• 2
    eminim bu sayfalari okuyan cok fazla fenerbahceli arkadas vardir, direkt onlara yaziyorum bunu.

    3 yildiz, 5 yildiz, bunlarin pesinde kosmak gercekten sacma. cunku kimse sizin sampiyonlugunuz yok demiyor, muzenizdeki o kupalar zaten sizin o yillardaki sampiyon oldugunuzu gostermek icin. tff'nin bundan bir kac sene once cikardigi bu yildiz olayi ise tamamen profesyonel ligin kurulmasiyla yasanan sampiyonluklari gostermek icin, tum sampiyonluklari degil. kisaca cuma liginde kaznadiginiz bir sampiyonluk icin size yildiz ya da falim sakiz verilmesini bekleyemezsiniz. bunun sebeplerini de tek tek yazabiliriz.

    birincisi turkiye profesyonel ligi kurulmadan once turkiyede sadece mahalli ve yerel ligler vardi. yani klasmanlari ayrilmis tek bir ust ligin varligi soz konusu degildi. istanbul'da baska bir lig oynanirken ankara'da baska bir lig oynaniyordu. ve bu liglerin sampiyonlari birbirleriyle ayni nba'deki gibi bir turkiye finali gerceklestirmedi. kisaca sampiyonluklar ulusal degil, yerel sampiyonluklardi. herseyden ote turkiye'de futbol tff'nin kurulmasindan sonra profesyonellesiyor.

    ikincisi fenerbahce'nin iddia ettigi o yillarin bir cogunda sporcular tamamen amator oldugu icin baska takimlarda oynayan oyuncular forma degistirip kafasina gore baska takimda oynayabiliyordu. bunun en onemli orneklerinden biri general harrington kupasidir. hani sizin konusmayi cok sevdiginiz kupa.

    general harrington kupasi fenerbahce'nin isgal kuvvetlerine karsi oynadigi ve kazandigi bir turnuva degildir, oncelikle bunu aydinlatalim. isgal kuvvetlerine karsi turk oyunculardan kurulu milli bir takimla oynama fikri ilk ortaya atildiginda butun istanbul kulubu yoneticileri biraraya geliyor. her zaman oldugu gibi fenerbahce yoneticileri bir sivrilik yapmak zorunda hissedip sunu ortaya koyuyorlar: "su an istanbulda en fazla futbolcusu olan takim fenerbahce, ancak ve ancak diger futbolcular fenerbahce formasi giyip fenerbahce adiyla sahaya cikacaksak kabul ederiz"

    akliniza su soru gelmistir, neden en fazla futbolcu fenerbahce'de var? bu sorunun cevabini da tarihi dokumanlarda cok rahat bulabilirsiniz. hani sizin cok ovunerek soylediginiz savas zamani ulkeye hizmet etmek mevzusu var ya, iste o sebeple. diger kuluplerin futbolcularinin cogu cephede savasa gitmisken en az cepheye sporcu gondermis olan takim fenerbahce. bunun bir iddia oldugunu falan dusunmeyin, kicinizdan uydurdugunuz asr-i fener gibi ilk cumlesinde 3 hata olan kitap yerine gercek tarih kitaplarina bakarsaniz gorursunuz.

    milli bir dava oldugu icin diger kulupler fenerbahce'nin bu dayatmasini kabul ediyor. sayilari su an net hatirlamasam da sanirim 5-6 futbolcu fenerbahce'den, geri kalan 10 kusur futbolcu da diger istanbul takimlarindan geliyor. turnuva kazanildiktan sonra da fenerbahce kendi ismini kupaya yazdirip muzesine goturuyor. bu yaptigi ilk haksiz yere kupaya ismini yazdirma da degil. neyse konuyu dagitmayalim.

    ucuncusu ise cok daha basit bir durum. tff ancak ve ancak kendi yonetimindeki ligler icin degerlendirme yapabilir. profesyonel olan sezonlari ele alip ona gore sampiyonluk yildizi vermek zorunda. kendisi var olmadan once gerceklesmis sampiyonluklari hadi size de yildiz verelim diye bir sey yapamaz. ki yapmasina da gerek yok, zaten siz o yillarda sampiyon olmussunuz. oldugunuz sampiyonluklarin karsiligi olarak kupanizi da almissiniz. isterseniz bir de diger kulupler her maca ciktiginda fenerbahce'nin su su tarihler arasi su kadar sampiyonlugu vardir diye yaziyla sahaya ciksin, mutlu olacak misiniz?

    hak ve hukuktan bahsetmis bazi fenerbahceliler, hakkimiz 5 yildiz diye. hakkiniz olani zamaninda almissiniz zaten, hatta fazlasini (iade etmeniz gereken mahalli sampiyonluk kupalarini vermemenize, kafaniza gore sampiyonluk kupasi yaptirip ustune adinizi yazdirmaniza girmiyorum bile) kalkip profesyonel olmayan yillar icin, futbolcularin kafasina gore forma degistirdigi, mahalli maclarin yapildigi, en buyuk kupanin yerelden oteye gidemedigi yillar icin sampiyonluk yildizi istemek ya komplekstendir, ya futboldan ve tarihten anlamamaktan ya da gerizekaliliktan. siz kendinize bunlardan birini yakistirabiliyor musunuz?

    ozel not: galatasaraylilari kendi yanina cekmeye calisan biri lefter ve metin oktay'in oynadigi yillari hice sayamazsiniz yazmis. hice sayilmiyor guzelim, metin oktay zaten 1969'a kadar oynadi. biraz tarihi inceleyin ya, nalinci keseri gibi hep bana hep bana nereye kadar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın