• 114
    karaborsada, sezonluk basketbol kombinesinin 3-4 katı fiyata satılan biletlerini görünce insanı bir garip duygu seline sürükleyen maç.

    öte yandan bu işlere fransız olmasam da ancak kıyısından köşesinden bulaşmış biri olarak; en iyimser tahminle toplam basılacak olan bilet sayısı kapasitenin 1.5-2 katı durumdadır. biletlerin genel satışa sürülmesinden önce basılı biletlerin olması da, inönü stadını bilen seyircilerimiz için, çok da yadırganmayacak bir olaydır. kongre üyeleri, kulübe yakın çevreler(!), sponsor firmalar, taraftar oluşumları gibi bir dolu kontenjan vardır. avrupa kupası maçı olduğu için özellikle sponsor biletleri sayısı yurtiçi maçlarına göre daha da artmış durumdadır.

    bütün şubelerde anamızı ağlatan yönetimleri utanmadan ibra eden kongre üyeleri ve sponsor firmaların yetkii kişileri; olayla hiç alakası olmayıp bilete en kolay ulaşan kitleyi oluşturmaktadır. tahmini bir oranla bunların sayısı kapasitenin %25-30'u arasındadır. zira sıradan bir tabela maçında bile saha içi biletleri neredeyse tamamen kapatıp takımı sandalyelerle muhatap eden bu kitlenin bu maçta foto finişe girme arzusu tavan yapacağından saha içindeki birkaç yüz koltukla yetinmeyeceği aşikardır. özellikle sponsor firmalara dağıtılan biletler kısa bir süre sonra karaborsa piyasasına düşmektedir. hayatında basketbol maçı izlememiş, tek derdi akşam işten çıkıp evine gitmek olan adamın eline sırf çalıştığı firmadan dolayı bedava biletleri sayarsan, o biletin karabrosa piyasasına düşmeme ihtimali bir hamsinin karadeniz'de boğulma ihtimalinden birazcık daha düşüktür.

    biletlerin en az bir %35-40'lk oranı da ultraslan'daki ileri gelen kişilerin eline geçer doğrudan. belki de daha fazlası. bu dağıtım genellikle tribün yapacak insanlar içeriye girsin, şehir dışından gelecek temsilcilikler sıkıntı yaşamasın diye yapılan(en azından öyle zannedilen) dağıtımlardır. hakikaten şehir dışından, hatta kıbrıs'tan dahi maça gidecek olan öğrencilerin ya da ultraslan üyelerinin biletleri hazırdır. istanbuldaki "abi"lerin yapmak istediği vurguna göre bu biletlerin ne kadarının istanbul'a, ne kadarının temsilciliklere ayrılacağı belirlenir bir şekilde. özellikle istanbul'a verilen biletler asıl vurgunun yapıldığı biletlerdir ve de satılan bilet sayısının salon kapasitesini aşan kısmının bir kısmını oluştururlar. kendisine iyi niyetle verilen bileti astronomik rakamlara satmayı yeğleyen çok "tribüncü" vardır malesef. maçı, belki de kupayı kaldıracak bir kişilik desteği 400-500 liraya tercih ederler. asıl hain bunlardır. tribünlerin dolu ama etkisiz olduğu her maçın sorumlusu %60 oranında bu tribüncü diye geçinen karaktersizlerdir.

    bu iki kalem zaten aşağı yukarı salon kapasitesini doldurmuş olur. bu yüzden satışa çıkarılan bilet sayısı kapasitenin %5-%10 arası bir dilmine denk gelir. o biletler de artık ortalama bir internet kullanıcısının kolay kolay ulaşamayacağı bir noktaya ulaşmıştır. millet chrome'la, explorer'la, firefox'la deneyip hata mesajlarıyla boğuşurken adı sanı duyulmamış internet tarayıcılarıyla rahat rahat biletlere ulaşmak mümkündür ki bugün bir ara gündeme düşen cep telefonu uygulamalarından bilet alınıyormuş olayının özü budur. bu yöntem benim de içinde bulunduğum bir grup üniversite öğrencisi tarafıdan zamanında test edilmiş; evde biletlerin çıkış süresinden 10-15 dakika kadar önce ihtiyacımız kadar bileti çeken(!) arkadaşlarımız işlem tamam mesajı çektiğinde, sırf olayı gözlemlemek için sıranın arkalarında bir yerde durduğumuz biletix gişesinde biletler hala satışa çıkmamış idi.

    bu ekstra biletlerin kalan kısmı da biletix görevlilerinin türlü şekillerle görevi kötüye kullanarak fazla fazla bastıkları biletlerdir. bir kısmı bizzat kendisi için, bir kısmı da komisyon aldığı karaborsacılar için fazla fazla biletler basar. normal maç biletlerinden ufak tefek detaylarla ayrılır bu biletler genelde. turnikelerde geçer ama yasal olarak bir geçerliliği yoktur. zira yasal olarak bir spor karşılaşmasına kapasitenin üstünde bilet satmak suçtur. özellikle biletix sistemindeki büyük açıklardan biri budur. bu şekilde 2000-5000 ya da 10000 bilet satılsa da bunu kontrol edebilecek bir mekanizma yoktur. bu biletlerin basımı da genellikle biletix görevlileri satış için gişede olduğunda yapıldığı için açıklanan satış fiyatından 10-15 dakika kadar önce sisteme ulaşılabiliyor oluşunun sırrı da burdadır.

    daha sezon başında paşa paşa kombinesini almış olanlar girecek bu salona sevgili can...
App Store'dan indirin Google Play'den alın