1933-34 istanbul ligi 7.Hafta Maçı
15:30 Taksim Stadı
0 - 0

Tatil Edildi
  • 1
    en önemli özelliği; galatasaray ile fenerbahçe arasında ilk defa şiddetin kullanıldığı ve kavganın çıktığı maç olmasıdır. fenerbaçe ile galatasaray arasındaki dostluk bu maç ile bitmiştir.

    23 şubat 1934 günü taksim stadında, kadri beyin yönetiminde fenerbahçe ve galatasaray takımları istanbul ligi için sahaya çıkmışlardı.

    galatasaray ın avni- tevfik, lütfü- kadri, nihat, ibrahim- necdet, muslih, rasih, fazıl, danyal dizilişindeki onbiri, sarı-lacivertlilerin hüsamettin- yaşar, cevat- mehmet reşat, semih, esat- süleyman, muzaffer, zeki rıza, fikret arıcan, lebib kadrosu karşısında çamurlu ve kaygan sahadaki yerini aldığında tribünleri dolduran binlerce seyirci yine zevkli bir fenerbahçe-galatasaray rekabeti izleyebilmeyi umuyorlardı.

    karşılaşma golsüz devam ederken, 60. dakikada kadri dağ ın mehmet reşat nayır a attığı bir tekme ve olası bir kavgayı ayırmak için olay yerine koşan fikret arıcan ın galatasaraylı tevfik tarafından kucaklanıp saha kenarına atılması bir anda sahanın karışmasına neden oldu.

    iki takımın oyuncuları arasında başlayan kavgaya tribündeki seyirciler de katılınca ortalık bir anda savaş alanına dönmüştü.

    bu arada fenerbahçe kalecisi hüsamettin böke nin stat balkonuna sıçrayıp, sarı-kırmızılı takımın antrenörünün üzerine yürümesi olayı daha da alevlendirmişti.

    güvenlik güçleri sahada ve tribünlerdeki arbedeyi güçlükle yatıştırabilmişlerdi. böylece karşılaşma yarıda kalmış ve hemen sıcağı sıcağına toplanan istanbul mıntıkası futbol heyeti geç vakitlere kadar olaylı maçı görüşmüş ve sonuçta kavgaya karıştığı sabit görülen tam 17 oyuncu ceza almıştı.

    verilen cezalar 24 şubat tarihli gazetelerde yayınlanan bildiriyle şöyle belirtilmişti:
    hadisede en ziyade kabahatli görülen fenerbahçe kalecisi hüsamettin bey e müebbet boykot, fenerbahçe den fikret ve galatasaray dan tevfik beylere altışar ay boykot, hadiseye iştirak ettikleri heyetçe tesbit olunan fenerli yaşar, cevad, esad, reşad, süleyman, muzaffer ve lebip beylere galatasaray dan avni, nihat, kadri, lütfü, ibrahim, necdet ve fazıl beylere ikişer ay boykot cezası verilmiştir.

    ancak verilen bu cezalar nedeniyle kendisine haksızlık edildiğini düşünen fenerbahçe de, 23 şubat taki kavgalı galatasaray maçı, kulübün idari yapısında esaslı değişikliklere varıncaya kadar, bir çok sonuç doğurmuştur.
    23 şubat 1934 günü iki takım arasında çıkan tarihi kavgada güvenlik güçleri oyuncuları ayırmaya çalışırken....

    istanbul futbol heyetinin kaleci hüsamettin i müebbet, fikret i 6, cevat, yaşar, esat, reşat, lebip, muzaffer ve süleyman ı da ikişer ay boykotla cezalandırma kararına fenerbahçe kulübü itirazla karşılamış, bu arada olaya karışmayan bazı futbolcuların ceza almalarını ve kararın kesinleşmeden uygulamaya geçilmesini protesto etmiştir. istanbul bölgesi fenerbahçe nin bu itirazını haklı buldu. cezalarda oransızlık olduğunu, bazılarının masum bulunduğunu ve bir kısım cezaları affetme yoluna gidilmesi eğilimini gösterdi. fakat, futbol kurulu şahıslar üzerinde durmanın disiplin ve otorite bakımından zararlı olacağı iddiasıyla, kararın hiç değiştirilmeden uygulanmasında ısrar etti.

    fenerbahçe kulübü, bu durum karşısında, itirazını türkiye idman cemiyetleri ittifakına da sunmuş ve gerekirse hakkını mahkeme yolu ile aramaktan geri kalmayacağını bildirmiştir. fenerbahçe nin bu tarz şiddetli tepkisi, spor çevrelerinde pek tanınmamış teşkilat üyelerini sinirlendirmiştir. genel merkez ikinci başkanı olan zamanın ünlü bir milletvekili fenerbahçe kulübünü sindirmek yolunda, ilk iş olarak, 3 kişilik yönetim kurulundan hayri celal (atamer) le cafer (çağatay) i boykotla cezalandırdı. sonra da kulübün milli emlak idaresi nden bedeli 10 yılda ödenmek üzere, satın aldığı stadı geri almak yoluna gitti.

    işte; bu çok tehlikeli ve nazik durum karşısında, fenerbahçe yönetim kurulu, gelişmeleri sporsever adliye vekili saraçoğlu şükrü bey e arzetmek ve kulübün haklarını korumasını rica etmek zorunda kalmıştır. saracoğlu şükrü bey hadiseden fevkalade üzüldüğünü kulübe bildirirken, dayanıklı olma tavsiyesinde bulunmuş ve ayrıca da fenerbahçe ye hizmet etmekten şeref duyacağını belirtmiştir.

    bu onur verici ilgi karşısında fenerbahçe kulübü divan kurulu 16 mart 1934 cuma günü, sabri (toprak) bey in başkanlığında olağanüstü bir toplantı yaptı. oturum açılır açılmaz ilk iş olarak, adliye vekili saracoğlu şükrü bey in kulübe hediye ettiği imzalı fotoğrafı samimi tezahürat arasında salona asıldı. bunu takiben, bu büyük sporcu vekil ile sinop milletvekili zühtü ve izmir milletvekili osmanzade hamdi beyler oybirliğiyle kurucu üyeliğe kabul edildiler. kulübün tüzüğünde, yönetim kurulunun genel sekreter, genel kaptan ve muhasebeci olarak, üç kişiden oluştuğunu belirten madde değiştirildi. kurul yedi kişiye çıkartılıp başkan ve ikinci başkanlık getirildi. başkanlığa saraçoğlu, yardımcılığına ve üyeliklerden birine de genel merkezce cezalandırılmış hayri celal ve cafer çağatay oybirliğiyle seçildiler.

    http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/351385.asp
App Store'dan indirin Google Play'den alın