• 82
    şahsen sıkıcı bir futbol oynadıklarını düşünüyorum; ancak oynadıkları futbolun sıkıcı olması, dünya kupası özelinde doğru futbol oynadıkları gerçeğini değiştirmiyor.

    günün sonunda 4 senede bir yapılan bir turnuvada, turnuvayı kazanan takımın oynadığı maç sayısı 3 grup ve 4 eleme maçı olmak üzere 7. siz uruguay’sanız misyonunuz peru, senegal vb. gibi turnuvaya renk katmaktan ibaret değil; çünkü dünyada forvet kıtlığının yaşandığı şu dönemde, aktif en iyi 10 forvetin iki tanesi kadronuzda. bununla birlikte, savunma futbolu ile real madrid ve barcelona’ya kafa tutan atletico madrid’in stoper hattı, yine dünya kupasının en iyi 5 kalecisinden biri de kadronuzda. bu bağlamda beklentiler anlamında bir belçika, almanya, brezilya, ingiltere değilsiniz ama eğlenmeye gelmiş bir takım da değilsiniz.

    urugay’ın temel özelliği, kadronun görev adamlarından oluşuyor olması. evet, yukarıda saydığım gibi suarez, cavani, godin, gimenez gibi adamlar var ama bunlar bir messi, ronaldo, neymar gibi spektaküler ötesi adamlar değil. uruguay’da herkes işini yapıyor, şansları, bölgelerinde işini iyi yapan adam sayılarının çok olması.

    bu şans, tarafsız izleyicilerin urugay’dan daha iyi bir futbol oynama beklentisini doğursa da, başta bahsettiğim gibi 4 senenin emeğini maksimum 7 maçta alıyorsunuz. 7 maç bok gibi de oynasanız, ite kaka da yenseniz, o kupa kalktıktan sonra bunların hepsi önemsiz detaylar.

    16 turunda en büyük dezavantajı yine kendisi gibi ideal bir takım olgusuna sahip portekiz ile oynamaları. çoğu insan portekiz’e, kadrosunda sadece ronaldo olan vasat bir takım muamelesi yapsa da, farklı başlıklar altında açıkladığım gibi, a- seviyede bir kaleci (rui patricio), iki tane hızlı bek (guerreiro - soares) tecrübeli bir stoper hattı (fonte - pepe) iyi bir 6 numara (carvalho), bence a+ seviye bir 8 numara (moutinho), cristiano ronaldo ve bernardo silva kanatları ortasında bu sene çılgın atan guedes oynuyor. forvete ronaldoyu atarlarsa bruno fernandes merkeze giriyor guedes kanada açılıyor, 433 gibi oynuyorlar ama ön üçlü dönerek güzel rotasyon yaptıkları gibi, bütün oyunun -arjantin örneğinde olduğu gibi- tek adama yığılmadığı bir oyun kurguları var. en büyük zaafları stoper hatlarının görece yavaş olması ancak, uruguay forvetleri cavani ile suarez de hızları meşhur oyuncular değiller.

    bu kapsamda uruguay, muazzam grup performansı sonrasında belki de turnuva ağacındaki en takım gibi takımlardan birine karşı mücadele edecek. portekiz’i eleyebilirlerse önleri açık.
App Store'dan indirin Google Play'den alın