resim
Wesley Sneijder
Görev:Stratejik Danışman
Takım:-
Yaş:40
Uyruk:Hollanda
  • 10572
    sanırım kimi sözlük ahalisi tarafından anti sneijder'ci olarak algılanmış olabilirim. öncelikle böyle bir şey söz konusu dahi olamaz. sadece içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar, takımın yaş ortalaması ve devamında oluşabilecek yeniden yapılanma ile ilgili olarak bir takım fikir ve düşünceler ortaya atıyoruz. bu da gayet doğal karşılanmalıdır. beyin jimnastiği yapıyoruz diye dursun başkan "aman ne de güzel düşünmüşsün hemen yapalım bunu" diyecek değil. ve bu fikirler kesin tutar da demiyorum, ancak düşünüyorum.

    uefa'nın alacağı kararlar doğrultusunda, kuruluş amacı yabancı takımları yenmek olan galatasaray iki sezon boyunca avrupa takımlarıyla maç dahi yapamayabilir. ki bu kuvvetle muhtemel. sanırım henüz pek çok kimse dururum ehemiyetini kavrayabilmiş değil. ve bu hakedilecek sezonlarla alakalı bir durum. kadro yetersizliği, ekonomik darboğaz, yaş ortalaması hatta belki de transfer yasağı durumuyla karşı karşıya kalınması olasılığında 5-6 sezon avrupa'ya hasret kalınabilir. bunun sneijder ve diğer marka oyuncularımız için vitrin dışı kalma durumu olduğunu bizlerden daha çok bu oyuncuların menajerleri ve kendileri biliyor zaten. takdir edelim ki bu oyuncular sırf kebap sevdikleri için gelmiyorlar bu diyarlara. eğer aksi bir durum olsa dahi, sneijder "burada kalıp yeni yapılanmanın lideri olacağım" şeklinde düşünse dahi benim aklıma pek yatmıyor. neden?

    beşiktaş oğuzhan, olcay, töre, veli gibi genç ve ucuz maliyetli geleceği parlak görülen oyuncuları topladığında ortada bugün ki kadar komplike bir takım yoktu ortada. 3-4 yıllık bir serüvende, doğru hamleler, ilerici tercihlerle bu oyuncular da beşiktaş'la birlikte büyüdüler ve geliştiler. en azından futbol kalitesi olarak. fakat benzer bir yapılanma galatasaray'da öngörüldüğü taktirde önümüzdeki 3-5 yılın takımı, bugün 32 yaşında olan sneijder'in etrafında dizayn edilebilir mi asıl budur mesele! eğer bu yeniden yapılanma hamlesi sneijder bu klübe ilk adım attığı andan itibaren gerçekleşmeye başlamış olsaydı oldukça makul sayılabilirdi. çünkü bundan dört sene evvel sneijder 28 yaşında olacaktı ve olası genç ve gelecek vaadeden oyuncular onun liderliği altında bu 3-4 seneyi gelişim açısından kullanarak bugün verimli bir yapılanmanın sonuçları alınıyor olacaktı. ancak 32 yaşında bir oyuncunun etrafında takım kurmaya çalışmak, bu genç delikanlıların en verimli olabileceği dönemde sözü edilen liderin artık sorgulanmasına ve ondan gereken verimin alınamamasına sebep olacaktır. hep şunu söylerim; "önce genç ve dinamik bir takım yaratır ve o yapının başına yönlendirici lider bir oyuncu dikersiniz. ancak lider bir oyuncunun etrafına genç yetenekleri serpiştirmeye çalışmak hasat alacağınız anlamı taşımayabilir"

    bu perspektiften yola çıkarak, eğer ciddi bir yapılanmaya gidilecekse, -ki gidilmeli, bunu euro 2016'da olmayacak, hedeflerden bir bir uzaklaşan 32 yaşında, hala para eden ancak maliyetli bir oyuncunun etrafında kurmak mantıklı gelmiyor. çünkü sneijder'in verdiği en büyük savaşlardan biri de hollanda milli takımı için hala varolduğunu göstermek ve şampiyonlar liginde yer almaktı. bunlarsız bir sneijder'i motive etmek, bu maddi yükümlülüklerin altına girmeye devam etmek kulağa pek cazip gelmiyor. satışıyla beraber yıllık kazançlarıyla birlikte 20-25 milyon euro'luk bir külfetten olmak, uefa'daki sorunları bir ölçüde en aza indirgemek, yeni bir yapılanma ile yola çıkarak genç ve dinamik oyuncuların liderliğini, 2-3 sezon sonra daha hazır ve komplike bir takımla benzer profilli başka bir yıldız oyuncuyu vermek galatasaray ın çıkarları için düşünülebilir.

    kısaca yeni bir galatasaray kurulacaksa, bu 32 yaşındaki bir oyuncunun etrafında olmamalı. unutmayın ki hagi 30'unda geldi. eğer iki yaş daha erken olsaydı müzemizde olmayan tek kupanın da sahibi olabilirdik.
App Store'dan indirin Google Play'den alın