• 85
    mhk’nın yeni kural değişikliğini, hakemlere yeniden, tekrar ve tekrar anlatması gerektiği gün gibi açıktır. cüneyt çakır bile kural değişikliğini anlamamış ise varın gerisini siz düşünün.

    kural değişikliği ile ilgili benim açıklamalarım aşağıda.

    değişen kural, sadece ceza alanı içindeki, bak bir daha tekrar ediyorum, sadece ve sadece ceza alanı içindeki faullerle ilgili. şöyle ki;

    -eskiden, ceza alanı içinde tamamen topa müdahale etme amacında olan bir futbolcu, rakibi düşürüp bariz gol şansını engellediğinde hem penaltı hem de kırmızı kart veriliyordu. ama bak yine dikkat çekiyorum, tamamen topa müdahale etme amacıyla harekete geçip faul yapsa bile kırmızı kart ve penaltı veriliyordu.

    -değişiklikten sonra, yukarıda yazılı hallerde artık sarı kart ve penaltı kararı veriliyor. gerekçesi de şu: bu durumlarda zaten ceza olarak penaltı veriliyor, kırmızı kart ikinci kez cezalandırmak anlamı taşır. dolayısıyla sarı kartla yetinilmeli.

    şimdi bu iki açıklama ışığında konunun daha iyi anlaşılması için üç önemli uyarı yapmak istiyorum.

    1-ceza alanı dışındaki pozisyonlar için asla bir kural değişikliği yoktur. eskiden nasılsa aynısı uygulamaya devam ediliyor. yani topu kontrolüne almış bir oyuncuya yapılan faul (ister topa müdahale etmek amacıyla ister tamamen oyuncuya yapılsın bu faul) bariz gol şansını engellemiş ise kırmızı kart çıkarılır. kademede bir futbolcu varsa bariz gol şansı ortadan kalkacağından sadece sarı verilir. ancak burada bir açıklama daha gerekiyor. kademedeki futbolcunun topa, rakip futbolcudan daha yakın ya da en azından aynı hizada olması gerekiyor, aksi halde, yani rakip oyuncunun gerisindeyse kademe var sayılmaz. (örneğin rodrigues’in pozisyonunda kademedeki futbolcu çok gerideydi.) burada futbolcuların hızı, kavuşup kavuşamayacağı ihtimali gibi hususlar asla nazara alınamaz. (dünkü maçta, erman toroğlu rakip rodrigues’e kavuşabilir mi diye soruyordu ki bu soru dahi yanlış.)

    2-ceza alanı içindeki faulleri ikiye ayırmış fifa. birincisi, topa müdahale etmek isterken rakibe faul yapmak, ikincisi topla oynama imkanı yokken tamamen futbolcuya faul yapmak. işte fifa birinci durumdaki, yani topa müdahale etmek isterken rakibe faul yaparak bariz gol şansını ortadan kaldırma durumlarında sarı ile yetinin diyor. yoksa topa müdahale imkanı yokken tamamen rakibe faul yapılmış ise, (örneğin omzundan, kolundan tutulup çekilmişse, ayağına çelme takılmışsa vesaire) yine kırmızı kart ve penaltı verilecek. (tosic’in gomis’e yaptığı faul nedeniyle fırat aydınus’un doğru bir şekilde verdiği kırmızı kart gibi.)

    3-kalecilerin durumu ile ilgili ilginç bir durum var onu da açıklayalım. kaleciler rakiple karşı karşıya ise ve tamamen topa müdahale etmek isterken rakibi düşürmüşse sarı kart ve penaltı. rakip topu kaleciden tamamen kurtarmış ve kalecinin artık topa müdahale imkanı kalmamışken rakibi düşürmüş ise yine kırmızı kart ve penaltı. örneğin topu kalecinin müdahale alanından kurtarmış gole giderken, kaleci rakibin ayağına, bacağına, koluna müdahale etmiş ve faul yapmış ise yine kırmızı kart ve penaltı. (bu faullere rağmen gol yapılmış ise yine kart gösterilmez tabi ki)

    umarım ve dilerim açıklayıcı olmuştur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın