bir erkek hakeme sarf etmesi, (erkek raketler söyleyince bir şey olmuyormuş)
    - hakemin seksist/cinsiyetçi tavır takındığı,
    - herkesin raket kırabildiği bir gerginlikte bunu cezalandırması,
    - bir kadının başarılı olmasını kabullenmemesi,
    - karşısındakinin siyahi olması gibi şeylere bağlamışlar bile.

    hakemin suçu yok mu, kısmen var. daha sakin durabilirdi. tartışmaya girmeden olayı yatıştırmaya çalışabilirdi ama verdiği tüm kararlar kesinlikle doğru. ilk ihlali serena'nın koçu kabul etti. raket kırma alışkın olduğumuz bir şeymiş gibi görünebilir ama serena'nınki direk tartışmaya yönelik tepkisel bir hareketti. kaybettiği bir sayı sonrası kendisine kızma falan değil. 3. ihlali getiren şeylerde de söyledikleri yenilir yutulur cinsten değil. erkek sporcular hakemlere itiraz ediyor evet ama nick kyrgios ve bernard tomic gibi adamlar bu yüzden mimli.

    sanırım maçı kazanacağına çok inanıyordu. belki de kariyerinin bu aşamasında 24. grand slam'i alabilmek üzerinde hep bir yük olacak. ama bu maç kariyer imajını çok zedeledi.

    asıl olan da naomi osaka'ya oldu. çok mutlu olabileceği bir yerde bir çok şey yarım kaldı onun için ve maalesef ki bunun büyük ölçüde müsebbibi serena williams oldu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın