• 13
    sezonu bitirdik. nico rosberg f1 tarihinde şampiyon olan en ezik pilot olarak tarihe geçti. sezon boyunca hamilton-rosberg çekişmesinden ziyade (özellike verstappen geldikten sonra) red bull-ferrari mücadelesinden keyif aldık. başlarda kimi-verstappen mücadelelerinden, sonlara doğru da genel klasmandaki vettel-verstappen çekişmesi keyif verdi.

    esasen sezon boyunca keyif ve dahi umut veren tek şey max verstappen'di. hatta rosberg'in şampiyonluğu, max'ın başarısının gölgesinde kalmalı. max bu sene yarış kazanan en genç f1 pilotu oldu. red bull gibi güçlü bir araca geç gelmesine rağmen (4 ya da 5. yarıştı sanırım) pilotlar klasmanında az bir farkla 5. sırada yer aldı. inanılmaz yarışlar çıkardı (brezilya mesela). kimi gibi vettel gibi pilotlara kafa tuttu. mercedeslere korku saldı. sezonun en belki de tek pozitif şeyi oydu sanırım.

    takım takım bakacak olursak mercedes için söylenecek bir şey yok sanırım. önceki iki sezonda olduğu gibi bu sezon da hayvani şekilde domine ettiler ve şampiyon takım oldular. sezonun sıkıcı yarışlarının tek sebebi sizsiniz ibneler.

    red bull max geldikten sonra özellikle sezonun ikinci yarısında çok iyi yarışlar çıkardı ve klasmanda 2. sırada yer aldı. daniil kvyat üst üste yaptığı hatalar ve beceriksizlikler sonucu kardeş takım toro rosso'ya yollandı ve max verstappen onun yerine getirildi. max gösterdiği performansla "ulan keşke daha erken gelseymiş" dedirtti herkese.formula 1 2017 sezonundaki aero kurallarındaki değişiklikleri için ellerinde adrian newey gibi bir koz var. iyi kullanabilirlerse gelecek sezon bir mercedes dominasyonu görmeyiz.

    ferrari bir başka hayal kırıklığı dolu sezon geçirdi. takımlar klasmanında red bull'un ikinci yarıdaki hayvani atağı (verstappen faktörü de var) sonucu 3. sırada yer alabildiler. çok kritik ve fazla miktarda strateji hataları yaptılar. takım açık bir şekilde kötü yönetiliyor. takımı italyanlaştırdılar fakat bunun götürüsü daha fazla oldu. seneye arrivabene'yi pit duvarında görmeyebiliriz.

    force india nispeten iyi bir sezon geçirdi ve geçen sezonun ikinci yarısından beri düşüşten kurtulamayan williams'ın önünde bitirdi sezonu. monaco'da bir podyum da aldılar hatta. özellikle takım mali olarak zor dönemde geçerken bu sırada bitirmelerinin mali olarak getirisi onlar için rahatlatıcı olacaktır.

    williams geçen sezonun ikinci yarısından beri bir türlü toparlanamadı. massa'ya hakettiği bir pozisyonda hoşçakal diyemediler belki ama hakettiği saygıyı göstererek uğurladılar.

    mclaren honda geçen seneye göre çok çok gelişim gösterdi. hatta bir ara button önündekilerin falan da ceza almasıyla 2. sıradan başlamıştı yarışa. alonso geçen sezona göre daha mutluydu takımdan. yine de hala çok gerideler. yılların emektarı ron dennis gitti, yerine zak brown geldi. volkswagen wrc takımının son 4 seneki dominasyonunun mimarı jost capito geldi. gelecek sezon çok daha farklı olacaklardır.

    toro rosso, 2015 ferrari motoruyla yarıştı bu sezon ve tahmin edildiği gibi sezonun ikinci yarısından itibaren düşüşe geçtiler. fakat gelecek sezon güncel renault motoruyla yarışacaklar ve de ellerinde aerodinamik değişikliklerde büyük avantaj olarak kullanabilecekleri, geleceğin adrian newey'i olan james key var.

    gridin yeni takımı haas için sezon çok güzel başladı. grosjean'dan üst üste iyi puanlar geldi fakat ilerleyen dönemlerde dayanıklılık sorunları yaşamaya başladılar. özellikle fren problemleri çok fazlaydı. sezon sonuna doğru materyal tedarikçilerini değiştirdiler ama iş işten geçmişti tabi. gene haas gelecek sezon için daha tecrübeli.

    renault, lotus'u satın alıp fabrika takımı olarak geri dönmüştü fakat iyi bir sezon geçiremediler. 5 senelik bir planla üst sıralara çıkmayı hedefliyorlar. bana göre özellikle palmer çok iyi değildi bu sezon ama tutmayı seçtiler. magnussen'i tutamadılar kaçtı.

    sauber mali olarak karışık ve zor bir sezon geçirdi. brezilya'da sonunda 2 puan alabildiler ve manor'un üstünde bitirdiler sezonu.

    manor geçen sezonkinden daha iyiydi diyebiliriz. sezona pascal wehrlein-rio haryanto ikilisiyle başladılar. paralı sürücülerden biri olan haryanto ikinci yarı için sponsor bulamadığı için devam edemedi ve yerine mercedes destekli, renault academy sürücüsü (?) esteban ocon geldi. sezonu wehrlein'ın monaco'da aldığı 1 puanla bitirdiler.

    jenson button ve felipe massa'yı emekli ettik bu sene. gelecek sene de belki kimi'yi emekli edeceğiz bilinmez.

    genel olarak bakınca keyifli bir sezon oldu diyemem. verstappen sezona renk kattı. gelecek sezon işler hakikaten çok değişecek. stay tuned for;

    (bkz: formula 1 2017 sezonu)
App Store'dan indirin Google Play'den alın