• 34
    2018 dünya kupası'yla birlikte dibi görmüştür. grubunda sonuncu olarak turnuvaya veda etmesi büyük skandal. peki bu durum şaşırtıcı mı? bana kalırsa değil. bu hezimet koşar adım geliyordu almanya'ya. altını dolduralım.

    2017 - '18 sezonu sonu itibarıyla uefa katsayı sıralaması: http://gss.gs/hvM.jpg (uefa resmi sitesinden)

    şu tablo hakkında uzun uzadıya bir şeyler çiziktirmeye gerek yok aslında. 2016 - '17 sezonu sonunda ispanya'nın hemen arkasında 2. sırada bulunan almanya'nın bu sezon 2 basamak birden gerilemesi alman futbolunun geldiği nokta hakkında ciddi bir gösterge. ayrıca 7 kulüp takımıyla avrupa kupalarına katılım gösteren ich bin'lerin avrupa'da beşiktaş, biraz başakşehir, çok az da konyaspor'la varlık gösteren türkiye'yle hemen hemen aynı katsayı puanına ulaşmış olması büyük rezillik.

    uefa şampiyonlar ligi finaline herhangi bir alman takımı ulaşamadı son 5 sezon boyunca:

    2014, atletico - real
    '15, barca - juve
    '16, atletico - real
    '17, juve - real
    '18, liverpool - real

    uefa avrupa ligi finaline herhangi bir alman takımı ulaşamadı son 9 sezon boyunca (2014'ten sonrasına dikkat kesilmekte fayda var, almanlar son dünya kupası şampiyonu neticede):

    2010, aletico - fulham
    '11, braga - porto
    '12, atletico - bilbao
    '13, benfica - chelsea
    '14, benfica - sevilla
    '15, dnipro - sevilla
    '16, liverpool - sevilla
    '17, ajax - manu
    '18, atletico - marsilya

    eklemek istediğim bir diğer şey de şu; nerede okuduğumu tam olarak hatırlamıyorum ancak bundesliga'nın izlenme yüzdesi yıllar sonra ilk kez bu sezon gerileme göstermiş. rating yine yüksek (%90 küsür olarak ifade edilmişti sanırım) fakat puan olarak %5 - 6'lık değer kaybı söz konusu imiş.

    bayern münih'in tekelliği alman futbolundaki en büyük engel. hiçbir tek adam rejimi, tek figürlü organizasyon bu tekelliğin olduğu bir ortamda kalıcı ilerleme gösteremez. bütün iyileri bünyesine kaçıran bu yapı diğer alman takımlarını güçsüzleştirerek bundesliga'nın dolayısıyla da alman futbolunun içine sıçıyor. benzer şey italyan futbolu için de geçerli mi (juve'nin dominasyonu)? tartışılır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın