resim
Birhan Vatansever
Takım:Bulvarspor
Mevki:Ön Libero
Yaş:27
Boy:1.80
Uyruk:Türkiye
  • 86
    genç oyunculara her zaman sabır ve destek gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. hatta hataları bile önce alkışlanmalı, maçtan sonra anlatılmalıdır kendilerine. ama tüm bu sabrı ve anlayış için genç oyuncunun da bir şey göstermesi gerekir. öyle büyük bir performanstan falan bahsetmiyorum; müthiş bir top kontrolü, uzun ve isabetli bir pas, harika bir müdahale ya da güzel bir çalım vs.

    volkan pala' yı, ismail ünsal' ı izleme şansımız oldu. ya bu adamlar daha kiralık gittikleri takımlarda bile kadroya giremediler, galatataray' a ne berebilirler ki? tamam birhan' a sabırlı olalım ama neden? ortaya ne koydu da bana sabredin dedirtti? 19 yaşında olmaktan başka hiçbir özelliği yok. o zaman 19 yaşındaki herkese galatasaray a takımında şans verelim? altyapıdan çıkan her genç a takımda oynayacak diye bir kural yok, altyapıdan çıkan herkes futbolcu olarak diye bir kural da yok. cafercan, mülayim vs vs hangisi futbolcu odlu, hangisi için ahh nasıl kaçırdık diyebiliriz ki? yetenekli oyuncu, çalışkan oyuncu her takımda kendini belli eder. zidane' ı önce fulham altyapısı almış, sonra da çok ağır diye yollamış. tamam, tabii ki zidane ekstrem bir örnek ama bir sürü örnek sayılabilir daha. birhan buraları okuyorsa çok çalışsın ve şaşırtsın bizi. genç oyuncunun çok fazla hata yapma lüksü var, top kaybedebilir, gol kaçırabilir, kart görebilir, gol yedirebilir vs. vs. ama tüm bunlara katlanmamız için ortaya bir şey koymalı. dün patrick kluvert' ın oğlunun ajax forması ile ilk maçının videoları dönüyordu internette; çocuk şov yapmış. ben birhan' dan 19 yaşındaki bruma performansı beklemiyorum bruma 19 yaşında 10 milyon euronun üzerinde bir adamdı zaten ama bir şey yapar. 17 ocak 2017 elazığspor galatasaray maçında hiçbir şey yapmadı birhan, hiç.

    bir arkadaşımla barcelona altyapısı üzerine konuşurken olay biraz tartışmaya döndü. ben messi, iniesta, xavi' nin bir şans olduğunu hele hele üçünün aynı döneme denk gelmesinin bir daha nasıl eğitim verirsen ver 100 yılda bile mümkün olmayacağını söyledim. o arkadaşım da olur mu öyle şey adamlar eğitiyorlar minvalinde konuştu. bir yeteneği yakalamak şanstır, onu işlemek eğitimdir ki ben hayatta pek çok şeyin yetenekten ziyade çalışmakla alakalı olduğuna inanırım. ama işte 170' lik adam ne kadar çalışsa da hava toplarına haklim bir stoper olamaz örneğin. xavi, iniesta, messi' nin aynı döneme denk gelmesi şanstır. aynı barcelona altyapısı neden bir messi ya da xavi daha çıkaramıyor mesela? eğitim sistemi mi değişti, hocalar mı değişti. yani demek sitediğim altyapın ne kadar iyi olsa da sen bir arda daha yakalayamayabilirsin. arda daha ilk hazırlık maçında rakibine çalım atabilen bir adamdı. ama ben altyapılarda ciddi bir hata yapıldığını düşünüyorum o da şu; herkes bir messi yakalama derdinde. bteknik bir adam buldu mu hemen forvet arkası ya da hücumcu kanat yaratma derdinde. zannediyorsun ki o adam 20 yaşında a takımda sol açık oynayacak. e olmuyor tabii. onun yerine neden çok teknik bir adamı daha 13 14 yaşından itibaren sağ bek, sol bek olarak yetiştirmiyorsun ki? galatasaray altyapısından bir sneijder, bir bruma çıkmadığı sürece bir berk yıldız' ın galatasaray a takımında şans bulması mümkün değil. ama berk yıldız bir sol bek olsaydı belki de bugün hala galatasaray' da olacaktı.

    altyapıdan neden stoper çıkmıyor, sağ bek çıkmıyor? e bütün kalasları stoper ya da sağ bek yapıyorlar çünkü. tekniği iyi oyunculr, süratli oyuncular ileride oynuyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın