• 677
    yeni sistem kesinlikle hayrına olmamıştır. şöyle dillendirelim kısaca:
    8 grup 4'er takımdan 32 takım eder. bunun 16'sını ilk 4 ülkenin 4 takımı kapatacak.
    kaldı 16 sıra. bu 16 sıranın da 6 tanesini fransa rusya ve portekiz'in anen işgal ettikleri 6. 7. ve 8. sıralar alacak. kaldı 10.
    bu 10 kişilik sıranın da 5 sırası türkiye, hollanda, belçika, iviçre ve ukrayna'dan 5 şampiyon takım alacak. burada kritik soru kalan 5 sıra için şampiyonları katılan ülkelerin 2.'lerine temsil hakkı verilip verilmeyeceği.
    eğer verilirse türkiye'den bir takımın gruplara kalmak için mücadele edeceği rakipleri az önce yukarıda ismini andığım 5 ülkenin 2.leri ve 14. sıradan itibaren ülkelerin şampiyonları. burada şans yükselebilir ancak temsil hakkının verilmemesi de gayet olası. zira yunanistan, bulgaristan, polonya, hırvatistan gibi şu an takımları gruplar aşamasında mücadele eden ülkelerin şampiyonları eleme maçlarını ancak hakkedebilecekler. eğer bu kararından dönmezse uefa ayağına sıkar. çünkü genel avrupa seyircisinin şampiyonlar ligini birinci derecede izleme nedeni ülkelerinin orada temsil edilmesi. yeni uygulama ile daha gruplar aşamasında bile temsil edilen ülke sayısını maksimum 17* olacak ki bu hali hazırda bu sene gruplar aşamasında temsil edilecek ülke sayısı. bunun yanında 5. 6. ve 7. sıralardaki ülkelerin 3.'lerine eleme hakkı verilip verilmeyeceği de meçhul. yani uefa yaptığı bu değişiklikle resmen kendi savunduğu fair play'a ihanet ediyor. bu aynı zamanda uefa şampiyonlar ligi gelirlerinin gruplar aşamasında en az yarısının bu ülkelere dağılması demek. bu da o ülke katılımcılarının finansal olarak stepnesi oluyor. yani her türlü bu ülkeler karda. bütün bunlara ek olarak, diğer ülke katılımcılarının bu ülkeleri yakalaması git gide zorlaşıyor. zira ülke puanı bu ülkelerin her daim grup aşamasında olacak. farazi ilk 4 dışındaki bir ülkenin bu ülkeleri yakalaması için katılımcılarının tamamının istikrarlı olarak gruplardan çıkmaları tur atlamaları gerekecek. en başta değindiğim meseleye tekrar dönecek olursak, bu tekellik avrupa izleyicisinden negatif tepki alacaktır. çünkü kendi ülkesinin değil de finansal olarak kollanan kulüplerin avrupada temsil edilmesi ilgiyi düşürür. ben bir iskoçun şampiyonlar ligi grup aşamalarında iki ingiliz takımını izlemek isteyeceğini düşünmüyorum, zira celtic rangers derbisi daha cazip.
    bunlar için hali hazırda yerel ligler var. sanırım yıllar önce arsene wenger'in dile getirdiği bir şampiyonlar ligi modelinin artık ele alınma vakti geldi. buna göre:

    lig maçlarının yalnızca hafta sonları oynandığı, ve hafta içi sadece şampiyonlar ligi maçlarının oynandığı bir lig tesis edilmeli. gruplara ayrılmadan katılımcıların oluşturacağı bu ligde tüm takımlar birbirleri ile deplasmanlı maçlar oynamalı ve tek bir şampiyonu olmalı. birbirleri arasında olacak bir final yerine son haftasına kadar tüm avrupa takımlarının katılacağı bir lig olmalı. örneğin barcelona şampiyonluğu 3 hafta önce ilan edebilmeli veya kimin şampiyon olacağı son hafta oynanacak iki ayrı müsabakanın sonucuna bağlı olmalı. temsil oranının yüksek olması açısından buraya öncelikle avrupa ülkelerinin ilk 12 sırasının şampiyonu, kalan sıralara da eleme usulü sıralamalarına göre takımlar gelecek olmak üzere, 6 veya 12 takım daha gelmeli. tempo muhtemelen çok artacaktır, belki ilk etapta uygulanabilirliği çok düşük ancak, ligler başlamadan başlayıp, ligler son erdikten sonra bitecek geniş bir takvimle yerel liglere uyumu sağlanabilir.

    bununla birlikte uefa kupası da tıpkı yerel liglerin kupaları gibi şampiyonlar ligine katılan 18 veya 24 takım arasında eleme usulü ile "avrupa kupası" ünvanıyla oynanmalı, tek maçlı eleminasyona düzenine göre oynanacak bu kupayı örnek veriyorum şl şampiyonu alabilmeli, bence şl'ye katılan ekiplerin teselli niyetine değil de kazanma amacıyla bu kupaya da katılmaları avrupa futbolununn totalde izlenilirliğini artıracaktır. süper kupa finali de mutlaka temmuz'un başında yapılmalı.

    avrupa futbolunun kendi elitlerini korumak yerine katılımcı bir futbol yarışması kültürünü tesise ihtiyacı var yoksa mitropa kupasını izlemek gibi olur ve zamanla finansal fp olayı düşecek gelirlerle birlikte 4 ülkenin elinde patlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın