• 523
    ogrenci olarak trabzonda uzun yillar kaldim. hala da firsat buldukca ziyaret ederim trabzon'u ve trabzonlu arkadaslarimi. taraftari ile de gerek tribunde olsun gerek arkadas cevresinde olsun vakit gecirmis biriyim. evet cok sorunlu taraftari var laf anlatamazsiniz, sizi dinlemez, holiganlasir, siddete basvurur vs bunlar her taraftar grubunda bulunabilen tipler. buna ragmen ciddi bir kitlesi var ki bunlar dededen amcada babadan gelen bir kulturu yasatiyorlar. maclara ailecek gelirler, rakip takimi alkislarlar, koltuk numarasina sadik kalirlar ki bu karakter anadolu kluplerinde zor bulunan bir ozellik. tribunun iki ucunda bileti olup beraber mac izlemek icin digerlerin yerlerini gasp eden taraftar kadar gicik oldugum yoktur ama benim trabzonda karsilastigim bu elit kitle kimi zaman cok yakinindan ayri kalip farkli yerlerde mac izliyorlar. bu kisi kadin bile olsa koltuk numarasina saygi duyuyorlar. baska bir guzelik yasli teyzeler. evet tribunde bolca yasli teyze oluyor torunlarini maca getiren. bordo mavi giyinip bir kosede etrafa bakarlar. avni aker yillari bu bahsettigim zamanlar. maraton tribunu cok elittir ama kale arkalari rezalet. erdogdu taraftar grubu ile bir besiktas maci izlemisligim var benim. * hayatimin en aksiyon dolu saatlerini yasamistim. 0-2'den 3-2'ye getirmisti trabzon skoru ve cildirmislardi. aralarinda kaldigim icin mac cikisi beraber meydana yurumek zorunda kaldik bu holigan ekip ile. o donem uzun sokak trafige kapali degildi ve sokagin cikisinda arabalari durdurup sallamaya basladi erdogdu grubu. bazi arabalar kornolar ile eslik etti bu anlamsiz kutlamaya ama icerisinde kadin cocuk bulunan bazi arabalari sallamaya kalkinca ufak tartismalar esliginde birbirine bagiran insanlar dolustu etrafa. dusunun kazanilan bir mac, ortada karsit bir grup yok, kendi evindesin kutluyorsun ve kendine dusman yaratiyorsun kavga etmek icin. o derece kafasi karisikti genclerin. "burasi trabzon adam olacaksiniz" diye bagriyorsun karsindaki adam da trabzonlu "abi zaten ben de mactaydim birak evime gideyim" diyor arabada cocuk var. yok diyor adam olacaksiniz. evet bunlara sahit oldum.

    ligde iki takimlari oldugu akcaabat sebat sporlu yillarin sonunda geldim ben sehre. akcaabat ligden yeni dusmustu. bir futbol fanatigi olarak akcaabat'in maclarina da gittim. orada da benzer seyler yasadim. din, milliyetcilik vurgusu olan bir kitle ama mactan once akcaabat sahilinde biralarini icip gelen gecene satasir. maca gectiginde oynanan futboldan habersiz sacma tezahuratlar ile gereksiz gerginlik cikarir, konfeti ve yazar kasa fis rulolari ile oyunun durmasi icin caba sarf ederlerdi. yimpas yozgatli kaleciyi fis rulosu ile vuran tribun lideri taniyorum ben. amac mac izlemek asla olmuyor. galibiyet maglubiyet fark etmeksizin mac sonu sahildeki klup tesisinin kapisinda beklenir guvenlik gorevlisi gidin oglum ne isiniz var burda diyene kadar beklenir. amac yok yani. bu ekip zaten trabzon maclarinda benzer seyler ile mindless vandalizm' e devam ederler. sehirde baska takimli olmak buyuk suctur. halisaha maclarinda fenerbahce formalari toplanir. burasi trabzon akilli olacaksiniz nidalari atilir.

    kisaca, futbol bir yasam tarzi olmus ama bu yasam tarzini farkli yorumlayip vandal bir kitle ile elit bir kitle beraber yasamaya devam ediyorlar. yeni stat ile ne degisti bilmiyorum ama 5 yil oncesi durum boyleydi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın