• 149
    kongrenin ilk günü hakkında gördüklerimi yazayım.

    ali koç'un taraftar nezninde destek oranı %95 civarı. 2 haziran günü konuşmaların yapıldığı kongrede ise destek %70 gibi gözüktü. gözüktü diyorum bunu açayım;

    ali koç'u destekleyen grubun daha heyecanlı olması daha reaksiyoner olması seslerinin daha gür çıkması gayet olağan. değişim talep eden, yıllar sonra aziz yıldırım'ı devirebilecek birini bulmanın hırsı ve coşkusu içerisindeler. bu enerji yansıyor.

    kongrede sessiz oturan gruplar (varsa) ne kadardır bilmiyorum. bu bir değişken olabilir çünkü aziz yıldırım destekçilerinin büyük bir kısmı tepki yemekten çekindikleri için sessiz kalmış olabilir. demin yazdığım gibi ali koç'un destekçileri yıllardır bekledikleri gün bugün olduğu için ilk günden top-yekun yığılmış, aziz yıldırım destekleyenler yarın gelsek de olur kafasında olabilir.

    şu anda görünen tablo ali koç'tan yana. yine de önceki paragraflarda yazdığım şeylerden ötürü muallak. fener camiasının iç dinamiklerini bilmem, tahmin de yapmama gerek yok. bizim açımızdan çok fark edeceğini sanmıyorum. geliriz oraya.

    gelelim konuşmalara;

    ali koç'un önceki konuşmalarını oturup dinlemedim. sadece haberlerde veya videolardaki ufak kesitlerini görmüştüm. konuşma gerçekten çok çok kötüydü. içerik olarak yavandı, gereksiz konular ve isimlere değinip dağıttı. bu kendisinden çok, konuşmasını hazırlayan veya gözden geçirmesi gereken iletişim ekibine yazar. içerik olarak büyük rezaletti. son kertede basit popülistliklerin iş yapacağını, salonun nabzını ve heyecanını ölçüp, onlara oynaması gerektiğini bilmeden hareket etti.

    bunun dışında ali koç'un ciddi bir hitabet sıkıntısı var. sarayda oturan zattan kaynaklı, bilhassa genç arkadaşlar hitabet konusunu bağırma çağırmaya indirgeyip, ''bağırmadığı için beğenmiyorsunuz'' türü bir ucuz çözümleme gelişti. hiç alakası yok. ali koç'un vurgu ve tonlamaları yanlış yerde yaptı, bir çok kez devrik cümleler kurdu, sesini yükseltmesi gereken yerleri bile tam kestiremedi. ayrıca kendisi yarı peltek. zannedersem çocuklukta fazla iken zaman içinde uğraşılarak azaltımışa benziyor ama bunu saklayacak bir içerik ve konuşma tarzı planlanmamış.

    fenerlilerin ali koç yorgundu şeysini de kabul etmiyorum. yıllardır hazırlandığı gün yani, önceki gün yatıp dinlenseydi.

    son olarak ali koç'un kürsüyü bırakıp, aziz yıldırım'ın ayağına kadar gitmesi bildiğin fiyaskodur. bunun sembolik olarak ne anlama geldiğini, aziz yıldırım'ın seni orda ayağına getirmesinin nasıl bir intiba uyandırdığının farkında değil bu adam. süt çocuğu diyorlar ya ona hak verdim. ne olursa olsun o kürsüyü terketmeyeceksin. cevabını da orda vereceksin. bu sosyal zekasının ve ilişkileri konumlandırmada zayıflığının göstergesi. bilmiyorsa da çalıştığı ekip öğretseydi. norveç'te bir kulübün kongresi değil, aziz yıldırım'ın nasıl biri olduğu ve sana bunu neden yaptığı gayet açık. bunu nasıl idrak edemez ve ayağına gider mantıklı bir açıklaması yok.

    aziz yıldırım'ın konuşması ise şahaneydi. açıkçası zevkten kendimi yumrukladım. normalde konuşacak yüzü dahi olmaması gerekirken kendisinin tutanabileceği bir kaç dalı gayet etkili kullandı. coşkuyu da verdi suçlamayı da yaptı, acıtasyonu da koydu. bu kadar dezavantaja rağmen olabilecek en iyisi idi. herif gerçekten kurt olmuş artık.

    ali koç ise cevap vermek için 2. kez geldiğinde ilk yaptığı konuşmadaki fiyaskoyu biraz toparladı. zaten dikkat ettiyseniz fenerliler de sadece 2. kez geldiğindeki konuşmanın kesitlerini paylaşıyor. eğer bu 2. konuşmayı yapmasaydı, arada kalan kesimleri kaybedebilirdi. artık rahatlamak için bir şeyler mi içti yoksa vefa küçük'ün dediği gibi boşalınca mı açıldı bilemem.

    sonuç olarak, aziz yıldırım seçilirse bir sıkıntımız zaten yok. canımız ciğerimiz oldu artık, efsane başkan. ali koç seçilirse bunu bir ara uzun yazarız her halukarda daha iyi olacağı fikrine artık katılmıyorum. zaten ali koç eninde sonunda başkan olacaktır fener'e. pek kaçış yok gibi. korkulacak kadar güçlü, tek başına büyük bir anlam ifade eden birine benzemiyor 20 yıllık aziz yıldırım'ı devirecek gücü olması türkiye'nin en itibarlı ailesinin öz çocuğu olmasından geliyor ve bu umut fenerbahçelilerde şahsına büyük anlamlar bahşetmeye sebeb oldu. normalde böyle üstün körü zengin bebesi laflarına çok inanmam ama ali koç'un bu kadar kritik bir konuşmada çuvallaması ve yaptığı hatalar, sadece 2. konuşmasında reaksiyon verebilmesi de beni bu kabula itiyor.

    neyse efendim ikinci günden de beklentimiz; bol bol kaos, tartışma, gerginlik. biraz daha eğlenmeye ihtiyacımız var.
App Store'dan indirin Google Play'den alın