• 2076
    17 mart 2008 tarihinde başladığı yayın hayatına 17 temmuz 2017 tarihinde son vereceği konuşulan kanal.

    yayına başladığı dönemde digitürk ve lig tv süper lig yayıncılığında 7. sezonunda idi. yamulmuyorsam 2004-2005 sezonunda trt'nin bir maçı canlı, üç büyüklerin maçını ise 72 saat sonra açık yayınladığı dönem haricinde hegomonyasını kırmak mümkün olmadı. 2007 yazında hayatımıza doğan grubunun kurduğu bir platform olan d smart girmişti. digitürk'ün hegomonyasını kırabilmek adına başlarda "bedava" ya da "tek seferlik ödeme" gibi vaatlerle müşteri çekmeye çalıştılar. o platformun d spor isimli kanalı bu ülkede sporun her dalına yönelik 24 saat kesintisiz yayın yapan ilk kanaldı.

    kablo tv ve türksat üzerinden de izlenebilen bu kanalda türkiye 2. ligi, kadınlar basketbol ligi, voleybol liglerinden falan maçları takip etmek mümkündü. daha önce yayın hayatına başlamış olan fenerbahçe tv'nin karşısında gs tv ve bjk tv'nin kurulup yayına geçmesine de doğan grubu ön ayak oldu. şimdikine kıyasla bile zayıf ve amatör yayın akışına rağmen ilk zamanlar bu kanallar da rağbet gördü ve doğan grubu birkaç sezon piyasaya hakim olmasa da pastadan pay almaya devam etti. özellikle 4 büyük takımın avrupa maçlarıyla alakalı yaptıklları enteresan sözleşme birkaç sezon hayatta kalmalarını sağladı.

    rakip medya grupları tabi bu hamleyi görüp karşı bir hamle yapmakta gecikmedi. digitürk spormax isimli kanalıyla lig tv'nin yanına bu konsepte ikinci bir kanalı hayata soktu. doğuş grubunun hamlesi ise ntvspor oldu. zarar etme pahasına ayrılan ciddi bütçeler, tecrübeli ve önemli bir kadro ile yola çıktılar. star tv'nin uzan grubu sonrası önce tmsf, sonra doğan gruba geçtiği süreçte kanal bünyesinden kopan güntekin onay; o dönem vj'lik günleri halen hatırlanan önemli bir spiker olan ersin düzen, digitürk'ten süpriz bir şekilde ayrılan yılların fenomeni ercan taner gibi bomba transferlerle başladılar. yorumculuk kariyerine "gol olur" sezgileri ile bomba gibi başlayan rıdvan dilmen, fit görünümü ve her daim galatasaray'a sataşmasıyla medyadaki galatasaraylı yazar profilini fazlasıyla karşılayan hakan ünsal ve allah rahmet eylesin güzel adam kazım kanat ile üç takıma da hitap eden bir yorumcu kadrosu kurmayı başardılar.

    basketbol içinse murat kosova kaan kural ikilisi gibi bir cevher vardı. bu ikili zaten o kadar iyi çalışan bir ikiliydi ki yılların murat murathanoğlu'su bile yardımcı oyuncu olarak zaman zaman kanalda görünüyordu. "dee brown'a şut attırmayın" vakası hala taze olduğu için osman sakallı seslendirme yapmakla yetindi. ihsan bayülken ise yedek bekledi. taa ki murat murathanoğlu lig yayınlarını alan digitürk'e geçip yeni neslin yıldızlarından ismail şenol ortaya çıkana kadar. iso şenol heycanlı bir gençten usta bir spikere evrilirken ihsan bayülken ile iyi bir ikili oldular. hikayenin sonunda iso şenol digitürk saflarına geçmiş olsa da uzunca bir dönem ntvspor'un heyecan veren isimlerindendi...

    voleybol branşındaki eküri ise neredeyse futbol dışı her branş yayınında bir şekilde sesini duyduğumuz mehmet sevinç ile burcu hakyemez dal oldu. mehmet sevinç anormal bilgi veritabanı, burcu hakyemez ise hem camia içindeki popülerliği hem de ekrandaki enerjisi ile yine piyasada bulunabilecek en iyi iki isimdi.

    diğer tüm branşlar içinse biraz kenan onuk'un mirası, çokça da mert aydın vardı. üzerine türkiye'nin en herşeyi bilen adamı hıncal uluç da kanal bünyesindeydi. ekran önü içinse o dönemin en spektaküler isimlerinden olan ümit karan vesilesiyle bir dönem yengemiz bildiğimiz burcu esmersoy, eski basketbolcularımızdan padişah torunu roksan kunter, şansal büyüka'nın kızı şimdilerin dj'i sine büyüka ve tabi cnntürk zamanlarında gece yarısında milletin spor haberleri izlemek için uyanmasına sebep olan tuğba dural gibi spektaküler isimleri vardı.

    bu muhteşem kadroyla başarısız olma şansları yoktu. nitekim kanal tabiri caizse piyasaya güneş gibi doğdu. çok ciddi izlenme oranlarını yakalayıp 3-4 sene korumayı başardı. özellikle barcelona'nın tiki taka ile seviyeyi bambaşka bir yere taşıdığı dönem la liga yayın haklarını elinde tutmanın ekmeğini uzunca bir dönem yediler. dönem dönem euroleague ve türkiye ligi maçlarını yayınladılar. 12 dev adam ve potanın perileri'nin onlarca maçını yayınladılar. filenin sultanlarının nice tarihi başarısını ekrana taşıdılar. bugünlerde yazılı/sözlü farketmeksizin "kaliteli" türk spor medyasına yön veren nice ismi ekran ile tanıştırdılar...
    (bkz: yenilsen de yensen de 1. sezon)

    ferit şahenk etkisi ne kadar bilinmez ama her daim galatasaray'ı hedef tahtasına oturtan yayın anlayışı ile dikkat çeken bir kanal olsa da türk televizyonculuğunda bir ekol yaratmış ve çıtayı bir hayli yukarılara koymuş bir kanaldı. tıpkı abisi ntv gibi müthiş bir kalite ile yola başlamış ve ne yazık ki abisinin yaşadığı yozlaşmayı misliyle yaşamak durumunda kalmıştır. önce digitürk bünyesine, digitürk'ün el değiştirmesiyle de bein sports bünyesine geçince boşalan kadrosu zaten kapanma sürecini hızlandıran son büyük darbeydi. yine de şu ahir dünyada mutluluktan gerçekten uçabildiğimiz maçlardan üçünü ekran başındaki bizlere ulaştırmasıyla her daim +1 kanaat puanını garantilemiştir..

    (bkz: 9 nisan 2009 galatasaray cras basket taranto kadın basketbol maçı)
    (bkz: 13 nisan 2014 galatasaray fenerbahçe kadın basketbol)
    (bkz: 27 nisan 2016 galatasaray strasbourg basketbol maçı)

    işbu entry girilirken bahsi geçen çoğu ismin nice hal, hareket, dönüş ve omurgasızlıkları es geçilmiştir...
App Store'dan indirin Google Play'den alın