• 4
    uzun zaman önce yayından kalkan çocukluğumun efsane forumudur. o zamanlar çok geriler kaldı ancak 1-2 kelam etmek istiyorum. 96'lıyım ve forum hayatına 2007 yılı gibi atılmıştım. forum kavramının varlığı 2000'lerin başından beridir takip ettiğim nba ile birlikte benim için çok fazla şey ifade ediyordu. resmen internetteki bir devrim gibiydi. öyle girip konu açmak, konu altına yorum yapmak, avatar koymak bende dünya'yı fethediyormuşum hissiyatı yaşatıyordu. 11 yaşındaki ilk tanışmam tabiki de iyi sonuçlanmadı. forum mantığını kavrayamamış olmam, kurallara aykırı olduğunu bildiğim halde 2. üyelik almış olmam benim uzaklaştırılmama sebep oldu. ama problem etmedim. dönem dönem farklı üyeliklerle girdim ve acemice de olsa aktif olmaya çalıştım. bu entryrimi okuyup da orada vaktini geçirmiş biri var mıdır bilmiyorum ama 2009 yılında 'd.howard_12' adlı nickim ile o forum adına ilk çeviriyi yapan üye olmuştum. o çevirdiğim konudan sonra benim gibi genç ve kendini forumun yöneticilerine göstermek isteyen kişiler açılan yolda ilerlediler ve yaklaşık 1,5-2 sene içinde tamamen çevirilerden oluşan haberler forumu sarmaya başladı. artık basketbolseverler, sporx vs. gibi forumlardan alıntı ile konu açmak yerine üyeler tamamen çevirilere yönlendiriliyordu. peki ben ne oldum? yine acemilik yine kolaya kaçma neticesinde 2. üyelikten uzaklaştırıldım. üniversite senemde buradaki nickim ile geri döndüm ama artık tadım tuzum pek kalmamıştı. sadece insanların yorumlarını okuyor ve bunlar acaba neyden bahsediyor diyordum. bazen canıma tak ediyordu ve 'bu kadar da olmaz, şuna bir açıklık getireyim diyordum'. çok nadiren konulara cevap yazıyordum ama artık tecrübeliydim ve oldukça aklı başında yorumlar yazıyordum. son 2 senede nbatrky'ye herhalde hiç uğramamışımdır ama 2-3 ay önce bir baktım ki o da yayın hayatına son vermiş, tıpkı forumnba, meganba ve diğer bilimum nba forumu gibi.

    sadece nba forumlarında mı vaktimi harcadım? tabiki de koca bir hayır! telefon yazılımı adı altındaki genel içerikli forumlarda, futbol forumlarında, spor içerikli forumlarda hatta anime bazlı forumlarda bile vaktimi harcadım ve sebebini bilmediğim bir hırs uğruna bu forumlarda başarıya ulaşmayı dert edinip elimden gelenin en iyisini yaptım. sonuç tahmin edeceğiniz üzere 0. son bir şey daha söyleyeyim. çok az bildiğim kodlama ile smf üzerinden 2 kez web sitesi kurdum. ilki tüm sporları kapsayan genel içerikli bir forumdu ve alexa'da ilk 1,5 milyona girmeyi başarmıştım ancak database yetersizliği yüzünden yaklaşık 2 ay sonra benim bile web sitesine erişimim engellendi. 2.'si ise hypernba adıyla kurduğum gibi nba forumu idi. nbatrky'de başarıyı yakalayamamış, banlanmış, istediğini alamamış insanları az çok etrafımızda topladık. beklenmedik bir büyüme oldu ama kesinlikle sürdürülebilir değildi çünkü 3-5 kişi ile yüreyecek iş değil. gerçekten arkadan destek çıkabilecek en az 8-10 yönetim üyesi ve 50+ normal üye olması lazım ki bu gibi forumlar işi yürütebilirsin. maalesef olmadı ve o forum da tüm veri ambarının içindeki bir çöp olarak yerini aldı.

    konu nbatrky'nin kapanmasında nerelere geldi böyle tam anlayamadım :) ancak durum bundan ibaret. forum işi sosyal medya ile bitirildi. bir büyüme evresi vardı ki bu 2005-2008 arasıydı. daha sonra maturity evresinde de 2-3 sene kaldıktan sonra artık 2012'den sonra düşüşe geçtiler ve artık çok büyük forumlar dışında varlığını devam ettirebilecek bir forum kalmadı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın