• 36
    bana göre futboldaki en önemli mevkidir. pozisyona göre çokça farklı şekli ve de kendi içinde farklı görevleri vardır. biraz uzunca genel hatlarıyla çeşitlerine değineyim dedim. biraz herkesin bildiği fm terimleri var.

    bu çeşitler yine kendi içerisinde, eldeki oyuncunun yeteneğine göre değişebilir, bir oyuncunun yeteneğine göre birden fazla role uygun olabilir, kullanılabilir.

    [biçim]defansif ortasahalar - pozisyon:(dm)[/biçim]
    çapa: sahada çok defansif görev üstlenir ve pozisyon olarak stoperlere yakın oynar. defansif 3. bölgede kesicilik, top kapma gibi görevleri var. pas uzunluk/isabet oranı düşük, ofansif ve teknik yetenekleri zayıf olduğundan top dolaşımında aktif rol üstlenmezler. bu yüzden günümüzdeki çoğu taktik sistemde bu dezavantajlarını hisettirirler. fizik olarak diri olmaları gerek ve hava üstünlüğüne sahip olmaları da önemli.
    mehmet topal, neudstader, fellaini gibi.
    kesici: çapaya benzer ama genelde teknik olarak biraz daha iyi, fiziksel olarak daha zayıf. kendi yarısahasında top kazanma ve rakibin oyun kurmasını engelleme görevleri var. rakip yarı alandaysa atakları başlamadan bitirmesi, topu takımına hızlıca kazandırması gerek. bu görevler yüzünden genelde bol kart görebilirler. hele bi de agresif yapıdaysa.
    toulalan, kante(çapa da sayılabilir aslında) gibi.
    defansif pasör: çapa ve kesici'den daha yüksek teknik kapasitesi sebebiyle topla oynamaya yönelik taktiklerde daha çok faydalı olan oyuncu tipi/rolü. pozisyon olarak daha çok defansiftirler. defansif görevleri ağır bassa da, teknik ve topla katetme yeteneğine sahip ve oyunu okuma, futbol zekası gibi yeteneklerinin ortalama üstü olması gerek. paslarının isabet oranını yüksekte tutması, doğru pas tercihlerinde bulunması gerekmekte özellikle de 4-2-3-1 gibi sistemlerde. top takımındayken pas hatası yapmaması en önemli görevleri çünkü top kendisindeyken genelde bekler ileri kateder ve takımın ofansif oyun kurma şemaları uygulanır.
    xabi alonso, lemina, carrick, selçuk inan bu tipe örnek.

    [biçim]merkezi ortasahalar - pozisyon:(cm)[/biçim]
    iki yönlü: box to box olarak bildiğimiz tip. kendi içerisinde, bu rolde oynayan oyuncuların yeteneklerine göre genel anlamda birkaç farklı tipi de var. daha defansif ve kesici olanları yada daha ofansif oyun kurucu olanları gibi. kondisyonlarının yüksek olması çok önemli zira yatay olarak geniş bir alanda oynamaktalar. rakibin oyun kurmasını engelleme, topu takımına geri kazandırma gibi özelliklerinin yanı sıra pas, ofansif ve teknik olarak da ortalamaya yakım olmaları gerek. şut özelliği önemli bir ekstra bu tip oyuncular için mesela. bazı tekniği yüksek olanlar takımın pas ağında topa daha çok dokunmakta rakip sahada.
    kramer, illaramendi, arturo vidal, emre can(bu sezon) daha defansif özellikleri ön planda olanlara; paul pogba, sturaro daha ofansiflere örnek.

    merkezi defansif: bildiğimiz merkezi ortasahalar işte. iki yönlü oyunculara göre yatay pozisyonlarını korumaya daha yatkınlar. hem defansta, hem ofansta kenar oyuncularına daha çok yaklaşıp pas alışverişi yapmaları gerek. çoğu taktikte kendilerini kenar oyuncularının ilk pas opsiyonu yapmaları ve topun kendi takımında kalmasını sağlamaları gerek. ortalama defansif ve ofansif özelliklere sahipler.
    matic, coquelin, gabi, ander herrera gibi.
    merkezi ofansif: merkezi defansif'e göre ofansif olarak daha fazla sorumluluk alırlar dolayısıyla defansif ve takım savunması olarak daha zayıflar. pas ve ofansif teknikleri yüksek.
    iniesta, modric, thiago, cazorla gibi.

    [biçim]ofansif ortasahalar - pozisyon:(am)[/biçim]
    ofansif oyun kurucu: sahada ofansif pozisyon alırlar ama topu taşımak için geriden top alabilirler. pas özellikleri ve şut tehditlerinin yüksek olması gerek.
    mario götze, aaron ramsey, isco genelde bu rolde oynayan oyunculara örnek.
    10 numara: defansif olarak katkıları yok ancak ofansif olarak en tehlikeli ortasaha oyuncusu. tek forvetli sistemlerde 2.forvet gibi oynarlar hatta çoğu tek forvetli sistemlerde top rakipteyken defansif takım şemasında forvetin yönlendirmesine göre sağ yada sol stopere karşı pozisyon alır. dikey olarak her iki kanada da yardım eder ve ofansif kanat oyuncularıyla beraber 2ye1'ler gibi atak şemalarında yer alır. mesela mesut özil'e ait bir istatistik vardı tekrar bulunca paylaşayım; premier lig'de her iki ofansif kanat oyuncusundan en çok pas alan oyuncu konumundaymış.
    juan mata, mesut özil, david silva, james rodriguez gibi.

    bireysel yetenekleri, forvet oyuncularına pozisyon hazırlama yetenekleri ve teknikleri 10 numaraya göre zayıf olsa da, dikey olarak büyük alanlarda oynayıp boş alanlarda pozisyon yaratan, pozisyona giren, topla beraber dikine kateden oyuncuları da sayabiliriz aslında 10 numaraların biraz daha forvetimsi türü olarak. dimitri payet, thomas müller, bu sene sigurdsson ve sadio mane gibi oyuncular buna örnek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın