• 92
    --- alinti ---
    başarısı asaletinde gizli

    avrupa'da destanlar yazan, müzesine uefa kupası ve süper kupa'yı koyan galatasaray, türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdı.
    anlatmakla bitmez onun başarıları, sayfalara sığmaz. yaşayanlar bilir, unutmaz o günleri. kuşkusuz galatasaray'dan başkası değil bu takım. her şey 1905 yılında ali sami yen ve arkadaşlarının lise sıralarında bir araya gelip bir futbol takımı kurmaya karar vermesiyle başlar. önceleri "galata sarayı efendileri" diye anılan ve zaman içinde "galatasaray"
    ismini alan sarı-kırmızılı kulüp, kuruluşundaki "türk olmayan takımları yenmek" hedefine uygun olarak özellikle avrupa'da aldığı başarılı sonuçlarla türk futboluna damga vurdu.

    dünyanın en iyi ikinci takımı oldu
    yüksek bütçeli rakipleri karşısında eğilip bükülmeden mücadele eden galatasaray, imza attığı birbirinden değerli sonuçları 2000 yılında uefa kupası, hemen ardından kazandığı süper kupa ile taçlandırdı. 2000 ağustos ayında dünyanın en iyi takımı sıralamasında 1. sıraya oturan cimbom, ayrıca dünyada yılın en iyi 2. takımı unvanını aldı. 2006- 07 sezonunda ligdeki 17. şampiyonluğa uzanan sarı-kırmızılılar, yaşattığı zaferler sayesinde türkiye'de en büyük taraftara sahip takım olmayı da başardı.

    avrupa'da unutulmaz maçlar
    galatasaray-dinamo bükreş
    30 eylül 1956: galatasaray'ın avrupa kupalarında aldığı ilk galibiyet olarak tarihe geçti. şampiyon kulüpler kupası 1. tur rövanş maçı sarı-kırmızılı temsilcimizin 2-1 üstünlüğüyle bitti. ilk maçı 3-1 kaybeden cimbom, kupadan elendi.

    galatasaray-neuchatel
    9 kasım 1988: olaylı geçen şampiyon kulüpler kupası ikinci tur ilk maçını 3-0 kaybeden g.saray, ali sami yen'de oynanan rövanş maçında rakibini tanju (3) ve uğur'un (2) golleriyle 5-0 yenerek, adını çeyrek finale yazdırdı. hakemin kafasına atılan bozuk para nedeniyle maçı iptal eden uefa, yoğun eleştiriler üzerine iptal kararını değiştirdi.

    m. united-galatasaray
    20 ekim 1993: bir devrin başlangıcı olarak görülen karşılaşmadır. feldkamp ile yeni bir yapılanma içine giren galatasaray, 2-0 geriye düştüğü karşılaşmada imkansızı başarıp 3-2 öne geçmiş, galibiyeti de son dakikalarda kaçırmıştı. büyük bir sinir harbine sahne olan rövanş karşılaşmasını da 0-0 tamamlayan sarı-kırmızılı ekip, şampiyonlar ligi'ne kalan ilk 8 takım arasına adını yazdırmayı başarmıştı.

    galatasaray-juventus
    12 aralık 1998: italya-türkiye arasındaki krizi bahane eden juventus'un isteğiyle bir hafta ertelenen karşılaşmada yaklaşık 22 bin polis görev yapmıştı. amoruso'nun golüne, galatasaray, suat'ın 90+3'te attığı golle karşılık vermişti. galatasaray o sezon şampiyonlar ligi grubunu ikinci tamamlasa da, sadece birincilerin bir üst tura çıkması sebebiyle kupanın dışında kalmıştı.

    dortmund-galatasaray
    2 mart 2000: uefa kupası 4. tur ilk maçında alman devini konuk eden sarı-kırmızılılar, hakan şükür ve hagi'nin golleriyle 2-0 kazandı. iki hafta sonra istanbul'da yapılan maçtan gol sesi çıkmadı ve galatasaray, uefa kupası'nda çeyrek finale çıktı.

    galatasaray-leeds united
    6 nisan 2000: galatasaray, uefa kupası yarı final ilk maçını capone ve hakan şükür'ün golleriyle 2-0 kazandı. ingiliz ekibiyle deplasmanda 2-2 berabere kalan aslan, finalde arsenal'in rakibi oldu. bu maçın diğer bir önemi de galatasaray'ın ilk kez bir ingiliz takımını yenmesiydi. maçtan bir gün önce taksim'de çıkan taşlı sopalı kavgada iki ingiliz'in öldürülmesi ise kötü anılar arasındaki yerini almıştı.

    galatasaray-milan
    7 mart 2001: şampiyonlar ligi b grubu 5. maçında galatasaray, ali sami yen'de konuk ettiği milan'ı bir kez daha devirdi: 2-0. hagi ve jardel'in golleriyle coşan cimbom, bu galibiyetle deportivo, milan ve psg'nin bulunduğu gruptan 10 puan ve averajla 2. olarak çeyrek finale yükseldi.

    galatasaray-real madrid
    3 nisan 2001: şampiyonlar ligi tarihinde ilk kez bir türk takımı çeyrek final oynuyor. 2-0 geriye düşse de devler ligi çeyrek final ilk maçını 3-2 kazandı. ümit davala, hasan şaş ve jardel'in golleriyle rakibine hayal kırıklığı yaşatan cimbom rövanşı 3-0 kaybederek son 4'ü kaçırdı.

    galatasaray-juventus
    3 aralık 2003: galatasaray, terörü bahane edip istanbul'a gelmek istemeyen juventus'u 55 bin türk'ün ali sami yen'e çevirdiği westfalen stadı'nda hakan şükür'ün muhteşem golleriyle 2-0 yendi. son maçında öne geçmesine karşın real sociedad'la berabere kalan cimbom, yoluna uefa kupası'nda devam etti.

    imparator fatih terim
    çok eleştirilse de fatih terim, galatasaray tarihinde çok önemli bir kilometre taşıdır. futbolcu olarak geldiği sarı-kırmızılı takımda kaptanlığa kadar yükselen terim, 1996 yılında teknik direktörlük koltuğuna oturduktan sonra cimbom'a altın çağlarından birisini yaşattı. üst üste 4 lig şampiyonluğunun yanı sıra iki de türkiye kupası armağan eden tecrübeli çalıştırıcı bununla da yetinmeyip uefa kupası'nı kucakladı ve tarihe geçti.

    14 yıllık özlem bitti
    profesyonel lig tarihindeki ilk lig şampiyonluğuna 1961-62 sezonunda gündüz kılıç önderliğinde ulaşan galatasaray, 1973'te yaşadığı zaferin ardından çıkmaza girdi. tam 14 sene beklemek zorunda kalan sarı-kırmızılı ekip 1986-87 sezonu sonunda jupp derwall ile talihini yendi ve lig tarihinde yeni bir sayfa açtı.

    dakikalar sayıldı
    galatasaray'ın en değerli şampiyonluklarından birisi de 2005-06 sezonunda erik gerets ile kazandığı kupaydı. cimbom, fenerbahçe'nin denizli'de berabere kalmasıyla şampiyonluk ipini göğüslerken, kayseri maçının ardından beklenen 16 dakika, unutulmaz anlar olarak tarihe geçti.
    --- alinti ---

    bu yazdıklarıyla kıyamet mi kopacak acaba nasıl oldu da böyle birşey yaptılar diye sormama neden olan kağıt parçasıdır...
App Store'dan indirin Google Play'den alın