• 4
    jürgen klöpp ingiltere'ye geldiğinde, dortmund'daki başarısının temelinde yatan bu sistemin oldukça dillendirildiğini görünce oldukça şaşırmıştı. bu ilginin nedeni ise, almanlar'ın ismini verdiği bu terimin, ingilizler'in 1980'lerde kullandıkları sistemin bir gelişmiş versiyonu olmasıydı. akla ilk gelen isim klöpp olsa da, selefi tuchel de bu yolda yürümekte. aynı zamanda bielsa, guardiola, pochettino gibi teknik adamlar da bu sistemi oldukça verimli kullanan teknik adamlar arasında.

    rakibe yapılan prese dayalı oyun demek kelime anlamı olarak. ilk kullanılan yer ise 1960'lı yıllarda sovyet rusyası ve hollanda'dır. birden fazla oyuncunun, topu saklayan oyuncuyu sıkıştırmasına dayanır. fakat bu taktikte teoride büyük bir açık vardı. o da, baskı altına alınan oyuncunun, uzun bir pas ile boştaki arkadaşına topu ulaştırmasıydı. pratikte uygulaması oldukça güç ve yetenek isteyen bu durumun, dortmund ve liverpool gibi takımların rakipleri tarafından bu maçlarda başarıyla uygulandığını söylemek pek mümkün değil. zira püf nokta, pozisyon bilgisi üst düzey oyuncular ile oynandığında, boştaki oyunculara da uzun paslarda 'interception', yani pas arası müdahalelerin de oldukça artmasıydı. 1970'li yıllarda iskandinav ve britanya liglerine de sıçrayan bu akım, günümüzde büyük takımların tercih ettikleri ve oldukça verimli bir taktiktir.

    klöpp, bu uygulamayı bir zaman kısıtlaması içinde yaparken, 'topu altı saniye içerisinde takıma kazandırmak' felsefesi ile açıklıyor.

    http://gss.gs/Iis.jpg

    temel amaç, top rakipte ve oyun esnasındayken, minimum süre zarfında topun tekrardan kazanılmasıdır. işin sırrı da topu kazanan oyuncuyu hazırlıksız yakalamaktır, çünkü topa hakim olan oyuncu, bu hakimiyet için bir enerji harcamıştır ve top kontrol ederken veya pas aktarırken yorgunluk seviyesi artmıştır. kenar oyuncularına, özellikle de beklere uygulanınca verim oranının arttığı gözlenmiştir. sırf bu yüzden louis van gaal, takımı topla hücuma çıkarken sağ ve sol bekleri tarafından oyun kurulmasına veya oradan top çıkartılmasına müsade etmez. hollandalı çalıştırıcı, ön liberolarından veya stoperlerinden bu konuda oldukça özverili olmalarını ister. sırf bu yüzden manchester utd, hollanda milli takımı'nda parlayan daley blind'i 14.5 milyon pound karşılığı ajax'tan transfer etmiştir.

    http://gss.gs/hue.png

    birden çok varyasyonu var. jupp heynckes'in uyguladığı tür, topu ayağında tutan oyuncuya karşı bir oyuncunun yaptığı presle karşılık vermekten ibaretken, pas istasyonu olabilecek diğer oyuncuların da diğer boştaki oyuncular tarafından markaj altına alınmasıdır. jürgen klöpp, dortmund'daki dönemlerinde bender, ilkay ve kehl gibi orta saha oyuncularının kuşatma altına almalarını istemişti. bir benzeri pep guardiola tarafından kullanılan 'triangle gegenpressing' adını verdiği varyasyon. burada ise topu kullanan oyuncunun karşısında bir üçgen kurularak alan savunması yapılması.

    http://www.soccerwire.com/...2013/11/pressure.gif

    hepsinde temel amaç hem topu muhafaza eden oyuncunun, hem de diğer rakip oyuncuların topla kat edecekleri mesafeyi kısaltmak ve nihayetinde o topu takımına kazandırmak. yine hepsinin temelinde yatan şey de hızlı olabilmek ve doğru müdahaleyi doğru zamanda gerçekleştirebilmek. bu sistem başarıyla gerçekleştirildiğinde oldukça tehlikeli ve hızlı bir kontratak şansı yakalama şansına da müsaittir, ki bir anlamda amaç da odur. top kazanıldığında savunma henüz yerleşmemişken, süratli bir şekilde rakip onsekize girip fişi çekmek en mühim noktalardan da birisidir. bu yüzden 'kontratağın kontrası' da denilebilir.

    tabi bunu doksan dakikanın her anında uygulayabilmek de olanaksız. zira bu presi durdurup, takım savunmasına yerleşilmesinin de gerçekleştirilmesi gerekiyor. aynı zamanda oldukça efor sarfedilen bir şey olduğu için de kondisyonu ekonomik kullanmak her zaman önemli.

    bu pres stili her ne kadar son yıllarda oldukça revaçta olsa da, şampiyonlar liginde son 10 yılda atılan kontratak gollerinin oranı yarı yarıya yakın bir şekilde düştü.

    https://www.youtube.com/watch?v=5QRWryN3okY
App Store'dan indirin Google Play'den alın