• 55
    başlamasına saatler kala tek farklı galibiyetin mi yoksa iki farklı galibiyetin mi bizi lider yapacağı çoğu ortamda merak konusu. benim bildiğim kadarı ile bir farklı galibiyet yetiyor. yok ikili averaj denilen şeyden haberim var, ama aklımda da bu ikili averajın uygulanması için adil koşulların oluşmuş olması gerektiği kalmış.

    şimdi içimden zaten daha farklı kazanacağımız geçiyor, he bir farkla kazansak da, lider olamasak bile çok da tın durumundayım. açıkcası derdim sadece kuralı iyi algılayabilmek. bu yüzden üşenmedim ve kuralları inceledim (normalde de işim kanun/yönetmelik yorumlamakla çok alakalı, alışkanlık olmuş işte).

    tff tarafından yayımlanan turkcell super lig müsabakaları statüsü 11. maddede averaj, ikili averaj, üçlü averaj tanımları yapılmış, takımların nasıl sıralanacakları belirlenmiş. dikkatli okuyunca elbette takımlar arası averajlara bakılıyor. yalnız bu maddedin f) bendinde yani son bendinde "34. hafta sonunda yani tüm maçlar tamamlanınca takımlar arası müsabakalara bakılacak olup, 1-33. haftalar arası genel averaja bakılır deniliyor".

    şimdi bu maddeye göre genel averaj denilen şey eğer "atılan gol sayısı- yenilen gol sayısı" ise biz bugün tek farkla yenersek genel averaj eşitleniyor. eğer eskiden bildiğimiz uygulama olan "atılan gol sayısı- yenilen gol sayısı" eşit ise atılan gol sayısı bakılır şeklinde genel averaj tarif edilebiliyorsa ve tek farkla yenince attığımız gol sayısına bakılacaksa bu durumda lider oluyoruz. bana bu daha olası geliyor çünkü henüz sami yen'de fenerbahçe ile oynamadık, ikili averaj hesaplanacak veri elimizde mevcut değil zaten.

    dediğim gibi olaya bu maç ile lider olur muyuz derdinden çok genel kural işleyişini anlayabilmek için eğildim. yine şu genel averajın "atılan gol sayısı-yenilen gol sayısı" eşitlenirse nasıl hesaplanacağını kafamda tam olarak oturtamadım, mantığım 1-33 hafta arası toplam atılan gole bakılması gerektiğini söylese de.

    neyse biz yine de farklı kazanalım yahu, bilgilerimizi başka zaman netleştiririz.

    http://www.tff.org/...g-Statu-29122008.pdf

    not:2009-2010 versiyonuna ulaşamadım ama bu sene averaj hesabı ile ilgili değişiklik yapılmadı diye biliyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın