resim
Candemir Berkman
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Sağ Bek
Yaş:89
Boy:1.77
Uyruk:Türkiye
  • 11
    --- alıntı ---

    “ilkokulu bitirdikten sonra kuleli askeri lisesi orta kısmı imtihanına girdim ve kazandım. fakat ilkokula küçük yaşta gitmiştim. kuleli’ye müracaat ettiğimde on bir yaşındaydım. yaşım için ufak dediler ve yapamaz diye uyardılar. bunun üzerine orta tahsilimi bitirince 1950’de deniz kuvvetlerine girdim ve 1956’da ayrıldım. gölcük’te görev yapıyordum. denizgücü’nde top oynamaya başladım. ordudayken yalnız futbol oynamadım. boks, güreş, atletizm de yaptım. o günkü şartlarda fiziğim buna müsaitti. güçlü bir yapım vardı. aynı zamanda inatçı bir kişiliğe sahiptim. istiklal caddesinde yürürken biri beni geçse tahammül edemezdim. yetişip onu geçer, ondan sonra rahatlardım.”

    fenerbahçe kulübü 1953-54 sezonunda beni görmek istedi. fenerbahçe stadında üç veya dört maça çıktım. o zaman santrfor oynuyordum. fakat o yıl deniz kuvvetlerinden ayrılamadım. 1954-55 sezonunda beşiktaş beni istedi. fakat yine görevimi bırakamadım. 1955-56 senesinde deniz kuvvetlerinden ayrılma imkânı buldum. o sırada beni adalet takımı istedi. aynı esnada galatasaray’dan da teklif geldi. 1956 ocak veya şubat ayında galatasaray’da ilk amatör lisansım çıktı. 1956 yazında profesyonel oldum. galatasaray’ın kurulmuş bir kadrosu olduğundan oynamak için altı yedi ay beklemem icap etmişti. 1957’de takımla beraber rusya turnesine gittim ve a takımda ilk kez orada oynadım. o zaman hocamız gündüz kılıç’tı. 1957-58 sezonu başında gündüz abi ayrıldı. galatasaray’da oynamaya başlamam bir tesadüftür. oynama umudumu kaybederek biraz boş vermiş bir hayat yaşıyordum. gündüz abi ayrılınca george dick diye bir ingiliz antrenör geldi. beni genç takımda antrenmana çıkarıyorlardı. selahattin buda diye bir antrenörümüz vardı. bir gün sabah antrenmanına geldik. george dick istanbul’a geleli iki gün olmuştu. daha eşofmanlarını giymemişti. a takımın idmanını kontrol ediyordu.”

    “ben genç takımdaki maçımı oynadıktan sonra duş almış, çıkmış kurulanıyordum. sahaya geldim, a takımı idmanını seyretmeye başladım. o zaman rahmetli doğan koloğlu, dick’in yardımcısı olarak göreve başlamıştı. onu evvelden tanıyordum zaten. şans ki, a takımın çift kale yapması icap ediyor, bir kişi eksik kaldılar. doğan koloğlu, ‘candemir’i gönderin,’ diyor. selahattin buda, ‘o adam yaramaz çünkü kendini koyuverdi,’ diye karşılık vermiş. doğan ısrarcı olmuş. beni sol haf oynattılar idman maçında. maçtan sonra george dick benim a takımla idmanlara başlamamı istedi. günlerden pazartesi veya salı idi. cumartesi günü kasımpaşa maçımız vardı, 8-1 kazandık. o maçta sol haf oynadım. sonraki maçımız fenerbahçe’yleydi. 1-1 berabere kaldık. hafta arasında milli takımlar açıklandı. beni b milli takıma seçtiler.”

    “ondan sonra takımda yerim sabitlendi. fakat mevkimde bir değişiklik oldu. coşkun özarı sağ haf oynardı. george dick takımı gençleştirmeye gitmişti. ben sağ haf oynamaya başladım. o sene şampiyon olduk. ertesi sezon bir fener maçında sakatlandım ve menisküs ameliyatı olmak için italya’ya gittim. 1959 şubat ayında ameliyat oldum. o zaman takımdaki yerimi biraz kaybeder gibi oldum. yalnız çabuk bir zamanda iyileştim. kendime iyi baktım, gıdama ve istirahata dikkat ettim. büyük bir efor sarf ettim. aşağı yukarı kırkıncı günde tekrar takıma girdim. sol haf olarak başlamıştım ama galatasaray’a geldiğim zaman hazırlık maçlarında çeşitli denemelere tabi olmuştum. santrfor da oynattıkları da oluyordu. sol haftan sağ hafa geçtikten sonra o mevkide milli takımda oynadım. ondan sonra sağ beke geçtim. ama hücum etmeyi de seven bir adamdım. gelgelelim o zamanki şartlarda gitme diye kenardan uyarı gelirdi. o zamanlar wm sistemi oynanırdı ama bizim takım bunların haricinde futbol oynamıştır. iyi bir takımımız vardı. 1957-58’de istanbul şampiyonu olduk. 1961-62’de milli lig şampiyonu olduk. dört defa türkiye kupası'nı kazandık. antrenörlüğüm sırasında yine şampiyonluk yaşadık. bu kadar şampiyonluğu bugünkü futbolcular yaşasa ihya olurlardı.”

    --- alıntı ---

    spor hayatına başlangıcı olsun, galatasaray'daki anıları olsun fazlaca rastlantısal olaylar içeren eski futbolcumuz. hikayenin içinde bir diğer efsanemiz gündüz kılıç da bulunmakta.

    http://gss.gs/EqX
App Store'dan indirin Google Play'den alın