• 6
    pas, şut, orta. alan oyunu olan futbolda, topu amaçlanan yere göndermenin en hızlı yolları. orta ile uzun pas birbirine benzerlik gösterir. pasın ayaktan çıktığı "a" noktası ile pasın vardığı "b" noktası, kısa paslara göre daha uzundur. peki aradaki fark nedir? daha doğrusu biz aradaki farkı nasıl ortaya koyduk futbolseverler ve futbol camiası olarak?
    genellikle sahanın uzun kenarlarına yakın taraftan, ceza sahasına veya ceza sahasına yakın, boşta olan bir futbolcuyu topla buluşturma amacıyla atılan toplara orta diyoruz. orta, karambol yaratmak amacıyla çok sık ve daha dikkatsiz şekilde de yapılabilir. amaç ya bir penaltı kazanmak, ya seken topları tamamlamak, ya da gol atmaktır.

    ortayı atan kadar, yapılan ortayı tamamlayacak kişi de önemlidir. orta nispeten uzun mesafeden geleceği için; bir bek oyuncusu, iki stoper, belki bir de defansif orta saha sizin topu almanıza engel olmaya çalışacaktır. bugüne kadar izlediğim en güzel orta-gol pozisyonuna bir bakalım: https://www.youtube.com/watch?v=o-cEtk4vJhQ o kadar estetik ki. beckham muazzam bir orta yapıyor. ancak ronaldo da topu mükemmel tamamlıyor. futbolda aksiyonlar tek taraflı değildir. düşük pas yüzdesi de, orta yüzdesi de tek taraflı incelenemez. detaylı analizlere ihtiyaç duyar. düşük yüzde, atanla değil alanla alakalı da olabilir. bu üst düzey asiste ve ortaya hayran olmamak elde değil.

    maalesef, rakip takımda oynayan ricardo quaresma, bu orta olayının ustalarından. şansımız, çoğu zaman futbol oynamaktan çok şov yapmayı istemesi. yetenekleri sayesinde topu çekip muazzam ortalarıyla asist yapabileceği çoğu pozisyonda, trivela deniyor. ama dezavantajımız, trivela konusunda da çok yetenekli. bakalım: https://www.youtube.com/watch?v=6DFm6wl6dRU maalesef yetenekli. ama şanslıyız, bu yeteneklerini çoğu zaman takımı için değil de şov için kullanıyor.

    usta sağ bek darijo srna da, muazzam ortalar yapan ve bir beke göre fazla sayıda asist üreten bir futbolcu. http://www.transfermarkt.com.tr/...42/plus/0?saison=ges yıllar onu geri götürmedi, 2017 yılı itibariyle hala bol bol asist yapıyor, hala çok iyi orta açıyor ve hala çok iyi bir sağ bek. https://youtu.be/dysBpKLL3kk?t=2m39s bu asist çok kıymetli bir asist. öncelikle bakıyor, görüyor. sonra forvetin hareketleneceği yeri hesap ediyor. oyunun mental yönünü güzel oynadıktan sonra yaptığı ortayla golü getiriyor. sağ bek gibi sağ bek, futbolcu gibi futbolcu.

    bir dönem tranquillo barnetta da bu ortaları çok güzel yapardı. takımımızda da wesley sneijder gibi iyi orta yapan birisi var. yakın geçmişe dönelim: https://www.youtube.com/watch?v=G1bDYd_oW6c

    ne demişler? "güzel orta, gol getirir."
App Store'dan indirin Google Play'den alın